Στις 19 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με άρθρο του politico, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζοζέπ Μπορέλ, έκανε μια δήλωσε που έφερε αρκετή αναταραχή και μέσα στο Ισραήλ αλλά και στον στίβο διεθνών σχέσεων. Για την ακρίβεια είχε ανακοινώσει ότι το ίδιο το Ισραήλ είχε χρηματοδοτήσει την Χαμάς με σκοπό την υπονόμευση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Σε συνέχεια αυτών των δηλώσεων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντέκρουσε τις σχετικές κατηγορίες από τους αντιπάλους του μέσα στο Ισραήλ καθώς και από ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν ότι ακριβώς η κυβέρνηση του έχει ενισχύσει ενεργά τη Χαμάς στη Γάζα για αρκετά χρόνια.
Αναλυτικά, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ στην Ισπανία καθώς και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα El País, ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει άμεσα χρηματοδοτήσει τη Χαμάς για να αποδυναμωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ.
Η δική μας ανάλυση
Μπορεί ο Μπορέλ να μην έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις, αλλά ένα έμπειρο μάτι ενός αναλυτή πληροφοριών θα μπορούσε να εκτιμήσει τα εξής γεγονότα:
1. Η εφημερίδα Times of Israel ισχυρίζεται οτι διάχρονικά κυβερνήσεις με επικεφαλής τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθούσαν μια προσέγγιση που μοίραζε την εξουσία μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με σκοπό την αποδυνάμωση του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ταυτόχρονα υποστηρίζοντας τη Χαμάς. Επιπροσθέτως η κεντρική ιδέα αυτών των ενεργειών ήταν η αποτροπή της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.
2. Έτσι, εν μέσω αυτής της προσπάθειας να αποδυναμωθεί ο Αμπάς, η Χαμάς αναβαθμίστηκε από μια απλή ομάδα σε μια οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου και στην οποία επιτράπηκε να λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με το bloomberg, πριν από περίπου πέντε χρόνια οι οικονομικές ανάγκες της Χαμάς χρηματοδοτήθηκαν με περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από το Κατάρ μαζί με ένα επίδομα από την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, όλα με την έγκριση του Ισραήλ.
3. Σύμφωνα με άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και ηγέτης του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, Μπεζαλέλ Σμότριχ επιθυμεί να “ενθαρρυνθούν να μεταναστεύσουν” 1,8 εκατομμύρια παλαιστίνιοι από τη Γάζα. Για τον Σμότριχ για το που θα μπορούσαν να εκτοπιστούν αυτά τα σχεδόν 2 εκατομμύρια των άμαχων παλαιστινίων, θα μπορούσαν να πάνε οπουδήποτε αλλού. Το σημαντικό είναι το τέλος της εμπόλεμης κατάστασης στην Γάζα να μπορέσει να υποστηρίξει την εγκατάσταση εβραϊκών οικισμών.
4. Η σύγκρουση Φατάχ-Χαμάς, που είναι μια συνεχιζόμενη πολιτική και στρατηγική σύγκρουση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, δηλαδή των δύο κύριων παλαιστινιακών πολιτικών κομμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, κατέληξε στην υπερίσχυση της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2007. Η διαδικασία συμφιλίωσης και ενοποίησης των διοικήσεων της Χαμάς και της Φατάχ παραμένει ανολοκλήρωτη και η κατάσταση θεωρείται παγωμένη σύγκρουση.
Ενώ η Φατάχ ιδρύθηκε το 1959 ως πολιτικό κίνημα και συστάθηκε ως πολιτικό κόμμα το 1965, η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 αμέσως μετά το ξέσπασμα της Πρώτης Ιντιφάντα, ως παρακλάδι της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Συμπεράσματα
Η επιμονή στην ισοπέδωση της Γάζας και στην εκδίωξη των παλαιστινίων με αφορμή της επίθεσης της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου μυστικών επιχειρήσεων του Ισραήλ για την εκκένωση της Λωρίδας.
Γενικότερα ο σχεδιασμός και η εκτέλεση ενός τέτοιου σχεδίου πριν την έναρξη κάθε εχθροπραξιών είναι πολύ σημαντικός για την διεξαγωγή μιας μετέπειτα στρατιωτικής επιχείρησης.
Ένα τέτοιο σχέδιο είχε καταστρωθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά η ρωσική αντικατασκοπεία προσέφερε πολύτιμα στοιχεία στην ρωσική κυβέρνηση για να προβεί στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση έτσι ώστε να προλάβει μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση σε μια ακτίνα περίπου 900 χλμ από τη Μόσχα. Δηλαδή σε μια απόσταση που θα επέτρεπε μια επίθεση από το ΝΑΤΟ με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Κάθε κράτος που ακολουθεί αυτόν τον τρόπο της εκτελέσεως μυστικών σχεδίων έχει το πλεονέκτημα, εκτός αν η αντίπαλη αντικατασκοπεία, διπλωματία και κυβέρνηση προβούν σε προληπτικά μέτρα. Κάθε κράτος που αγνοεί τα μυστικά επιχειρησιακά σχέδια των αντιπάλων του θα βρίσκεται πάντοτε προ εκπλήξεως των όπλων των εχθρών του.
Θεόδωρος Κωστής