ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ

Taurus missile

Η προ ημερών υποκλαπείσα συνομιλία ανωτάτων αξιωματικών της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας  έφερε στο φως κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες εκτός από τα πράγματα που έγιναν πρωτοσέλιδα. Όποιος ακούσει προσεκτικά την συνομιλία θα μάθει ότι οι στρατηγοί της Luftwaffe μίλησαν ανοιχτά για την γερμανική συμμετοχή στον πόλεμο με αποστολή πυραύλων cruise αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Taurus KEPD-350, αν και σε ανώτατο γερμανικό και νατοϊκό επίπεδο είναι γνωστό ότι όλες οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο δεν έχουν πλέον καμία επιρροή στην πορεία του πολέμου. Βεβαίως παρατείνουν τον πόλεμο. Προφανώς προκαλούν απώλειες στην ρωσική πλευρά. Αλλά ουδόλως μπορούν να αλλάξουν την έκβαση των μαχών, μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την ήττα της Ουκρανίας, και αυτό είναι εις βάρος των ουκρανικών ζωών.

Ας δούμε όμως τι είπε σχετικά με τους πυραύλους Taurus στην υποκλαπείσα συνομιλία ο αρχηγός της Luftwaffe Ingo Gerhartz:

«Αυτό που πρέπει να είναι σαφές, η αποστολή δεν πρόκειται να αλλάξει τον πόλεμο… Δεν χρειάζεται να σας το πω… Λοιπόν, θα μπορούσαμε να δώσουμε 50 στην πρώτη δόση, και αν στην συνέχεια μας στραγγάλιζαν ξανά, άλλους 50, και αυτό θα ήταν το τέλος (των παραδόσεων). Έτσι, αυτό είναι απολύτως σαφές».

Η ηγεσία της Bundeswehr λοιπόν γνωρίζει ότι οι πύραυλοι Taurus δεν θα «αλλάξουν τον πόλεμο». Αλλά για αυτούς όπως και για την διατλαντική πολεμική παράταξη το πρώτο κίνητρο είναι να βλάψουν την Ρωσία έστω με κάποιο τρόπο. Το δεύτερο κίνητρο είναι ότι οι νατοϊκοί υποστηρικτές της συνέχισης του πολέμου συνδέονται στενά με την βιομηχανία όπλων. Η τιμή μονάδας του Taurus ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Η παράδοση εκατό πυραύλων αυτού του τύπου στην Ουκρανία σημαίνει μια νέα παραγγελία για τον κατασκευαστή ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι στο πλευρό της Ρωσίας ή της Δύσης στην σύγκρουση, μια απλή αλλά αντικειμενική ανάλυση κινδύνου δείχνει σε όλους ότι η παράδοση πυραύλων είτε από την Γερμανία ή από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα πέραν του ότι φέρνει παράταση του πολέμου, αυτή η παράταση δημιουργεί πολλούς κινδύνους.

Την περασμένη εβδομάδα, μέλη των κυβερνήσεων τεσσάρων μελών του ΝΑΤΟ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ολλανδίας και της Λιθουανίας, δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής μάχιμων στρατευμάτων για να πολεμήσουν την Ρωσία στην Ουκρανία. Στην συνέχεια και αφού διέρρευσε η συνομιλία των Γερμανών στρατιωτικών για την χρήση γερμανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπηθεί έδαφος της Ρωσίας (Κριμαία), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχτηκε ότι έχει αναπτύξει έναν «μικρό αριθμό» στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η απερίσκεπτη κλιμάκωση του πολέμου από συγκεκριμένες νατοϊκές χώρες, εν μέσω της ταχείας επιδείνωσης της στρατιωτικής θέσης της Ουκρανίας και των μαζικών απωλειών, πραγματοποιείται χωρίς καμία δημόσια εξήγηση για το τι σχεδιάζει το ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον χωρίς καμία ρεαλιστική αναγνώριση των δυνητικά καταστροφικών συνεπειών της ανάπτυξης δυνάμεων στην Ουκρανία και των επιθέσεων στην Ρωσία.

Η ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία και οι πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην χρήση πυρηνικών όπλων, κάτι για το οποίο επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει ο Πούτιν. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ νομίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπλοφάρει, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για έναν τέτοιο εφησυχασμό, εκτός κι αν Μπάιντεν και Στόλτενμπεργκ θέλουν να παίξουν πυρηνική ρωσική ρουλέτα. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία δεν θα ανταποδώσει ακόμη και αν το έδαφός της δεχθεί άμεση επίθεση. Επιπλέον, ακόμη και αν υπάρχει η πιθανότητα μιας μαζικής πυρηνικής αντεπίθεσης, επιμένουν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί από αυτόν τον κίνδυνο. Ένα επιχείρημα που προβάλλεται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και από think tanks είναι ότι ήταν λάθος για το ΝΑΤΟ να δείξει οποιαδήποτε ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία που κλιμακώνεται προς μια πυρηνική ανταλλαγή με την Ρωσία.

Επ’ αυτού το think tank Atlantic Council γράφει:

«Η υποταγή στον πυρηνικό εκβιασμό του Πούτιν θα κάνει τον πυρηνικό πόλεμο πιο πιθανό… Ενώ η Ουκρανία αρνήθηκε να εκφοβιστεί από τον πυρηνικό εκβιασμό του Πούτιν, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την Δύση… Ο φόβος της Δύσης για κλιμάκωση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο».

Η συστημική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «δεν θα πραγματοποιηθεί. Ούτε καν, όπως συμβαίνει τακτικά, αν αμερικανικοί και βρετανικοί πύραυλοι και πύραυλοι cruise χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν σε στρατιωτικούς στόχους στα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

Το Ινστιτούτο Lowy, ένα φιλονατοϊκό think tank στην Αυστραλία, γράφει:

«Το βασικό ερώτημα είναι αν η Δύση θα δεχτεί την μπλόφα του Πούτιν ή θα υποκύψει στην πυρηνική του στάση υψηλού ρίσκου, μια απόφαση που θα διαμορφώσει την έκβαση της σύγκρουσης».

Οι New York Times την περασμένη Κυριακή άρχισαν να δημοσιεύουν μια σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού» (At the Brink), επικεντρωμένα στην «απειλή των πυρηνικών όπλων σε έναν ασταθή κόσμο».

Με ευθύνη της Δύσης ο πόλεμος οδηγείται σε πολύ μεγαλύτερη και πιο αιματηρή κλίμακα. Όλα αυτά γίνονται πίσω από τις πλάτες των λαών, καθώς οι πολεμοκάπηλες ελίτ βασίζονται στην έλλειψη πληροφόρησης και στην παραπληροφόρηση που ασκούν μέσω των μέσων ενημέρωσης. Λένε ψέματα στο κοινό επειδή θέλουν να διεξάγουν χωρίς αντίσταση τις στρατιωτικές και πολιτικές συνωμοσίες τους προς όφελος των διεθνών τοκογλύφων και της αμερικανο-ιμπεριαλιστικής ατζέντας.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok