ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΧΕΕΡΤ ΒΙΛΝΤΕΡΣ : ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Άλλη μια Ευρωπαϊκή χώρα, δείχνει την αποστροφή της στην νεοταξική πολιτική και σπρώχνει στην κορυφή τις πατριωτικές δυνάμεις. Το PVV στην Ολλανδία, αφού πολεμήθηκε, διασύρθηκε και αγνοήθηκε, τώρα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Οι “Άνεμοι της Αλλαγής” φουσκώνουν τα πανιά του “Ιπτάμενου Ολλανδού” Χέερτ Βίλντερς…

Το PVV του Χέερτ Βίλντερς, πανηγυρίζει την πρώτη θέση στις Ολλανδικές εκλογές και ο ίδιος στην δήλωση μετά την νίκη δεσμεύθηκε να «επιστρέψει την χώρα στους Ολλανδούς».

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», ανέφερε ο Χέερτ Βίλντερς μετά την τελική δημοσκόπηση (exit poll) που έδειξε ότι το PVV, έχει μεγάλη διαφορά έναντι των άλλων κομμάτων.

O Χέερτ Βίλντερς διεμήνυσε ότι το PVV δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί και προσκάλεσε τα υπόλοιπα Ολλανδικά κόμματα να συνεργασθούν μαζί του για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού
«Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βίλντερς μιλώντας σε πανηγυρίζοντες υποστηρικτές στην Χάγη δήλωσε για το μεταναστευτικό ζήτημα: «Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα εργασθούμε ώστε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης».

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον πατριωτικό συνδυασμό PVV την ηγετική θέση στις συνομιλίες για σχηματισμό ενός νέου κυβερνώντος συνασπισμού και πιθανώς ο Χέερτ Βίλντερς να γίνει ο πρώτος πατριώτης πρωθυπουργός της Ολλανδίας, αυξάνοντας έτσι και την γενικότερη δύναμη των πατριωτικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη.
Οι υπόλοιποι διακεκριμένοι ηγέτες των πατριωτικών κομμάτων, χαιρέτησαν με θέρμη την πρωτιά του PVV στην Ολλανδία.

Η Μαρί Λεπέν, έγραψε σε ανάρτησή της στο X (Twitter) :
«Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη»

Ο Ματέο Σαλβίνι επίσης συνεχάρη τον Χέερτ Βίλντερς αλλά και ο Βίκτωρ Όρμπαν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Χ, αφιέρωσε στον Βίλντερς το τραγούδι των Scorpions “The winds of Change”.

Τα νούμερα βγάζουν το PVV με 35 έδρες, με σαφές προβάδισμα από τον δεύτερο, την συμμαχία Πρασινοαριστερών-Εργατικών του Φρανς Τίμερμανς (GL/PvdA) που παίρνει 26 έδρες.

Το PVV ελπίζει σε συνεργασία με το New Social Contract (NSC) ένα κόμμα μόλις τριών μηνών που ιδρύθηκε από τον πρώην Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή (CDA), Pieter Omtzigt και τερμάτισε τέταρτο, με τα exit polls να του δίνουν 20 έδρες, ενώ το φιλελεύθερο-προοδευτικό D66 πάει για 10 έδρες.

Λογικά, ο Βίλντερς θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το VVD και το νεοσύστατο κόμμα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», που μαζί θα κατέχουν πλειοψηφία 79 εδρών, στο Ολλανδικό κοινοβούλιο των 150 εδρών. Πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι ούτε σύντομες ούτε εύκολες, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές που γνωρίζουν τα Ολλανδικά πολιτικά θέματα.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», ανέφερε ο Βίλντερς στις νικητήριες δηλώσεις του. «Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι δεν πρέπει να λάβουμε μέτρα που θα ήταν αντισυνταγματικά».

Πάντως, ότι και να γίνει, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Όρμπαν έχει «πιάσει» τον πολιτικό παλμό της στιγμής, που αντικατοπτρίζεται στους “Winds of Change” που διαπνέουν πλέον την Ευρώπη και βάζουν τους πατριωτικούς πολιτικούς συνδυασμούς, που στάθηκαν σοβαροί και εχέφρονες, στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

του Αχιλλέως Ξανθάκη

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok