Η ΓΑΖΑ ΩΣ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι εξοργισμένοι από τις καθημερινές εικόνες των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται από το ισραηλινό καθεστώς, με την πλήρη υποστήριξη όλων των αμερικανο-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Όλες οι υποκριτικές επικλήσεις των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσουν τους πολέμους τους, που συνήθως περιγράφονται ως «ανθρωπιστικές επεμβάσεις», έχουν αποκαλυφθεί πλήρως και απαξιωθεί. Κάθε ηγέτης της Δύσης, Μπάιντεν στις ΗΠΑ, Τρυντώ στον Καναδά, Σούνακ στην Βρετανία, Μακρόν στην Γαλλία, Σολτς στη Γερμανία, Μελόνι στην Ιταλία, εμπλέκονται πλήρως ως συνεργοί του Νετανιάχου σε μαζικές δολοφονίες. Αν διεξάγονταν δίκες για εγκλήματα πολέμου, δεν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν τις φρικαλεότητες που διαπράττονταν από το ισραηλινό σιωνιστικό καθεστώς. Όχι μόνο γνωρίζουν αυτά τα εγκλήματα, αλλά τα έχουν δικαιολογήσει και μάλιστα τα έχουν χαιρετίσει.

Για τον γενοκτονικό χαρακτήρα της ισραηλινής επίθεσης δεν υπάρχει αμφιβολία. Επιβεβαιώνεται από τις ρητές δηλώσεις των ισραηλινών ηγετών. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι όποιος υποστηρίζει την Χαμάς θα πρέπει να «εξαλειφθεί». Ο Αμιχάι Ελιγιάχου, εταίρος του συνασπισμού του Νετανιάχου και υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ, δήλωσε ότι η ρίψη πυρηνικής βόμβας στην Γάζα θα πρέπει να είναι μια επιλογή. Ο Γκαλίτ Ντιστέλ Ατμπαργιάν, έως πρόσφατα υπουργός πληροφοριών του Ισραήλ, απαίτησε την διαγραφή «όλης της Γάζας από προσώπου γης» και τον εξαναγκασμό του λαού της σε εξορία στην Αίγυπτο.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Craig Mokhiber, αφού παραιτήθηκε από την θέση του ως διευθυντής του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Αυτή είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση γενοκτονίας. Το ευρωπαϊκό αποικιακό σχέδιο των εποίκων της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση, προς την ταχεία καταστροφή των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής στην Παλαιστίνη. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγάλου μέρους της Ευρώπης είναι εντελώς συνένοχες σε αυτή τη φρικτή επίθεση». Ο Volker Turk, επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στην Γενεύη: «Υπήρξε μια κατάρρευση του πιο βασικού σεβασμού για τις ανθρώπινες αξίες. Η δολοφονία τόσων πολλών αμάχων δεν μπορεί να απορριφθεί ως παράπλευρη απώλεια». Η επιδρομή στο νοσοκομείο al-Shifa, το οποίο το καθεστώς Νετανιάχου είχε ισχυριστεί ότι θα εκθέσει την χρήση του από την Χαμάς ως κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, έχει δώσει μόνο περαιτέρω αποδείξεις για τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας.

Μπροστά στις αδιάψευστες καθημερινές οπτικές αποδείξεις της ανεξέλεγκτης βίας κατά του άμαχου πληθυσμού, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα και κατηγορηματικά αντιταχθεί στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. «Καμία κατάπαυση του πυρός» έχει γίνει η δολοφονική πολεμική κραυγή των συμμάχων του ισραηλινού καθεστώτος. Στην θέση της, οι ειδικοί στους ευφημισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ έχουν εφεύρει την φράση «ανθρωπιστική παύση», ένας αξιοσημείωτος τρόπος περιγραφής της επαναγέμισης των όπλων και της επαναβαθμονόμησης των στόχων από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστές υποστηρικτές της δικαιολογούν την γενοκτονική έξαρση ως νόμιμη απάντηση στην επιδρομή που ξεκίνησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ας επισημάνουμε καταρχάς ότι δεν υπήρξε επίσημη έρευνα για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Δεν υπάρχει ακριβής καταμέτρηση του αριθμού των θανάτων, πόσο μάλλον του πώς έχασαν την ζωή τους τα θύματα. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πόσα ισραηλινά θύματα πέθαναν στα χέρια της Χαμάς και πόσα πέθαναν ως συνέπεια των μαζικών αντιποίνων του ισραηλινού στρατού. Επιπλέον, μεταξύ των αναπάντητων ερωτημάτων είναι εκείνα που σχετίζονται με τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου, αναζητώντας ένα πρόσχημα για μια επίθεση στην Γάζα, αγνόησε σκόπιμα πληροφορίες πληροφοριών που έδειχναν ότι κάποιο είδος επιχείρησης σχεδιάστηκε από την Χαμάς. Ενώ είναι σίγουρα πιθανό ότι το καθεστώς Νετανιάχου δεν προέβλεψε την κλίμακα της εισβολής στο Ισραήλ, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, των οποίων οι πράκτορες λειτουργούν σε όλη την Γάζα και την Δυτική Όχθη, αγνοούσαν εντελώς την προετοιμασία της Χαμάς για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Η προσπάθεια του ισραηλινού καθεστώτος να δικαιολογήσει τις γενοκτονικές ενέργειές του ως κατάλληλη απάντηση σε αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι θεμελιωδώς παραπλανητική και, για να είμαστε ειλικρινείς, σε μεγάλο βαθμό εκτός θέματος. Η προσπάθειά του Ισραήλ να δικαιολογήσει την επίθεσή του στην Γάζα ως νόμιμα αντίποινα για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς δεν είναι τίποτε άλλο από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν σε όλη την ιστορία απαρτχάιντ καθεστώτα για να δικαιολογήσουν την εξολόθρευση των καταπιεσμένων.

Όμως γιατί πρέπει να εκπλήσσεται κανείς που δεκαετίες καταπίεσης από το σιωνιστικό καθεστώς οδήγησαν σε μια εκρηκτική έκρηξη θυμού από τους Παλαιστινίους; Έχει συμβεί στο παρελθόν και, όσο τα ανθρώπινα όντα καταπιέζονται και κακοποιούνται, θα συμβεί στο μέλλον. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από εκείνους που υφίστανται καταπίεση κατά την διάρκεια μιας απελπισμένης εξέγερσης, όταν η ίδια τους η ζωή κρέμεται επισφαλώς από μια κλωστή, να αντιμετωπίζουν τους βασανιστές τους με τρυφερή ευγένεια. Τέτοιες εξεγέρσεις συχνά χαρακτηρίζονται από πράξεις σκληρής και αιματηρής εκδίκησης.

Η ιστορία μας διδάσκει επ’ αυτού με πολλά παραδείγματα: Η ανταρσία Σεπόι στην Ινδία, η εξέγερση των Ινδιάνων της Ντακότα εναντίον των εποίκων, η εξέγερση των Μπόξερ στην Κίνα, των Χερέρος στην Νοτιοδυτική Αφρική και, πιο πρόσφατα, η εξέγερση των Μάου Μάου στην Κένυα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι εξεγερμένοι καταγγέλθηκαν ως άκαρδοι δολοφόνοι και δαίμονες και υποβλήθηκαν σε βάναυση τιμωρία. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, αν όχι ένας αιώνας ή περισσότερο, πριν τιμηθούν καθυστερημένα ως μαχητές της ελευθερίας.

Παρά την αμέριστη υποστήριξη για την εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα, που ενισχύθηκε από μια μαζική εκστρατεία προπαγάνδας των συστημικών μέσων ενημέρωσης, η γενοκτονία αντιμετωπίστηκε με ένα ισχυρό διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας πρωτοφανών διαστάσεων. Διαδηλώσεις δεκάδων, ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων έχουν οργανωθεί σε όλο τον κόσμο. Σε μια προσπάθεια να δυσφημίσουν τις διαμαρτυρίες, το Ισραήλ, οι κυβερνήσεις με τις οποίες είναι σύμμαχος και φυσικά, φιλοσιωνιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει αυτές τις διαδηλώσεις ως «αντισημιτικές». Πρόκειται για συνέχιση και κλιμάκωση των προσπαθειών των τελευταίων δεκαετιών να τοποθετηθεί αυτή η ετικέτα σε όλους τους αντιπάλους της καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής και ιδιαίτερα ορθόδοξοι Εβραίοι έχουν διαδραματίσει εξαιρετικά εξέχοντα ρόλο στις «αντισημιτικές» διαδηλώσεις, ειδικά στις ΗΠΑ που έχουν τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό εκτός Ισραήλ, ο ισχυρισμός του αντισημιτισμού είναι απλά παράλογος. Ακόμη χειρότερα, δεδομένου ότι η αντίθεση στην γενοκτονία αναγνωρίζεται ως εκδήλωση αντισημιτισμού, μπορεί κανείς δικαιολογημένα να εκφράσει την ανησυχία ότι το αποτέλεσμα αυτής της αντιδραστικής κατάχρησης της λέξης θα είναι η νομιμοποίηση του αντι-εβραϊκού αισθήματος.

Η επίθεση στην Γάζα μαρτυρεί όχι μόνο τον εντελώς αντιδραστικό χαρακτήρα του σιωνισμού, αλλά και την πολύ προχωρημένη πολιτική, κοινωνική, πνευματική και ηθική σήψη του αμερικανο-ιμπεριαλιστικού συστήματος.. Εδώ έγκειται η ευρύτερη σημασία της αδιάλλακτης αλληλεγγύης όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με το ισραηλινό κράτος. Προφανώς όμως υπάρχουν και ρεαλιστικά γεωπολιτικά συμφέροντα που καθορίζουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Πίσω από το μέτωπο ενάντια στους Παλαιστινίους κρύβονται τα διαχρονικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην Μέση Ανατολή, αλλά και ολόκληρη η ιστορικά παρωχημένη δομή της δυτικής κυριαρχίας στους λαούς της περιοχής. Είναι οφθαλμοφανές ότι η Δύση δημιουργώντας το ισραηλινό κράτος, δεν έλυσε το «εβραϊκό πρόβλημα», απλώς εκμεταλλεύτηκε το αφήγημα του Ολοκαυτώματος για τους δικούς της σκοπούς.

Εν μέσω της εξελισσόμενης γενοκτονίας στην Γάζα συνειδητοποιούμε την κάθοδο του δυτικού καπιταλισμού στην άβυσσο, μια κάθοδος που στάζει με αίμα δολοφονημένων ανθρώπων, διαμελισμένων από βόμβες παιδιών και εκτοπισμένου από τις πατρογονικές του εστίες του αυτόχθονου πληθυσμού της Παλαιστίνης.
Αιδώς Εβραίοι!

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok