Η ΔΥΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ

Το γεγονός ότι η Δύση κλείνει τα μάτια της στα προφανή εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ (αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, βομβαρδισμοί αμάχων, πολιτικών υποδομών) δείχνει για άλλη μια φορά ποιες είναι οι «αξίες» της, καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία αρέσκεται να κατηγορεί άλλες χώρες ότι αγνοούν και με τα οποία δικαιολογεί τακτικά τις κυρώσεις της, προφανώς δεν ισχύουν για τους Παλαιστίνιους.

Οι δυτικές χώρες ουδόλως είναι διατεθειμένες, πέρα από έπεα πτερόεντα, να καλέσουν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στον αγώνα κατά της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και να θέσει αυτόν τον περιορισμό ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους, ή ακόμη και να απειλήσουν το Ισραήλ με κυρώσεις εάν το Ισραήλ παραβιάσει τους ανθρωπιστικούς νόμους του πολέμου. Αυτό δείχνει τα προφανή δύο μέτρα και δύο σταθμά της Δύσης, η οποία υποστηρίζει το Ισραήλ στις πολύ βάναυσες ενέργειές του στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά κατηγορεί την Ρωσία για έναν «βάναυσο πόλεμο» στην Ουκρανία, παρόλο που η Ρωσία ρητά αποφεύγει να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Για ΗΠΑ, ΕΕ και τους συμμάχους τους, η μονόπλευρη υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση στον γεωπολιτικό αγώνα κατά της Ρωσίας και της Κίνας, όμως σχεδόν κανείς στην Δύση δεν φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα. Τι εννοούμε;

Σε πρόσφατο άρθρο τους υπό τον τίτλο «Rush by west to back Israel erodes developing countries’ support for Ukraine» (Η βιασύνη της Δύσης να υποστηρίξει το Ισραήλ υπονομεύει την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών προς την Ουκρανία) οι Financial Times γράφουν: «Η δυτική υποστήριξη για την επίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας έχει εκτροχιάσει τις προσπάθειες επίτευξης συναίνεσης με βασικές αναπτυσσόμενες χώρες για να καταδικάσουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προειδοποίησαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες. Η αντίδραση στην επίθεση της ισλαμιστικής μαχητικής Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και η δέσμευση του Ισραήλ να αντεπιτεθεί στην Λωρίδα της Γάζας ανέτρεψε μήνες προσπαθειών να απεικονιστεί η Μόσχα ως παγκόσμιος παρίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εξέθεσε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους σε κατηγορίες για υποκρισία. Στον ενθουσιασμό των εσπευσμένων διπλωματικών επισκέψεων, βίντεο-διασκέψεων και τηλεφωνικών κλήσεων, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί ότι απέτυχαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην βιασύνη τους να καταδικάσουν την επίθεση της Χαμάς και να υποστηρίξουν το Ισραήλ».

Όλες οι πρόσφατες προσπάθειες να κερδίσουν ΗΠΑ και ΕΕ συμπάθεια στον Παγκόσμιο Νότο έχουν ακυρωθεί από τα πρόσφατα εκτεθειμένα δύο μέτρα και δυο σταθμά της αυτοαποκαλούμενης Δύσης, καθώς αυτό που έχει ειπωθεί για την Ουκρανία πρέπει να ισχύει και για την Γάζα. Διαφορετικά πάνε περίπατο οι περιβόητες «αξίες» της Δύσης. Οι Βραζιλιάνοι, οι Ινδονήσιοι, οι Νοτιοαφρικανοί κ.α. λαοί του Παγκόσμιου Νότου γιατί θα πιστέψουν αυτά που λέει η Ουάσιγκτον ή οι Βρυξέλλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ήτοι, αυτοί που αποκαλούν έγκλημα πολέμου την διακοπή νερού, ηλεκτροδότησης, τροφίμων στην Ουκρανία ως έγκλημα πολέμου, θα πρέπει να πουν το ίδιο και για την Γάζα.

Τι σημαίνει ο πόλεμος στην Γάζα για την Ουκρανία.
Το Κίεβο πρέπει να καταλάβει ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή είναι μια θανατική καταδίκη για την διπλωματία της Ουκρανίας. Η βοήθεια από την Δύση είχε ήδη μειωθεί τους τελευταίους μήνες και τώρα το Κίεβο έχει το Ισραήλ για ανταγωνιστή, εναντίον του οποίου δεν έχει καμία πιθανότητα. Θυμίζουμε ότι η Ουκρανία εκτός Δύσης ούτως ή άλλως ήταν μόνη της. Στην Δύση, ο Ζελένσκι είχε την δυνατότητα να καταφέρεται εναντίον της Ρωσίας σχεδόν σε κάθε κοινοβούλιο, αλλά έξω από την Δύση, κανείς δεν ενδιαφερόταν για αυτόν, ουδείς ήθελε να ακούσει τον θεατρίνο και τα συνθήματά του. Η συμπεριφορά της Δύσης στην Γάζα διαγράφει κάθε ελπίδα προσέλκυσης χωρών του Παγκόσμιου Νότου στο πλευρό του Κιέβου, προκειμένου να ασκηθεί με κάποιο τρόπο πίεση στην Ρωσία, εφόσον θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει ο πόλεμος στην Γάζα για τον Παγκόσμιο Νότο.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο μη δυτικός κόσμος έχει μια πολύ διαφορετική άποψη από την Δύση για το τι συμβαίνει στο Ισραήλ και στην Γάζα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, τα μέσα ενημέρωσης (και τα ελληνικά) παρουσιάζουν οποιονδήποτε έχει συμπάθεια για τους Παλαιστινίους ως εξτρεμιστή και αντισημίτη, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες δεν μπορούν να φανταστούν ότι μπορεί κανείς να έχει συμπάθεια και για τους Παλαιστίνιους.

Αλλά στον Παγκόσμιο Νότο, υπάρχει πολύ περισσότερη κατανόηση για τους Παλαιστίνιους παρά για το Ισραήλ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Από την μία πλευρά, πολλές από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου είναι μουσουλμανικές χώρες, αλλά η αποικιοκρατία παίζει επίσης ρόλο, διότι στην ιστορική μνήμη πολλών χωρών του Παγκόσμιου Νότου η καταπίεση από τις αποικιακές δυνάμεις είναι αξέχαστη και αιματοβαμμένη. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη κατανόηση και συμπόνια σε αυτές τις χώρες για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι καταπιέζονται από το Ισραήλ εδώ και 75 χρόνια ακατάπαυστα. Η πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους συχνά συγκρίνεται με την πολιτική απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, κάτι που είναι εντελώς δικαιολογημένο.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την Δύση να κερδίσει συμπάθεια στον Παγκόσμιο Νότο, εάν καταδίκαζε την επίθεση της Χαμάς και ταυτόχρονα απειλούσε το Ισραήλ με κυρώσεις όταν άρχισε να βομβαρδίζει αδιακρίτως πολιτικούς στόχους στην Λωρίδα της Γάζας.

Με την ασυμβίβαστη υποστήριξή της προς το Ισραήλ, η Δύση έχει χάσει τον Παγκόσμιο Νότο, γεγονός που θα έχει συνέπειες και για την Ουκρανία. ΗΠΑ και ΕΕ κατοχυρώνονται για μια ακόμη φορά ως ένα επιθετικό μπλοκ που χρησιμοποιεί την στρατιωτική του δύναμη χωρίς δισταγμό προς όφελος της ληστρικής σιωνιστικής Νέας Τάξης.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok