ΕΤΣΙ ΜΟΧΛΕΥΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ !

energy price

Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να σας καταδείξουμε, τον μηχανισμό μέσω του οποίου «κατασκευάζεται» καθημερινώς η τιμή του ρεύματος που πληρώνουμε. Είναι συγκλονιστικό, σε τι οικονομικό-επιχειρηματικούς λαβυρίνθους έχει χαθεί η κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, να εξαφανίζει δηλαδή το αίσχος της μη ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Τις πληροφορίες αλιεύσαμε από τον ειδικό κ. Μιχάλη Χριστοδουλίδη, στέλεχος της ΕΛ. Λύσης, Μηχανικό Αεροσκαφών ΣΜΑ, Μηχανολόγο Μηχ/κο ΑΠΘ,  και Ενεργειακό Επιθεωρητή και τον ευχαριστούμε για την ανάλυσή του.

” Η χονδρική τιμή του ρεύματος κάθε μέρα διαμορφώνεται την προηγούμενη. Οι προμηθευτές Ενέργειας δηλώνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις ποσότητες που θα χρειαστούν όλοι οι καταναλωτές στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες, ανά ώρα το επόμενο 24ωρο. Η ζήτηση είναι διαφορετική κάθε ώρα, αφού το πρωί η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, καθώς όλη η οικονομία δουλεύει στο φουλ, ενώ τις βραδινές ώρες είναι μικρότερη.

Αντίστοιχα, οι παραγωγοί καταθέτουν προσφορές Ενέργειας ανά ώρα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Στο σύστημα μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι ΑΠΕ με μηδενική τιμή, έχοντας διασφαλίσει μέσω συμβάσεων εγγυημένες τιμές ανεξάρτητα από την τιμή της αγοράς. Στην αρχή γίνονται αποδεκτές οι φθηνότερες προσφορές με τις  αντίστοιχες συμβατικές μονάδες(αέριο, πετρέλαιο, λιγνίτη κλπ.)  Αφού οι φθηνές μονάδες καλύψουν όποιο μέρος μπορούν της αναγκαίας Ενέργειας, αρχίζουν να γίνονται δεκτές στην συνέχεια και οι προσφορές ρεύματος από τις ακριβότερες μονάδες μέχρι να κλείσει η εκτιμώμενη ζήτηση της επόμενης ημέρας

Η αποκαλούμενη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) ανά ώρα είναι η ακριβότερη προσφορά που θα δώσει κάποιος παραγωγός για να καλύψει την τελευταία MWh που χρειάζεται το σύστημα.

Για παράδειγμα, αν το σύστημα χρειάζεται ακόμη 2 MWh για να συμπληρώσει την απαιτούμενη Ενέργεια πχ για το διάστημα 8-9 το βράδυ της επομένης ημέρας και η μόνη προσφορά που έχει είναι στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε η Οριακή Τιμή του Συστήματος για εκείνη την ώρα θα διαμορφωθεί στα 300 ευρώ. Η Τελική Οριακή Προσφορά ανά ώρα αποτελεί την τιμή με την οποία θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί ρεύματος ανεξαρτήτως της τιμής στην οποία πρόσφεραν τη δική τους Ενέργεια. Δηλαδή ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο.

Έτσι λειτουργεί η ημερήσια αγορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Υπάρχει και η αγορά εξισορρόπησης. Αυτή λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Εάν διαπιστωθεί ότι οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση της προηγούμενης ημέρας  δεν ήταν σωστές και χρειάζεται  περισσότερη Ενέργεια την επομένη, ο Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) ζητάει περισσότερη Ενέργεια από τους Παραγωγούς,  η οποία οι πάροχοι την  προσφέρουν με 10πλάσιες τιμές από αυτές που είχαν δώσει την προηγούμενη μέρα! Εκεί αρχίζει το παιχνίδι!

Δηλαδή την προηγούμενη μέρα είχε δώσει κάποιος  πχ για την ώρα 8 με 9 το βράδυ 50 ευρώ την ΜWh , ενώ όταν του ζητήθηκε να δώσει επιπλέον ΜWh την επόμενη, γιατί ο Διαχειριστής υποεκτίμησε την ζήτηση, αφού η επόμενη ημέρα ήταν φουλ συννεφιασμένη κ δεν φύσαγε καθόλου , οπότε οι ΑΠΕ δεν δούλεψαν και τις υπολειπόμενες MWh τους τις καλύπτουν τώρα πλέον συμβατικές μονάδες , όπως με αέριο!

 Αλλά επειδή το σύστημα τις έχει ανάγκες αυτές τις μεγαβατώρες, τις πληρώνει όσο – όσο για να μην συμβεί μπλακάουτ… δηλαδή και 10 φορές πάνω… αυτή η τιμή λέγεται τιμή εξισορρόπησης,  με αυτή την δεκαπλάσια τιμή εκκαθαρίζεται η οριακή τιμή κ αυτή περνάει στην λιανική με τα περιθώρια κέρδους…..και ενεργοποιούνται τότε οι γνωστές ρήτρες αναπροσαρμογής….  

Αν είχαμε μπαταρίες και αποθηκεύαμε την περίσσεια πράσινη ενέργεια απο την προηγούμενη ημέρα, τότε το επόμενο βράδυ από τις 8 μέχρι τις 9 δεν θα έρχονταν ο Χ παραγωγός να σου πουλήσει μεγαβατώρα από αέριο με 10πλάσια τιμή, διότι η επιπλέον ζήτηση θα καλυπτόταν από την μπαταρία…

Κατάλαβες γιατί στην Ελλάδα δεν ήθελαν τις μπαταρίες οι πέντε μεγάλοι παίκτες της αγοράς ενέργειας, αφού όλα τα υπερκέρδη τους βγαίνουν από την τιμή εξισορρόπησης, δηλαδή της πανάκριβης τιμής που δίνεται από το φυσικό αέριο; “

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok