ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

dugin

Η 4η Πολιτική Θεωρία, καθώς και το σχέδιο της Νέας Δεξιάς του Alain de Benoist για την Ευρώπη, βασίζονται στην ιδέα του τίμιου και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων.

Η έννοια λαός (le peuple, Volk) είναι σύμφωνα με τον Alain de Benoist το αντικείμενο της 4ΠΘ. Αυτό δεν αρνείται το Dasein ως υποκείμενο, διότι ο Haidegger είπε “Dasein existiert völkisch”. Το εδώ να Είναι (Being t/here ) υπάρχει ως άνθρωποι, μέσω των ανθρώπων. Το να είσαι είναι να είσαι Γερμανός, Γάλλος, Ιταλός, Ούγγρος, Σέρβος, Ρουμάνος, Ρώσος, Ουκρανός και ούτω καθεξής.

Δεν μπορούμε να υπάρχουμε χωρίς να είμαστε κάποιος – άτομο χωρίς περιεχόμενο. Είναι μηχανή, όχι άνθρωπος. Η μηχανή δεν μπορεί να υπάρξει (με τη χαϊντεγκεριανή έννοια). Είναι απλά διαθέσιμη. Άρα “να είσαι”, “να υπάρχεις” σημαίνει να είσαι εθνικά, πολιτισμικά, γλωσσικά. Völkisch. Έτσι, ο διάλογος μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων (που ο καθένας τους υπάρχει διαφορετικά) είναι ο κύριος στόχος μας. Αυτός ο διάλογος μεταξύ Γερμανών και Γάλλων, Ρώσων και Πολωνών ή Ουκρανών, Ούγγρων και Ρουμάνων, Κροατών και Σέρβων είναι πολύ πολύ δύσκολος και λεπτός. Αλλά πρέπει να τον προωθήσουμε και να τον αναπτύξουμε.

Σε συλλογική βάση – όχι σε ατομικό επίπεδο, όπως προτείνουν οι φιλελεύθεροι. Δεν πρόκειται λοιπόν για ειρήνη, ούτε για ανεκτικότητα, ούτε για φιλία. Είναι η κατανόηση του άλλου χωρίς απαραίτητα να ταυτιζόμαστε μαζί του, διατηρώντας σε αυτή την κατανόηση τη δική μας ταυτότητα.

Πρόσφατα ανακάλυψα την πολωνική ταυτότητα. Είναι αξιοσημείωτη, τραγική, γεμάτη θλίψη, ο πάσχων Χριστός της Ευρώπης – Hoene Wronski ή οι τραγικές κραυγές του Boleslav Lesmyan. Ή τα νοσηρά οράματα του μεγάλου Wietkazsy… Εξαιρετικό! Έχουμε πολλές αντιφάσεις με τους Πολωνούς στον τομέα της γεωπολιτικής ή της ιστορίας, αλλά η κατανόηση των Πολωνών είναι η ανακάλυψη του μεγάλου φανταστικού κόσμου της ψυχής – βαθιά σλαβική ψυχή εντελώς διαφορετική από τη δική μας ψυχή αλλά και πάλι πολύ κοντά…

Η ιδέα λοιπόν είναι να οδηγήσουμε αυτόν τον διάλογο ενάντια σε όλα τα ιστορικά εμπόδια. Είναι σκληρή και μακρά δουλειά. Αλλά είναι απαραίτητο. Γιατί οι άρχοντες της χειραγώγησης είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την πιο βαθιά ουσία μας στο βρώμικο παιχνίδι τους βάζοντάς μας τον έναν εναντίον του άλλου, υποκινώντας στο μίσος, στη δολοφονία, στην υπερίσχυση.

Χρειαζόμαστε ένα είδος “εθνικισμού της κατανόησης” (αλλά η λέξη εθνικισμός είναι εδώ ακατάλληλη). Και, τέλος, τον εθνικισμό της αγάπης.

μετάφραση Ρήγας Ακραίος

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok