ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ HALC/HELLENIC LEADERS

Το αμερικανοελληνικό λόμπυ των Hellenic Leaders έχει μια ενεργή καμπάνια για την διευκόλυνση της ολοκλήρωσης της πώλησης F-35 στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο της ekathimerini.com της 20ης Δεκεμβρίου 2023 ο Endy Zemenides του  Hellenic American Leadership Council (HALC) έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν για την συντόμευση της ολοκλήρωσης της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Ελλάδα.

Επιπροσθέτως το τμήμα των Hellenic Leaders του HALC έχει ξεκινήσει μια σχετικά καμπάνια συλλογής υπογραφών για το ίδιο θέμα.

Η ελληνική μετάφραση αυτής της καμπάνιας έχει ως εξής:

Αναφορά προς τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν: Διευκόλυνση της ολοκλήρωσης της πώλησης F-35 στην Ελλάδα

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο για την πρόταση του να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα. Παρά το πέρασμα σχεδόν ενός έτους, η πώληση παραμένει ημιτελής.

Η ολοκλήρωση αυτής της πώλησης είναι υψίστης σημασίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Σας καλούμε να προσθέσετε το όνομα σας στην επιστολή μας, μια συλλογική έκκληση που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας τη σημασία της οριστικοποίησης της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Οι συγγραφείς εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τον χειρισμό των πωλήσεων F-35 στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ως Αμερικανοί πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στην ενίσχυση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, εκφράζουν την απογοήτευση τους για την εμφανή παράλογη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αυτής της πώλησης. Υπογραμμίζουν τις πιθανές συνέπειες οποιασδήποτε πρόσθετης αναβολής, τονίζοντας τον κίνδυνο να προκύψουν περιττές εντάσεις όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τον λαό της Ελλάδας.

Πλησιάζοντας το ορόσημο του ενός έτους από τότε που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την προοπτική πώλησης F-35 στην Ελλάδα, αξίζει να υπενθυμίσουμε τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου τόνισε την αναγνώριση και των δύο μερών για τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και εξέφρασε την προσδοκία για συνεχή συνεργασία στην απόκτηση αμυντικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των F-35. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που ακολούθησε στο MEGA στην Αθήνα, επαναλάβατε την υποστήριξη σας στην επιδίωξη της Ελλάδας για το F-35, υπογραμμίζοντας τη σημασία του στο ευρύτερο πλαίσιο των αμυντικών εκτιμήσεων.

Τον Ιούνιο, η κρίσιμη έγκριση του Κογκρέσου που απαιτείται σε αυτό το στάδιο, που εξασφαλίστηκε από τον γερουσιαστή James Risch, σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ αρκετών ελληνοαμερικανικών οργανισμών και της ηγεσίας του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχοι μετέφεραν ότι η έγκριση για την πώληση του F-35 αναμενόταν μέσα σε «λίγες εβδομάδες».

Η απογοήτευση πηγάζει από την αντίληψη ότι η κυβέρνηση υποτιμά την αξιοπιστία και την αφοσίωση της Ελλάδας ως συμμάχου.

Η σύνδεση της προόδου της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας με τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία θεωρείται αβάσιμη.

Η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα όχι μόνο ενισχύει το ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις δυνατότητες ενός συμμάχου σταθερού απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη γεωστρατηγική και διπλωματική σημασία της Ελλάδας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της σύγκρουσης στα νότια της Γάζας.

Σε αντίθεση με την αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για τις αγορές F-16, η συμπεριφορά της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από αποφασιστική αντίθεση στη Ρωσία, συμβάλλοντας θετικά στην ενότητα του ΝΑΤΟ.

Η αυξανόμενη συνεργασία της Τουρκίας με τη Μόσχα, ο ρόλος της στην προώθηση της διχόνοιας εντός του ΝΑΤΟ και η χορηγία της στη Χαμάς την τοποθετούν διαφορετικά, καθιστώντας τη σύγκριση με την κατάσταση της Ελλάδας αξιοσημείωτη.

Εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων στην Ουάσιγκτον που έχουν προκαλέσει αβεβαιότητες σχετικά με την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η εμφάνιση παρόμοιων αμφιβολιών στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης. Η σταθερά αναγνωρισμένη θέση της διμερούς σχέσης ως «η καλύτερη όλων των εποχών» υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης και εδραίωσης των δεσμών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει η σχέση στο επόμενο επίπεδο. Ως εκ τούτου, ζητούμε θερμά την ταχεία ολοκλήρωση της πώλησης των F-35.

Ανάλυση

Στο κείμενο των Hellenic Leaders τα σημεία βαρύτητας εστιάζονται στα εξής σημεία:

1. Η ολοκλήρωση αυτής της πώλησης είναι υψίστης σημασίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

2. Τονίζεται η αφοσίωση της Ελλάδας ως συμμάχου των ΗΠΑ (ΝΑΤΟ).

3. Η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Δηλαδή δεν υπάρχει ένα σημείο που να αναφέρει ότι:

1. η συγκεκριμένη αγορά των F-35 δεν θα ενισχύσει την άμυνα της Ελλάδος εναντίον της Τουρκίας.

2. Χώρες που αφοσιώνονται σε συμμαχίες και δε κοιτάζουν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα βρίσκονται σε τεράστιο στρατηγικό μειονέκτημα. Προτρέπουμε το HALC και τους Hellenic Leaders να διαβάσουν το βιβλίο του Malcolm Fraser “Οι Επικίνδυνοι Σύμμαχοι” καθώς και την δική μας σχετική ανάλυση στον istos.net.gr

3. Έχουν συμβεί τεράστιες γεωπολιτικές αναταράξεις, με ορόσημο την αποτίναξη του κομμουνισμού στην Ρωσία το 1991 και την επικράτηση του πατριωτικού μπλοκ το 1991, με την άνοδο στην κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σήμερα η Ρωσία είναι μια παραγωγική υπερδύναμη με τεράστιους ενεργειακούς πόρους που γεωγραφικώς βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα. Δηλαδή για ενεργειακούς και εμπορικούς λόγους θα έπρεπε σήμερα η Ρωσία να θεωρείται ως σημαντική σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.

Συμπεράσματα

To HALC/Hellenic Leaders περισσότερο μάλλον προσπαθεί να ενισχύσει τις πωλήσεις του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου ενάντια στα στρατηγικά και τακτικά συμφέροντα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Βέβαια τι να φταίνε το HALC και οι Hellenic Leaders που υποστηρίζουν τα αμερικανικά συμφέροντα ενάντια στα ελληνικά όταν στην Ελλάδα ψηφίζονται τέτοιες κυβερνήσεις που δημόσια υποκλίνονται στον Ερντογάν.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok