ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Από τον Μάιο τρέχοντος έτους πολλοί πρώην στρατηγοί έκαναν παρέλαση σε πρωινές εκπομπές και δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών προβλέποντας μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση και αδυναμία των Ρώσων να την αντιμετωπίσουν. Προφανώς οι απόστρατοι των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με το νατοϊκό αφήγημα ότι οι Ρώσοι είναι αποθαρρημένοι και αδύναμοι. Θυμίζουμε ότι ο πρώην στρατηγός 4 αστέρων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, David Petraeus, στις 31 Μαΐου είχε δηλώσει ότι το Κίεβο θα ανακαταλάμβανε την Κριμαία. Την ίδια δήλωση είχε κάνει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως και άλλοι «ειδικοί» οι οποίοι ήθελαν σοβαρά να πιστέψετε ότι χάρη στα ανώτερα όπλα και την καλύτερη τεχνολογία οι Ουκρανοί δεν θα μπορούσαν να αποτύχουν.

Εν τω μεταξύ ο υπογράφων, ένας απολύτως φυσιολογικός πολίτης με εμπειρία περίπου 40 ετών στην αμυντική βιομηχανία, είχα προφητεύσει την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης με τρόπο που όλοι μπορούν να επαληθεύσουν (βλ. άρθρα-αναλύσεις στον ιστότοπο μας istos.net.gr). Από πολλούς χλευάστηκα για αυτό και από αρκετούς χαρακτηρίστηκα ως τρολ του Πούτιν. Σήμερα και ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι η επίθεση απέτυχε. Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση δεν διέσπασε καν την πρώτη από τις 6 γραμμές άμυνας των Ρώσων.

Δεν δρέπω δάφνες ότι είμαι σπουδαίος εμπειρογνώμονας. Πολλοί άλλοι των οποίων τις αναλύσεις καταναλώνω προέβλεψαν ακόμη καλύτερα και ίσως νωρίτερα από εμένα. Το δίδαγμα είναι ότι ηγετικές θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις, τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική δεν καταλαμβάνονται από ειδικούς, αλλά από απατεώνες και ψεύτες. Στο παράδειγμα του David Petraeus: Ο στρατηγός δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Πέραν του ότι ήταν στρατηγός 4 αστέρων, ήταν και επικεφαλής της CIA και υπήρξε υπεύθυνος των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και Ιράκ, ήτοι ένας εμπειροπόλεμος ανώτατος στρατιωτικός. Γιατί λοιπόν η ανάλυσή του, όπως και αυτές των πολλών αποστράτων στην χώρα μας,  περί της ουκρανικής επίθεσης ήταν τόσο λανθασμένη;

Υπάρχουν 2 εξηγήσεις:

  1. Είναι ανόητος, όπως και οι Έλληνες συνάδελφοί του.
  2. Είναι επαγγελματίας ψεύτης, όπως και οι συνάδελφοί του στην χώρα μας.

Ο αναγνώστης ας αποφασίσει μόνος του τι είναι όλοι τους. Προσωπικά είμαι υπέρ της επιλογής 2, κάτι που δεν με ευχαριστεί. Όλοι τους είναι συκοφάντες που λένε αυτό που θέλει να ακούσει το καθεστώς το οποίο υπηρετούν, το καθεστώς χάριν του οποίου ανήλθαν στην ιεραρχία (ειδικά αυτοί στην χώρα μας). Όσο καλύτερα υπηρετεί κάποιος το καθεστώς, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει. Δείτε στην χώρα μας ποιος συντονίζει τις ενημερωτικές εκπομπές στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ποιοι καλούνται ως «ειδικοί» σε αμυντικά θέματα, ποιοι γίνονται αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ποιοι γίνονται υπουργοί άμυνας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι ή ανίκανοι. Είναι άθλιοι υπηρέτες ενός συστήματος που θέλει να το υπακούς τυφλά χωρίς κρίση και στοιχειώδη λογική. Αλλά το μόνο χειρότερο από το να υπακούς στους ψεύτες στα τυφλά είναι να υπακούς βλέποντας.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok