Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

«Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Χώροι λατρείας και νοσοκομεία βομβαρδίζονται ανελέητα. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;». αυτή είναι μια πρόσφατη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σχετική με την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Αν δεν γνωρίζατε από ποιον προήλθε το απόσπασμα, ίσως νομίζατε ότι ήταν για την βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία κάνει ακριβώς αυτό: Βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές όπως νοσοκομεία, εργοστάσια, εγκαταστάσεις παροχής ενέργειας και νερού και συγκροτήματα κατοικιών. Οι τουρκικές επιθέσεις αέρος-εδάφους, που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας, αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας εχθρικών ενεργειών εναντίον της γειτονικής Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), γνωστής ως Rojava, επιθέσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια σε μερικές φορές χαμηλότερη και μερικές φορές υψηλότερη ένταση. Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό για να επιτεθεί τόσο σε πολίτες όσο και σε μαχητές των Δυνάμεων Αυτοάμυνας (YPG) της Rojava.

Η αυτοδιοικούμενη κουρδική περιοχή της βόρειας Συρίας βρίσκεται υπό σχεδόν συνεχή πυρά από τον τουρκικό στρατό και τις ισλαμιστικές μισθοφορικές ομάδες του εδώ και χρόνια. Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις της με την δράση των ανταρτών μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην Τουρκία. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι Κούρδοι αντάρτες εκπαιδεύονται στην Rojava, αλλά δεν παρέχει ουδεμία απόδειξη ως προς αυτό. Αντ’ αυτού, ανακοινώνει ότι «ολόκληρη η υποδομή του PKK / YPG, ειδικά στο Ιράκ και την Συρία» θα συνεχίσει να στοχοποιείται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς διακοπή.

Με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ένα προσφιλές αφήγημα των αμερικανο-νατοϊκών πολέμων, πολίτες και πολιτικές υποδομές στοχοποιούνται σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στην βόρεια Συρία. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, δεκάδες άμαχοι και μαχητές σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των Τούρκων, δεκάδες συγκροτήματα κατοικιών, εγκαταστάσεις ύδρευσης και παροχής ενέργειας, αγροκτήματα, σχολεία, νοσοκομεία και εργοστάσια βομβαρδίστηκαν ανηλεώς. Τα εγκλήματα πολέμου δείχνουν ότι η Τουρκία στοχεύει στον εκτοπισμό, την πείνα και την ολοκληρωτική καταστροφή των μέσων διαβίωσης των κουρδικών, αρμενικών, ασσυριακών πληθυσμών της Rojava. Ούτως η Τουρκία κάνει ακριβώς αυτό που κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους της Γάζα.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν η αυτοδιοικούμενη κουρδική περιοχή της Rojava πολιορκήθηκε από τους συμμορίτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από το 2014 και μετά, οι μονάδες μάχης στην Rojava όπως οι YPJ (Μονάδες Άμυνας Γυναικών) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) ήταν αυτές που αντιστάθηκαν αμείλικτα στους ισλαμιστές τρομοκράτες, αντίσταση που στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές Κούρδων. Χάρη σε αυτούς τους Κούρδους, το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί σε μεγάλο βαθμό στην Συρία. Επαναφέρουμε δε στην μνήμη του αναγνώστη ότι λίγο μετά την έναρξη του συμμοριτοπολέμου το 2011, η Τουρκία υποστήριξε τις δραστηριότητες του ISIS στην Συρία, διευκολύνοντας έτσι την ενίσχυσή του. Η κουρδική αυτοδιοίκηση στην βόρεια Συρία, η οποία έχει αφεθεί σχεδόν μόνη της με το πρόβλημα των συμμοριτών του ISIS εδώ και χρόνια, παρεμποδίζεται ούτως ενεργά από τις τουρκικές επιθέσεις στον αγώνα της κατά της αναδιοργάνωσης του ISIS, επιθέσεις που σαφώς απεικονίζουν την πρόθεση της Τουρκίας να υποστηρίξει τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές δυνάμεις στην περιοχή,

Τουτέστιν η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και το κράτος με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στην Συμμαχία, επιτίθεται στην μόνη δύναμη στην βόρεια Συρία που εμποδίζει την εξάπλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ; Ουδεμία. Αντιδράσεις ή καταδίκες από τους πολιτικούς της Δύσης; Απούσες, καθώς οι καταδίκες περιορίζονται στην «τρομοκρατία» της ισλαμιστικής Χαμάς, αλλά χωρίς να καταδικάζεται το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο, προσέξτε, διατηρεί στενές επαφές με την ηγεσία της Χαμάς, η οποία διαθέτει κέντρο διοίκησης στην Κωνσταντινούπολη και διεξάγει δραστηριότητες από εκεί. Το καθεστώς Ερντογάν το οποίο είναι και χορηγός του τρομοκρατικού ISIS μένει στο απυρόβλητο, αν και υποτίθεται ότι η Δύση πολεμά τις δραστηριότητες του ισλαμικού εξτρεμισμού σε όλο τον κόσμο.

Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της υποκρισίας, τότε τι είναι;

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
Insta
Tiktok