Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ν. ΤΡΑΜΠ (του Θ.Κωστή)

Σίγουρα τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και διαφορετικές ερμηνείες.

Όμως ενώ οι λεπτομέρειες εκείνης της ημέρας παραμένουν εξαιρετικά αμφισβητούμενες, η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο που απαγορεύει στον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο της πολιτείας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση των δημοκρατικών αρχών και το ενδεχόμενο δικαστικής υπέρβασης.

Η απόφαση, βασισμένη σε μια αμφίβολη ερμηνεία της 14ης Τροπολογίας, στερεί ουσιαστικά την ελευθερία έκφρασης της δημοκρατικής βούλησης από ένα σημαντικό μέρος του αμερικανικού εκλογικού σώματος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Τραμπ δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για οποιοδήποτε έγκλημα που σχετίζεται με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, ούτε έχει κατηγορηθεί επίσημα για εξέγερση. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε μονομερώς ότι δεν είναι επιλέξιμος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος βάσει αυτού του αβάσιμου ισχυρισμού.

Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, επιτρέποντας σε μη εκλεγμένους δικαστές να παρακάμψουν τη βούληση του λαού και να ακυρώσουν αποτελεσματικά τα αποτελέσματα των εκλογών πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών και τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η αιτιολόγηση του δικαστηρίου για αυτή την άνευ προηγουμένου κίνηση, επικαλούμενο το άρθρο III της 14ης Τροπολογίας το οποίο αρχικά θεσπίστηκε για να απαγορεύσει σε πρώην αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας να κατέχουν αξιώματα, είναι τόσο ισχνή όσο και ιστορικά ανακριβής. Επεξηγηματικά αυτή η τροποποίηση ισχύει σαφώς για άτομα που έχουν ορκιστεί να υποστηρίξουν το Σύνταγμα και στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε εξέγερση ή άλλα υψηλά εγκλήματα κατά της χώρας, όμως οι ενέργειες του Τραμπ δεν πληρούν αυτό το όριο.

Αδιαφησβήτητα οι επιπτώσεις της απόφασης είναι εκτεταμένες. Εάν αυτό το προηγούμενο διατηρηθεί, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε παρόμοιες αποφάσεις εναντίον άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων, διαβρώνοντας περαιτέρω τα θεμέλια των δημοκρατικών εκλογών. Είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και να διασφαλιστεί ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν μπορεί να υπονομεύσει τη βούληση του λαού.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο έχει δικαίως προκαλέσει κριτική και από τις δύο πλευρές του αμερικανικού πολιτικού φάσματος. Είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα δικαστικού ακτιβισμού και ένα ανησυχητικό προηγούμενο που απειλεί την ίδια την ουσία της δημοκρατίας.

Η οπλοποίηση του δικαστικού συστήματος κατά των πολιτικών αντιπάλων

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο κατά του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου οπλοποίησης του δικαστικού συστήματος εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Αυτή η πρακτική, γνωστή ως «lawfare», περιλαμβάνει τη χρήση του νομικού συστήματος για την παρενόχληση, τον εκφοβισμό και τη φίμωση των πολιτικών αντιπάλων ή εκείνων που αμφισβητούν την εξουσία της άρχουσας ελίτ.

Το Lawfare (Οπλοποίηση Δικαιοσύνης) είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και την καταστολή της πολυφωνίας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν χρησιμοποιείται εναντίον πολιτικών αντιπάλων, καθώς μπορεί να χρησιμεύσει για να φιμώσει τις αντίθετες φωνές και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα.

Συμπεράσματα

Η οπλοποίηση του δικαστικού συστήματος εναντίον πολιτικών αντιπάλων, όπως αποδεικνύεται από αυτή την απόφαση, αποτελεί σημαντική απειλή για την ακεραιότητα της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να απαγορεύσει στον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο της πολιτείας αποτελεί προσβολή στις δημοκρατικές αρχές και απειλή για το κράτος δικαίου.

Αυτή η απόφαση πρέπει να ανατραπεί και το δικαστήριο πρέπει να λογοδοτήσει για την υπέρβαση και τον πολιτικό ακτιβισμό του. Η υπεράσπιση της ακεραιότητας των εκλογών και της δυνατότητας πολιτικών προσώπων να συμμετέχουν σε αυτές είναι τα θεμέλια μιας δίκαιης και ισότιμης δημοκρατίας.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok