Προς: Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη
Κυρία Υπουργέ,
Ως εκπρόσωποι του Μακεδονικού Ελληνισμού στην Διασπορά, συνεχώς έχουμε την προσοχή μας στραμμένη προς την αναχαίτηση της Σκοπιανής προπαγάνδας που σκοπό έχει να παραπληροφορήσει την διεθνή κοινή γνώμη προς όφελος των Σκοπίων.
Η παραπληροφόρηση και η εξαπάτηση όλα αυτά τα χρόνια μόνο κακό έκανε στον χαρακτήρα του Μακεδονικού Ελληνισμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κόσμος βρίσκεται σε πλάνη ως προς το ποιος είναι πραγματικά ο χαρακτήρας της Μακεδονίας και υπάρχουν παράγοντες στην περιοχή που θα ήταν περισσότερο από ευτυχείς να υποβαθμίσουν τον ελληνικό χαρακτήρα της. Με αφορμή την ανάδειξη του σημαντικού ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, το περιοδικό National Geographic δημοσίευσε ένα γενικά θετικό (για τον Ελληνισμό) άρθρο που περιγράφει τις Αιγές και τη Βεργίνα και αναδεικνύει τον Ελληνικό χαρακτήρα της Αρχαίας Μακεδονίας. Αυτό το άρθρο αποτέλεσε ένα ευπρόσδεκτο και σπάνιο θέαμα. Ωστόσο, χρόνια πονηρής και μη Ελληνικής πολιτικής ρητορικής, αλλά και απουσίας επίσημης Ελληνικής αντίδρασης, οδήγησαν ακόμη και το National Geographic να δηλώσει σε αυτό το «φιλοελληνικό» άρθρο ότι:
«(Η ελληνική Μακεδονία, η οποία εντάχθηκε στη χώρα το 1913, περιλαμβάνει την ξεχωριστή χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, που συνορεύει με την Ελλάδα).»
Αυτά τα πράγματα δεν θα έπρεπε να γράφονται σε διεθνή και έγκριτα περιοδικά. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά τον κόσμο έστειλαν μια κριτική απάντηση στο National Geographic, αλλά το άρθρο παραμένει ακόμα αναλλοίωτο.
Απευθυνόμαστε λοιπόν προς εσάς και θα θέλαμε να αιτηθούμε προς το Υπουργείο σας να ζητήσει από το National Geographic μια διόρθωση για την προκλητική διατύπωση στην παραπάνω φράση.
Η εξωτερική διαφήμιση και προβολή της κληρονομιάς μας είναι καθήκον μας. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε την ιστορία μας για τις επόμενες γενιές. Οι πρόγονοί μας δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο από το να συνεχίσουμε την κληρονομιά και τους αγώνες τους απαλλαγμένοι από τρέχουσες συναισθηματικές και γεωπολιτικές προκαταλήψεις.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Κοσμίδης Γεώργιος
Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας. Πρ. Κοσμίδης Γ.
Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά. Πρ. Δημητρακόπουλος Γεώργιος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά. Πρ. Καράτζιος Χρήστος
Παμμακεδονική Ένωση Ν.Αφρικής. Πρ. Παπαθανασίου Αμύντας
Παμμακεδονική Ένωση Γερμανίας. Πρ. Γκέγκας Ιωάννης
Μακεδονικός Σύλλογος Ιρλανδίας. Πρ. Κακούλη Θωμαΐς
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων –
«Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος» Πρ. Γιουματζίδης Δημήτριος