ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΥΡΑΝΝΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣή ΚΟΝΤΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ;

Ψηφιακή Ταυτότητα, Ψηφιακό Νόμισμα & Μέτρα Προστασίας της Παγκόσμιας Υγείας ως συνταγή για την εφαρμογή μιας παγκόσμιας τυραννίας

Σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κατακλύσει την ανθρωπότητα, βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας εποχής. Η σύγκλιση της ψηφιακής ταυτότητας, του ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) και των παγκόσμιων οργανισμών υγείας έχουν πια την ψηφιακή δυνατότητα να εγκαινιάσουν μια νέα ζοφερή πραγματικότητα, έναν κόσμο που θα μπορούσε να είναι το αποκορύφωμα των πιο σκοτεινών φόβων ενός πολίτη.

Σε αυτό το άρθρο αυτή η δυστοπική αφήγηση δεν είναι προφητεία αλλά μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι πολίτες ενός κράτους δεν βρίσκονται σε εγρήγορση. Μπορεί να είναι μεν μια φανταστική εξιστόρηση, αλλά δεν παύει να εκτελεί χρέη ενός σκοτεινού καθρέφτη που δρα ως μια νουθεσία για την πιθανότητα ενός πραγματικού δυστοπικού μέλλοντος μέσω μια κρατικής ή και παγκόσμιας τυρρανικής κυβέρνησης.

Επεξηγηματικά η τυραννία είναι ένα ένα πολίτευμα στο οποίο την εξουσία παίρνει ένα άτομο ή μια ομάδα ή μια σέχτα ή ένας μυστικιστικός οργανισμός, που από εδώ και στο εξής θα αναφέρεται ως “ο τύραννος”, είτε δια της βίας είτε δια της απάτης. Όμως επειδή η βία δημιουργεί άμεσα αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες, αυτή η αρπαγή της εξουσίας γίνεται είτε με εκλογική νοθεία είτε με προεκλογικές εξαγγελίες που μετά τις εκλογές αντικαθίστανται με την πραγματική δυστοπική ατζέντα της, για παράδειγμα υπερφορολόγησης ή της παράνομης παρακολούθησης πολιτών και πολιτικών.

Η αυγή της ψηφιακής ταυτότητας
Σε αυτή τη δυστοπία, η ψηφιακή ταυτότητα βρίσκεται στο επίκεντρο. Σε μια προσπάθεια για ασφάλεια και προστασία, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν να ψηφιοποιήσουν και να συγκεντρώσουν σε ένα τυποποιημένο ψηφιακό αποθετήριο (βάση δεδομένων) τα στοιχεία ταυτότητας του κάθε πολίτη.

Το πρόσχημα γι’ αυτό ήταν, φυσικά, η ασφάλεια μας. Οι κυβερνήσεις υποστήριξαν ότι οι ψηφιακές ταυτότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εγκληματιών, στην πρόληψη της απάτης, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην προστασία των πολιτών από την κλοπή ταυτότητας.

Αλλά αν παραφράσουμε μια γνωστή ρήση, ο δρόμος προς τη δυστοπία είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Έτσι σε αυτόν τον κόσμο, κάθε μας κίνηση, κάθε αλληλεπίδραση και κάθε συναλλαγή παρακολουθείται, αποθηκεύεται και αναλύεται. Η ιδιωτικότητα είναι μια αρχαϊκή έννοια και η ανωνυμία ανήκει στο παρελθόν. Η κυβέρνηση γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια μέσω της ψηφιακής ταυτότητας πότε φεύγετε από το σπίτι σας, πού ψωνίζετε, ποιοι είναι οι φίλοι σας, τι λέτε ανά πάσα στιγμή και έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στο ιστορικό αναζήτησης σας στο διαδίκτυο.

Ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC)
Με τη δημιουργία ψηφιακών ταυτοτήτων, έγινε ένα μικρό βήμα για την εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC). Τα μετρητά είναι πλέον ένα λείψανο του παρελθόντος και όλες οι οικονομικές συναλλαγές πραγματοποιούνται ψηφιακά. Αυτός ο νέος έλεγχος επέτρεψε στις κυβερνήσεις να ασκούν οικονομική δύναμη όπως ποτέ άλλοτε.
Υπό το πρόσχημα της προστασίας από τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος, οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει έναν οικονομικό στραγγαλισμό στους πολίτες τους. Η κυβέρνηση γνωρίζει τι ξοδεύετε, πού το ξοδεύετε και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει συναλλαγές κατά βούληση. Αναλυτικά θα μπορούν να απαγορεύονται συναλλαγές που βρίσκονται έξω από μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή ή προσπαθούν να λάβουν χώρα σε μια ώρα που απαγορεύονται οι συναλλαγές.

Οι διαφωνούντες, οι αντάρτες και οι πολιτικοί αντίπαλοι βρίσκουν τα περιουσιακά τους στοιχεία παγωμένα χωρίς προειδοποίηση. Η κυβέρνηση δίνει και η κυβέρνηση παίρνει κατά την απόλυτα δική της ευχαρίστηση.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας (lockdown) και ο Διακρατικός Οργανισμός Υγείας
Η εμφάνιση ενός νέου, θανατηφόρου ιού είναι το ιδανικό πρόσχημα για την απόλυτη αρπαγή της παγκόσμιας εξουσίας. Τα lockdown, που κάποτε θεωρούνταν προσωρινά, έχουν γίνει πλέον τρόπος ζωής. Ο Διακρατικός Οργανισμός Υγείας (ΔΟΥ), αποκλειστικό επινόημα του διηγήματος, κάποτε σύμμαχος στην παγκόσμια υγεία, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο διοικητικό όργανο που θέτει τους κανόνες της καθημερινότητας.

Ο ΔΟΥ υπαγορεύει πότε και πού μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες, με ποιον μπορούν να αλληλεπιδράσουν στην γειτονιά τους και ποιες δραστηριότητες θεωρούνται ασφαλείς για εξάσκηση.

Η έννοια της ατομικότητας του πολίτη έχει εξατμιστεί και έχει αντικατασταθεί από την ακλόνητη υπακοή στην παγκόσμια αρχή του ΔΟΥ.

Η σιδερένια λαβή της ψηφιακής τυραννίας
Η συγχώνευση της ψηφιακής ταυτότητας, του CBDC και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας κατόπιν εντολών της παγκόσμιας διακυβέρνησης με τον μανδύα της υπεράσπισης της παγκόσμιας δημόσιας υγείας έχει γεννήσει έναν οργουελιανό εφιάλτη. Οι κυβερνήσεις έχουν πρωτοφανή έλεγχο επί των πολιτών τους και όσοι διαφωνούν σιωπούν γρήγορα, τα περιουσιακά τους στοιχεία παγώνουν ή κατάσχονται και οι ψηφιακές τους ταυτότητες διαγράφονται με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των πρωτογενών τους αναγκών, όπως την τροφή και την στέγη.

Οι τύραννοι κατέχουν τώρα το απόλυτο εργαλείο: την πληροφόρηση. Ξέρουν τα πάντα για όλους. Μπορούν να παρακολουθούν τους πολιτικούς αντιπάλους, να συντρίβουν τη κάθε διαφωνία και να διατηρούν μια επίφαση καλοσύνης μέσω της προπαγάνδας και την παραπληροφόρησης.

Αναλυτικά σε αυτή τη δυστοπία, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας που απαιτεί από τους πολίτες να παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών δεδομένων τους, για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι τραπεζικές συναλλαγές.

Επεξηγηματικά η κυβέρνηση έχει συνδέσει το CBDC με τις ψηφιακές ταυτότητες των πολιτών, επιτρέποντας στα όργανα ελέγχου της να παρακολουθούν και να ελέγχουν όλες τις οικονομικές συναλλαγές. Οι πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους κανονισμούς της κυβέρνησης στερούνται πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε οικονομικές συναλλαγές.

Σε αυτή τη δυστοπία, η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο της ζωής των πολιτών και η διαφωνία δεν είναι ανεκτή. Οι πολίτες που μιλούν εναντίον της κυβέρνησης τιμωρούνται αυστηρά και οι ψηφιακές τους ταυτότητες ανακαλούνται, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση τους σε βασικές υπηρεσίες ή την πραγματοποίηση οικονομικών συναλλαγών.

Η κυβέρνηση έχει επίσης εφαρμόσει αυστηρά lockdown λόγω τεχνητών, δηλαδή ψεύτικων, καταστάσεων πανδημίας, τα οποία επιβάλλονται δρακόντεια από τον στρατό και την αστυνομία. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς άδεια και όσοι παραβιάζουν τους κανόνες της καραντίνας τιμωρούνται αυστηρά.

Ο Διακρατικός Οργανισμός Υγείας (ΔΟΥ) συνεργάζεται στενά με την κάθε κυβέρνηση σε κάθε χώρα για την επιβολή αυτών των μέτρων ταυτοποίησης και δυνατότητας οικονομικών συναλλαγών και η πλειοψηφία των πολιτών έχει πειστεί ότι τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται για το καλό της δημόσιας υγείας. Όμως στην πραγματικότητα ο Διακρατικός Οργανισμός Υγείας είναι το όχημα για την επιβολή της παγκόσμιας δικτατορίας και την διασφάλιση της συμμόρφωσης των πολιτών με τους κανόνες και τους κανονισμούς της κάθε τοπικής τυραννικής κυβέρνησης.

Αυτή η μυθοπλαστική δυστοπία είναι μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις να έχουν υπερβολικό έλεγχο στη ζωή μας.

Η έλευση της ψηφιακής ταυτότητας και των CBDC στην πραγματική ζωή εγκυμονούν κινδύνους και θα πρέπει να υπάρξει μια διασφάλιση ότι η εφαρμογή τους θα γίνει με τρόπο που θα μπορεί να προστατεύει την ιδιωτικότητα και την ελευθερία των πολιτών.

Επιπροσθέτως τα lockdown λόγω “πανδημικών καταστάσεων”, όσο πραγματικές και αν είναι αυτές, αφού μια έκθεση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας ανέφερε ελάχιστες επιπτώσεις σε περισσότερους θανάτους από COVID ή από καταστάσεις που ο COVID έπαιξε κάποιο ρόλο.

“The overriding message from this inquiry was that it is still too early to be definitive about the exact impact that the pandemic has had in terms of excess deaths in Scotland, given the short-term fluctuations in deaths and the complexity in disentangling those caused by COVID from those where COVID may have been contributary or coincidental. This inquiry found that figures from the National Records of Scotland, from the week beginning 24 January 2022, show that based on death certification there have been 11,817 excess deaths overall in 2020-22, of which 11,218 were either caused by Covid or where Covid was a contributory factor. However, is acknowledged that it will take more time to gauge the pandemic’s full impact on mortality.”

Συμπερασματικά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι κάθε προσπάθειες για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για την επιβολή ενός τυραννικού καθεστώτος σε κρατική αλλά και σε παγκόσμια βάση.

Αντίσταση και Ελπίδα
Σίγουρα στα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, σε κάθε δυστοπία υπάρχει κάποια φλόγα ελπίδας. Υπάρχουν εκείνοι που αντιστέκονται στην τυραννία της ψηφιακής εποχής, που επικοινωνούν μέσω υπόγειων δικτύων φυσικών και ψηφιακών, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και κρυπτογραφημένα μηνύματα. Αυτοί που συναλλάσσονται για τις ανάγκες τους με φυσικά αγαθά, ή με χρυσό και ασήμι που έχει πραγματική αξία αφού δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί κατά βούληση. Είναι αυτοί που το τυραννικό καθεστώς τους αποκαλεί αρνητές της προόδου και της επιστήμης, που τους κατηγορεί ότι είναι προσκολλημένοι στα απομεινάρια μιας πρωτόγονης κοινωνίας. Eίναι αυτοί που ονομάζονται Cyberpunks.
Σε αυτόν τον ζοφερό κόσμο, ο αγώνας για ελευθερία είναι μια μάχη ενάντια σε έναν ψηφιακό εφιάλτη. Θα βρει η ανθρωπότητα έναν τρόπο να απελευθερωθεί από τα καταπιεστικά δεσμά της δικής της δημιουργίας? Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Βέβαια τέτοια διηγήματα έχουν βρει μεγάλη απήχηση και εκδοτική επιτυχία μιας και οι αναγνώστες γνωρίζουν ότι τέτοιοι ψηφιακοί εφιάλτες βρίσκονται μόνο στο διήγημα και όχι στην πραγματική ζωή τους.

Όμως για την πραγματική ζωή αξίζει πιο πολύ η πρόληψη της τυραννίας παρά η εγκαθίδρυση της και η μετάβαση στην υπόγεια αντίσταση που απαντάται στα δυστοπικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας.

Συμπεράσματα
Η σύγκλιση της ψηφιακής ταυτότητας, του ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας και της παγκόσμιας διακυβέρνησης μέσω της διαχείρισης της δημόσιας υγείας στη δυστοπική μας αφήγηση παρουσιάζει ένα ανατριχιαστικό όραμα για το τι θα μπορούσε να γίνει αν αποτύχουμε να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις ελευθερίες μας. Είναι μια προειδοποιητική ιστορία, μια υπενθύμιση ότι ενώ η τεχνολογία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, ενέχει επίσης και βαθύς κινδύνους για τις προσωπικές ελευθερίες του κάθε πολίτη.

Εμείς, ως κοινωνία, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση ενόψει της τεχνολογικής προόδου και της εδραίωσης της εξουσίας με την συνδρομή της. Η δέσμευση μας για τη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών και της ιδιωτικής ζωής είναι το κλειδί για να αποτρέψουμε αυτή τη σκοτεινή δυστοπία από το να γίνει μια ζοφερή πραγματικότητα.

Σε αυτή τη φανταστική ιστορία, είδαμε πώς μέτρα που φαινομενικά φαντάζουν ως προοδευτικά και εξυπηρετικά μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες.

Ο δρόμος προς τη δυστοπία είναι σίγουρα στρωμένος με αρκετή παραπλάνηση, αλλά δεν παύει να είναι επίσης ένας δρόμος που μπορούμε να επιλέξουμε να αποφύγουμε. Διότι το μέλλον δεν είναι προκαθορισμένο και οι ενέργειές μας σήμερα θα διαμορφώσουν τον κόσμο του αύριο. Η επιλογή ως ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες είναι καθαρά δική μας.

του Θεοδώρου Κωστή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok