ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ – ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ Ε.Ε.

Ολοένα επιδεινούμενη η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Βαθιά ανησυχία προκαλούν οι επίμονες αναφορές για την συνεχή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του αρμενικού πληθυσμού που κατοικεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω του παρατεταμένου αποκλεισμού του Διαδρόμου του Λατσίν ο οποίος έχει επιβληθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με την Τριμερή Συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας του Νοεμβρίου 2020, ο Διάδρομος Λατσίν δεν πρέπει να υπόκειται σε καμία περιοριστική δράση και τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγγυώνται την διέλευση. Εκ των πραγμάτων, καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρούται.

Ο αποκλεισμός μίσους ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 ως διαμαρτυρία με πρόσχημα ενός ψεύτικου οικολογικού ακτιβισμού και σύντομα αποδείχθηκε ότι ήταν ένας ελιγμός από τις αρχές στο Μπακού οι οποίες ανέπτυξαν στρατιωτικό προσωπικό για να σταματήσουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και άλλα βασικά αγαθά στην περιοχή. Πριν από πάνω από τρεις μήνες, διεθνείς ανθρωπιστικές υπηρεσίες, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιοχή και να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, οι 120.000 Αρμένιοι οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή κινδυνεύουν από λιμό και δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα.

Αυτές οι ενέργειες ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι χώρες οι οποίες στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας στην πρόσφατη κρίση με την Ρωσία, θα πρέπει να λάβουν και στο θέμα του Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ ισχυρή στάση για την αποφυγή εθνοκάθαρσης στην περιοχή, θεσπίζοντας και υποστηρίζοντας ενέργειες για την διασφάλιση της ασφάλειας του αρμενικού πληθυσμού. Οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες για την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και την διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής.

Για το θέμα αυτό επιστολή έστειλαν στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας οι προκαθήμενοι των Χριστιανικών εκκλησιών στην Μεγάλη Βρετανία. Στην επιστολή τους προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ εκφράζουν με άμεσο τρόπο την τραγική κατάσταση η οποία διαδραματίζεται στην Αρμενία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αρτσάκ.

Την επιστολή υπογράφουν ο Προκαθήμενος της Αρμενικής Εκκλησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, ο Αρχιεπίσκοπος της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Λονδίνου, οι Επίσκοποι Σάουθγουορκ, Κόβεντρι και Μάντσεστερ (Εκκλησία της Αγγλίας), ο Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος του Σάουθγουορκ (Καθολική Εκκλησία), o Γενικός Γραμματέας της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο Αρχιεπίσκοπος της Συριακής Ορθόδοξης Επισκοπής Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρώπης-Αφρικής της Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας, ο ησυχάζων Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας, Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι υπογράφοντες κάνουν έκκληση για επείγουσα παρέμβαση προς τον Ρίσι Σουνάκ, τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Σας γράφουμε για να ζητήσουμε την επείγουσα παρέμβαση της Κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητος για να σταματήσει μια πράξη σκληρότητας και επιθετικότητας που οδηγεί σε βάσανα και θάνατο Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στον ένατο μήνα, δημιούργησε μια κατάσταση που περιγράφεται νωρίτερα αυτόν τον μήνα από έναν πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως εξής: «Η πείνα είναι το αόρατο όπλο της γενοκτονίας. Χωρίς άμεση δραματική αλλαγή, αυτή η ομάδα Αρμενίων θα καταστραφεί σε λίγες εβδομάδες». Το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας έχει μια “Ειδοποίηση με Κόκκινη Σημαία για Γενοκτονία” σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και το Παρατηρητήριο Γενοκτονίας εξέδωσε μια “Προειδοποίηση Γενοκτονίας” ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Από τις 12 Δεκεμβρίου πέρυσι, 120.000 Αρμένιοι Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και 30.000 παιδιών, έχουν υποστεί τις συνέπειες του καταστροφικού αποκλεισμού που επέβαλε το Αζερμπαϊτζάν κατά παράβαση των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2020 από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και την Ρωσία, με την οποία έληξε ο πόλεμος 44 ημερών εκείνης της χρονιάς.

Εδώ και πολλούς μήνες, και κατά την διάρκεια του σκληρού χειμώνα και του ζεστού καλοκαιριού στα βουνά του Καυκάσου, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το φυσικό αέριο και άλλα ζωτικής σημασίας αγαθά δεν μπορούν να φτάσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα νοσοκομεία επηρεάζονται σοβαρά και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι εκτρώσεις και οι θνησιγένειες αυξήθηκαν κατά 30%. Ο υποσιτισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και αναφέρονται θάνατοι από πείνα. Όλες οι εκκενώσεις ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση έχουν ανασταλεί και τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι ανενεργά λόγω έλλειψης απαραίτητων δειγμάτων αίματος. Μαζική πείνα είναι πιθανή τους επόμενους μήνες. Οι φόβοι μας για τις ζωές των 30.000 παιδιών και εγκύων γυναικών που πλήττονται από αυτή την αδικαιολόγητη και αφόρητη κατάσταση αυξάνονται επίσης.

Επιπλέον, όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Αζερμπαϊτζάν πρόσφατα εμπόδισε τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να εισέλθει στην περιοχή και απέκλεισε χωματόδρομο από την Αρμενία προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος χρησιμοποιούταν για έκτακτες ανάγκες και για την παράδοση ιατρικών προμηθειών.

Η κυβέρνηση του Μπακού αγνόησε τις εκκλήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και εκκλήσεις από κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου του Λατσίν. Δεν υπάρχουν προμήθειες κανενός είδους (συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων) που εισέρχονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Ευαγγέλιο λέει: «ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε» (Ματθ. 25,40). Ως Χριστιανοί και θρησκευτικοί ηγέτες, ανησυχούμε βαθιά από την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

προτρέπουμε εσάς και την Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας να αναλάβετε αποφασιστικά μέτρα για να ανοίξει ο Διάδρομος του Λατσίν για να αποτραπεί η γενοκτονία του πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειές σας θα είναι έγκαιρες προκειμένου να σώσουν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου ως άμεσο αποτέλεσμα του τρέχοντος lockdown.

Ως ηγέτες της Εκκλησίας απευθυνόμαστε σε εσάς για να τοποθετήσετε αυτή την κρίση στο ανθρωπιστικό της πλαίσιο και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε τις καλές σας υπηρεσίες για να ανακουφίσετε τους Αρμένιους αδελφούς και αδελφές μας που στερούνται κάθε βοήθειας».

Η έκκληση καταγγέλλει μια ολοένα και πιο σοβαρή κατάσταση που αφορά μια περιοχή, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία, κατοικημένη από Αρμενιοχριστιανούς, βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας και του κράτους του Αζερμπαϊτζάν με συντριπτική μουσουλμανική πλειοψηφία.

Είναι μια επαναλαμβανόμενη ιστορία το ότι, κατά την πτώση των αυτοκρατοριών, όταν καθίσταται απαραίτητο να χαραχθούν σύνορα, οι περιοχές οι οποίες κατοικούνται από πολλούς πληθυσμούς διαφορετικών ταυτοτήτων, πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Έχει συμβεί ήδη, και όχι πολύ καιρό πριν, στους Έλληνες της Μικράς Ασίας το 1922, στους Ιταλούς της Ίστρια μετά το 1945 και σήμερα συμβαίνει στους Αρμένιους του Αρτσάχ ή Ναγκόρνο-Καραμπάχ μια περιοχή η οποία, παρά την αυτοδιάθεση των λαών, η διεθνής κοινωνία θεωρεί ότι πρέπει να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Αν και αυτή η περιοχή έχει αυτοανακηρυχθεί εξαρτώμενη από το διπλό όνομα Δημοκρατία του Αρτσάχ ή Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η διεθνής κοινότητα δεν την αναγνωρίζει και το Αζερμπαϊτζάν από τον περασμένο Δεκέμβριο, de facto και ανενόχλητο, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου πολιορκία που θερίζει τα θύματα με την πείνα.

Προσηλωμένη στο ουκρανικό ζήτημα, η Δύση δεν έχει παρέμβει. Έχει άραγε αναρωτηθεί αν είναι σωστό για έναν λαό, τον αρμενικό λαό, να υφίσταται διώξεις αυτού του είδους για πάνω από έναν αιώνα, διώξεις που φαίνεται να έχουν τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας;

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok