ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ WEF  (του Θ.Κωστή)

Η Νέα Ζηλανδία εκλέγει τον συντηρητικό Κρίστοφερ Λούξον πρωθυπουργό μετά από 6 χρόνια φιλελεύθερης διακυβέρνησης της Jacinda Ardern

Ο Λούξον είναι σχετικά νέος στην πολιτική, αλλά αντιστάθηκε στον πιο έμπειρο απερχόμενο πρωθυπουργό Κρις Χίπκινς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συζητήσεων, σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το politico, ο συντηρητικός πρώην επιχειρηματίας Κρίστοφερ Λούξον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μετά την αποφασιστική εκλογική νίκη του το Σάββατο της 14ης Οκτωβρίου 2023.

Μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης υπό μια κυρίως φιλελεύθερη ηγεσία, υπό την ηγεσία της Τζασίντα Άρντερν (Jacinda Ardern) για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θητείας, η ακριβής σύνθεση της κυβέρνησης του Λούξον παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς τα ψηφοδέλτια συνεχίζουν να καταμετρώνται.

Ο Λούξον έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής σε μια εκδήλωση στο Όκλαντ, όπου συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Αμάντα, και τα παιδιά τους, Γουίλιαμ και Ολίβια. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την εκλογική νίκη, ανυπομονούσε να αναλάβει τον νέο του ρόλο και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους υποστηρικτές του σε εθνικό επίπεδο, ενώ το σύνθημα της εκστρατείας του ήταν να οδηγήσει τη Νέα Ζηλανδία «πίσω στην ορθή τροχιά – back on track».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς, ο οποίος ανέλαβε τη θέση μόλις εννέα μήνες πριν, διαδεχόμενος την Άρντερν τον Ιανουάριο, παραχώρησε ευγενικά το αποτέλεσμα στο Λούξον, τονίζοντας την υπερηφάνεια για τα συλλογικά επιτεύγματά τους τα τελευταία έξι χρόνια.

Η απροσδόκητη παραίτηση της Άρντερν τον Ιανουάριο συνέβηκε λόγω της αντιληπτής έλλειψης ικανότητας της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κυβερνητικού ρόλου και σηματοδότησε τη μετάβαση από τη σαρωτική εκλογική νίκη της στη φθίνουσα δημοτικότητα της. Επεξηγηματικά αν και η Άρντερν είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές με σαρωτική νίκη, η δημοτικότητα της εξαϋλώθηκε καθώς οι πολίτες κουράστηκαν από τους περιορισμούς του COVID-19 και τον καταστροφικό καλπάζοντα πληθωρισμό που απειλούσε την οικονομία της Νέας Ζηλανδίας. Η αποχώρηση της οδήγησε στην ηγεσία τον Χίπκινς, ο οποίος είχε προηγουμένως επιβλέψει την διαχείριση των μέτρων για το COVID.

Πια με τις περισσότερες ψήφους καταμετρημένες, το Εθνικό Κόμμα του Λούξον εξασφάλισε περίπου το 40% των ψήφων και σύμφωνα με το αναλογικό εκλογικό σύστημα της Νέας Ζηλανδίας, ο 53χρονος Λούξον αναμένεται να σχηματίσει συμμαχία με το κόμμα ACT.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Λούξον όταν ρωτήθηκε δημοσίως αν θα συνεχίσει τις πολιτικές του WEF που εισήγαγε η απερχόμενη Άρντερν, αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση με την οργάνωση του Κλάους Σβαμπ.

Jacinda Ardern & Ατζέντα WEF

Σύμφωνα με άρθρο της 19ης Οκτωβρίου 2022 στο sky.news.co.au, δηλαδή στο Sky News Network της Αυστραλίας, η Jacinda Ardern αναδύθηκε ως εξέχουσα προσωπικότητα στο κίνημα Great Reset, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του μέσω της κυβερνητικής επιρροής στην Νέα Ζηλανδία. Σε αυτό το άρθρο γνώμης του Sky Australia υποστηρίζεται ότι η Άρντερν είχε αγκαλιάσει τις αρχές της προοδευτικής παγκοσμιοποίησης με την προσέγγιση της στην άσκηση εξουσίας και την προθυμία της να ασκήσει κυβερνητική εξουσία τύπου ατζέντας του WEF.

Επιπροσθέτως η σύνδεση της Άρντερν με το πρόγραμμα Young Global Leaders του WEF είναι αξιοσημείωτη. Αναλυτικά, το WEF έχει διατυπώσει την αποστολή του να αναμορφώσει τον καπιταλισμό και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών.

Αυτή η “πρωτοβουλία”, γνωστή ως «Η Μεγάλη Επαναφορά», ξεκίνησε επίσημα από τον σημερινό βασιλιά Κάρολο του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, ευθυγραμμίζοντας ακριβώς με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται σε μια έκθεση του WEF του 2019 με τίτλο «Κρέας: Το μέλλον – Ένας χάρτης πορείας για την παροχή πρωτεΐνης του 21ου αιώνα».

Η έκθεση σκιαγραφεί μια σκόπιμη στρατηγική «μεταβατικής δεκαετίας» που εκτείνεται από το 2020 έως το 2030, εστιάζοντας στη μετάβαση από την παραδοσιακή παραγωγή πρωτεϊνών σε ένα μοντέλο σύμφωνο με τους “Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα”.

Ο αποδιοργανωτικός καπιταλισμός του WEF

Ο Αποδιοργανωτικός Καπιταλισμός “Disruptive Capitalism” του WEF βασίζεται στην πραγματικότητα σε μια κουτή προϋπόθεση: αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μέσω νομοθεσίας και βίαιης εφαρμογής της, όπως την μείωση της κατανάλωσης από τις γεωργικές ή πετρελαϊκές βιομηχανίες, στη συνέχεια, όταν οι παραγωγοί και κατασκευαστές αυτών των κλάδων έχουν χρεοκοπήσει, ανακατάληψη των πόρων, της παραγωγής και των σχετικών βιομηχανικών υποδομών για μηδαμινό αντίτιμο και επαναφορά των προηγούμενων καταναλωτικών συμπεριφορών. Βέβαια αυτό το κουτό σχέδιο έχει ένα μεγάλο ελάττωμα: την αντίσταση των σημερινών παραγωγικών και βιομηχανικών ιστών, όπως στην Ολλανδία με το κίνημα των Αγροτών και τη Ρωσία μετά την εποχή του Γκορμπατσόφ.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, οι πρόσφατες εκλογές στη Νέα Ζηλανδία επέφεραν μια σημαντική πολιτική αλλαγή, καθώς ο συντηρητικός Κρίστοφερ Λούξον αναδεικνύεται ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μετά από έξι χρόνια κυρίως φιλελεύθερης διακυβέρνησης υπό ηγέτες όπως η Τζασίντα Άρντερν.

Η απροσδόκητη παραίτηση της Τζασίντα Άρντερν σηματοδότησε τη μετάβαση από την προηγούμενη σαρωτική εκλογική νίκη της στη φθίνουσα δημοτικότητα της, η οποία αποδόθηκε στους ασφυκτικούς περιορισμούς του COVID και στον αυξανόμενο οικονομικό πληθωρισμό.

Συνολικά καθώς ο Luxon αναλαμβάνει τα ηνία, η μελλοντική κατεύθυνση της διακυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να διαφέρει αρκετά από τις πολιτικές και τις αρχές που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

του Θεοδώρου Κωστή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok