ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ – Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ ΑΨΗΦΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κλιμακούμενη διαμάχη των τελευταίων ημερών μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ σχετικά με την φύλαξη των εθνικών συνόρων έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική δοκιμασία για το πού τελειώνουν οι εξουσίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ και πότε μια πολιτεία μπορεί να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Η δοκιμασία θυμίζει την εμφυλιοπολεμική κατάσταση στα τέλη του 1860 και στις αρχές του 1861, όταν νότιες πολιτείες αποσχίστηκαν από την Ομοσπονδιακή  Ένωση λόγω «ασυμβίβαστων διαφορών», ιδιαίτερα όσον αφορά την δουλεία. Ο εμφύλιος πόλεμος που προέκυψε είχε σκοτώσει περίπου 750.000 Αμερικανούς.

Το επίμαχο ζήτημα είναι η χρήση από τον Άμποτ της Εθνικής Φρουράς του Τέξας και της πολιτειακής αστυνομίας για να σταματήσει την ροή λαθρομεταναστών στο Τέξας, αψηφώντας την ομοσπονδιακή δικαιοδοσία για την επιτήρηση των συνόρων. Πολιτειακά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο μιας περιοχής στα σύνορα Τέξας-Μεξικού, εμποδίζοντας τους αξιωματικούς της ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής των ΗΠΑ να εισέλθουν στην περιοχή και σφραγίζοντας ένα δημοφιλές συνοριακό πέρασμα για παράνομους μετανάστες. Την προηγούμενη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε υπέρ της κυβέρνησης Μπάιντεν, παρέχοντας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες το δικαίωμα να καταργήσουν τα συνοριακά εμπόδια που ανεγέρθηκαν από την πολιτεία του Τέξας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας αμέσως μετά ην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι  θα συνεχίσει να αντιτίθεται στον Μπάιντεν σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, ανεξάρτητα από την απόφαση, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποτύχει στο συνταγματικό της καθήκον να υπερασπιστεί τις πολιτείες. «Δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», είπε ο κυβερνήτης Άμποτ, «το δικαίωμα της πολιτείας στην αυτοάμυνα υπερισχύει όλων των ομοσπονδιακών νόμων. Αυτό το δικαίωμα είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και είναι πάνω απ’ όλα». Σύμφωνα με επιφανείς νομικούς, το επιχείρημα του Άμποτ βασίζεται στο ότι το Τέξας αντιμετωπίζει μια «εισβολή». Η αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπερασπιστεί τις πολιτείες του έθνους από αυτή την εισβολή ενεργοποίησε μια συνταγματική ρήτρα που επιτρέπει στο Τέξας να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rasmussen Reports, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι φαίνεται να τείνουν περισσότερο να πιστέψουν την εκτίμηση του Άμποτ για την κατάσταση. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 65% των ψηφοφόρων βλέπουν το ζήτημα των συνόρων όχι μόνο ως κρίση, αλλά ως «εισβολή». Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε κάθε δημογραφική και πολιτική κατηγορία, συμπεριλαμβανομένου του 55% των Δημοκρατικών, συμφώνησε ότι η χώρα τους δέχεται εισβολή.

Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων έχει εκτοξευθεί στα ύψη από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021 και άρχισε να διαλύει τις πολιτικές του Τραμπ. Κατά το 2023, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα, σε σύγκριση με μόλις 458.000 το τελευταίο έτος της θητείας του Τραμπ. Αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που έχουν εισέλθει στην χώρα χωρίς να συναντήσουν ομοσπονδιακούς φύλακες στα σύνορα. Σύμφωνα με το Center for Immigration Studies της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε σε σχεδόν 1,4 εκατομμύρια παράνομους αλλοδαπούς να εισέλθουν στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, σε πολλές περιπτώσεις επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στην χώρα εν αναμονή δικαστικών ακροάσεων για αμφίβολα αιτήματα ασύλου. Ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων είναι τόσο μεγάλος που ορισμένοι αιτούντες άσυλο περιμένουν στην χώρα για δεκαετίες πριν πάρουν ημερομηνία δικαστηρίου και πολλοί απλά επιλέγουν να μην εμφανιστούν για την ακρόασή τους όταν έρθει τελικά η ώρα.

Είναι πρόδηλο ότι η πολιτική Μπάιντεν των «ανοιχτών συνόρων» (σας θυμίζει κάτι;) θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, πρέπει δε να τονισθεί ότι αυτή η εισβολή λαθρομεταναστών συνοδεύεται με την κατακόρυφη αύξηση της εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Συνοριοφυλακής είναι βέβαιο ότι μαζί με τους εισβολείς εισρέουν στις ΗΠΑ και πυρήνες τρομοκρατών από την Μέση Ανατολή.

Το αδιέξοδο με το Τέξας θέτει τον Μπάιντεν σε πολύ δύσκολη πολιτική θέση σε μια εποχή που διεκδικεί την επανεκλογή του και οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις του. Αντιμετωπίζει την επιλογή είτε να υποχωρήσει, κάτι που θα εξόργιζε τους ακραιφνείς Δημοκρατικούς, είτε να ομοσπονδιοποιήσει την Εθνική Φρουρά του Τέξας (να την θέσει δηλαδή υπό τον έλεγχο του στρατού) και να γκρεμίσει τα σύνορα της πολιτείας, γεγονός όμως που θα διευκόλυνε τους παράνομους αλλοδαπούς να παραβιάζουν τον νόμο των ΗΠΑ. Μπορεί ο Μπάιντεν να στείλει τον στρατό για να ανοίξει τα σύνορα με την βία σε ένα έτος εκλογών; Προφανώς θα το ήθελε, αλλά θα έστρεφε την πλειοψηφία της χώρας εναντίον του.

Την περασμένη Πέμπτη μια μεγάλη ομάδα 25 Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών εξέδωσε κοινή δήλωση εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» προς τον Άμποτ και τα αυξημένα μέτρα προστασίας των συνόρων του, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο ότι άφησε την χώρα «εντελώς απροστάτευτη» μπροστά στην εισροή παράνομων μεταναστών. Οι 25 κυβερνήτες αναφέρουν: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ, και την πολιτεία του Τέξας, η οποία χρησιμοποιεί κάθε μέσο και στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της περίφραξης με συρματόπλεγμα, για να ασφαλίσει τα σύνορα. Το κάνουμε αυτό εν μέρει επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να επιβάλει τους νόμους για την μετανάστευση που είναι ήδη σε ισχύ και επιτρέπει στους μαζικούς μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας να ταξιδέψουν υπό όρους εντός των  ΗΠΑ».

Εν τω μεταξύ ο Άμποτ αύξησε την πίεση στον Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς για την κρίση στα σύνορα, μεταφέροντας λαθρομετανάστες σε πόλεις που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αναδείξει το πρόβλημα της μετανάστευσης σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Ο μαύρος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς έχει προειδοποιήσει ότι η εισροή μεταναστών θα «καταστρέψει» την πόλη του και έχει επικρίνει τον Μπάιντεν για την αποτυχία του να ανακουφίσει την κρίση.

Η διαμάχη γύρω από την κρίση των συνόρων των ΗΠΑ εξελίσσεται σε μια δοκιμασία για το αν μια πολιτεία μπορεί να αψηφήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατεύσει τον εαυτό της. Μετά την υποστήριξη στο Τέξας των 25 κυβερνητών των ΗΠΑ, μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των στρατιωτών των ΗΠΑ και των στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς του Τέξας γίνεται όλο και πιο πιθανή, καθώς οι πολίτες είναι πιο πολωμένοι από ποτέ, το εμπύρευμα για έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ είναι εκεί, το καύσιμο υπάρχει ήδη από την αμφισβητούμενη εκλογή του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, της εκλογικής νοθείας δηλαδή που έγινε εις βάρος του Τραμπ μέσω των επιστολικών ψήφων.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok