ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ


Τον Ιούλιο 2023 σε ανάρτησή μας με τίτλο «ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΔΥΣΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ZUGZWANG» είχαμε περιγράψει ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητά μια διέξοδο από την περιπέτεια της Ουκρανίας, επειδή οι στόχοι που επιδίωκε το κατεστημένο της Ουάσιγκτον (συντρίβοντας οικονομικά την Ρωσία, απομονώνοντάς την διεθνώς και αποδυναμώνοντας αποφασιστικά τον ρωσικό στρατό) δεν επιτεύχθηκαν. Η απαγκίστρωσή τους όμως πρέπει να γίνει χωρίς να χάσουν το κύρος τους μπροστά στο κοινό της Δύσης. Ωστόσο μια δραματική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ εν μία νυκτί είναι πολιτικά αδύνατη, τόσο στο εσωτερικό όσο και έναντι των συμμάχων και θα ήταν ασύνετη σε κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διολίσθηση από τον πόλεμο στον μη πόλεμο και σε διαπραγματεύσεις». Τις τελευταίες ημέρες συστημικά μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal και οι New York Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να απαγκιστρωθεί ταχέως από την Ουκρανία, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων που θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ο νικητής του πολέμου και ότι το Κίεβο θα πρέπει να διαπραγματευτεί την παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αμερικανο-νατοϊκή υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου έφερε πιο κοντά την Ρωσία με την Κίνα, γεωπολιτικά ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη τα τελευταία δυο χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες λόγω των αρνητικών στρατιωτικών εξελίξεων να αποσυρθούν από την Ουκρανία, ενώ στο γεωπολιτικό περιβάλλον διέπραξαν μια τεράστια γκάφα στην εξωτερική τους πολιτική, ωθώντας με τις ενέργειες τους δυο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις να τις ανταγωνιστούν. Έτσι όπως εξελίσσονται οι διεθνείς σχέσεις, για τις ΗΠΑ η Ρωσία είναι πλέον ο εχθρός, ενώ η Κίνα είναι ο πιθανός επόμενος εχθρός. Η πορεία αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τις δυο υπερδυνάμεις της Ευρασίας είναι ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και η «στοίχιση» του ενός εναντίον των άλλων δυο θα στοιχίσει ακριβά στις ΗΠΑ. Ακόμη και η Κίνα που έως πρόσφατα η επίσημη εξωτερική της πολιτική έφερε τον τίτλο «αδέσμευτη», τώρα πλέον υποστηρίζει ανοικτά μια ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία, προβάλλοντας ότι ο κόσμος πρέπει να μετατοπισθεί από την μονοπολικότητα στην πολυπολικότητα. Οι πολεμοκάπηλες ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και της πλούσιας σε πόρους Ρωσίας είναι πλέον μια πραγματικότητα την οποία δεν δύνανται να αρνηθούν.Η απειλητική για τις ΗΠΑ αλληλεγγύη Ρωσίας-Κίνας, μια αλληλεγγύη μεταξύ πρώην αντιπάλων, παρατηρείται τώρα και στην Μέση Ανατολή όπου οι εξελίξεις διαμορφώνουν γεωπολιτικά νέες συμμαχίες μεταξύ πρώην εχθρών. Προ ολίγων εικοσιτετράωρων ο ηγέτης της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ έφτασε στην Σαουδική Αραβία και είχε συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον Σαουδάραβα ηγέτη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί. Αυτές οι συναντήσεις προαναγγέλλουν ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ σιιτών, σουνιτών και κοσμικών της Μέσης Ανατολής, ένα σημείο καμπής το οποίο πριν λίγα χρόνια ουδείς μπορούσε να διαβλέψει. Ως υπενθύμιση: Μόλις πριν από 10 χρόνια, οι Σαουδάραβες βοήθησαν τις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν και να εξοπλίσουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/DAESH) για να ανατρέψουν τον Άσαντ. Οι τρομοκράτες υποστηρίχθηκαν από το καθεστώς της Ουάσιγκτον και του Ριάντ για την εκδίωξη του Άσαντ δημιουργώντας false flag ιστορίες, επειδή ο Σύριος ηγέτης ήταν ένα αγκάθι στο μάτι των ΗΠΑ που ήθελαν αρεστά και υποτακτικά καθεστώτα στην Μέση Ανατολή. Προηγουμένως οι ΗΠΑ είχαν απαλλαγεί από το άλλο αγκάθι, τον Καντάφι στην Λιβύη. Τώρα οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ των αμάχων Παλαιστινίων συγκεντρώνει όλους: Σαουδάραβες, Ιρανοί, Τούρκοι, Ιρακινοί, Αιγύπτιοι και Σύριοι εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Από την πλευρά της η Ρωσία είναι σαφώς ευθυγραμμισμένη με την συντριπτική παγκόσμια πλειοψηφία, από τον αραβικό κόσμο σε όλες τις ισλαμικές χώρες και πέρα από αυτές στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική. Η Μόσχα συμφωνεί με τις αναλύσεις του Ιρανού ηγέτη Εμπραχίμ Ραϊσί, στρατηγικού εταίρου της Ρωσίας, και του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος στην αιχμηρή, πονηρή ομιλία του τύπου Σουν Τσου την περασμένη Παρασκευή μίλησε για τις ΗΠΑ ως την «αράχνη που προσπαθεί να εμπλέξει ολόκληρο τον πλανήτη και ολόκληρο τον κόσμο στον ιστό της». Αυτό σημαίνει επίσης ότι έχουμε μια κατάσταση στην οποία όχι μόνο η Κίνα και η Ρωσία είναι σύμμαχοι, αλλά οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί μέσω BRICS στρέφονται προς την Κίνα και την Ρωσία, τερματίζοντας την μακροχρόνια έχθρα τους και επαναλαμβάνοντας την διπλωματία μετά από πολύ καιρό και αφού είχαν χρησιμοποιήσει την Υεμένη για έναν πόλεμο πληρεξουσίων. Ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος είναι ενωμένος, κάτι που ακούγεται φυσιολογικό για τους μη επαΐοντες, αλλά δεν είναι καθόλου, ειδικά λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Χώρες που είχαν πρόσφατα πόλεμο μεταξύ τους είναι σύμμαχοι. Χώρες των οποίων η αμοιβαία δυσπιστία πηγαίνει πίσω δεκαετίες είναι πλέον σύμμαχοι.

Όλες αυτές οι συμμαχίες είναι εναντίον των ΗΠΑ. Συναρπαστικές γεωπολιτικές στιγμές.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok