Τα Σκόπια ενέκριναν για τους Βουλγάρους στο Σύνταγμα- τι ακριβώς γράφουν

Η πρόταση τροποποίησης και προσθήκης στο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας υιοθετήθηκε
στην σημερινή κυβερνητική συνεδρίαση, ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου στα Σκόπια.

Θα σταλεί στο κοινοβούλιο της χώρας για να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή της,
γράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την πρόταση για αλλαγές στον βασικό νόμο της χώρας συνέταξε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες, καθηγητές από πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,
πλην εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

«Η πρόταση συντάχθηκε με βάση τα συμπεράσματα του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που εγκρίθηκαν σε συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου 2022 και δεσμεύεται από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από την κοινή θέση και την εναρκτήρια δήλωση της ΕΕ στην πολιτική συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι αλλαγές αφορούν την προσθήκη τμημάτων λαών στο προοίμιο του συντάγματος και στα άρθρα 49 και 78 του βασικού νόμου, στα οποία αναφέρονται τα μέρη των λαών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Στη διατύπωση: «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο μακεδονικός λαός, τμήματα του αλβανικού λαού, ο τουρκικός λαός, ο λαός των Βλάχων, ο σερβικός λαός, ο λαός των Ρομά, ο βοσνιακός λαός και άλλοι», προστίθενται μετά τον «Βοσνιακό λαό» τα εξής: ο βουλγαρικός λαός , ο κροατικός λαός, ο λαός του Μαυροβουνίου,
ο σλοβενικός λαός, ο εβραϊκός λαός και ο αιγυπτιακός λαός», όπως σημειώνεται.

Αλλαγή έγινε και στην Επιτροπή για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων, σύμφωνα με τις αλλαγές στο προοίμιο του συντάγματος για τη διατήρηση της ισοτιμίας των εκπροσώπων όλων των κοινοτήτων στην επιτροπή.

Σκόπια: Μια «μίνι Ευρώπη»
“Με τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις ενισχύεται ο πολυεθνικός χαρακτήρας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η χώρα μας είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργικής, πολυεθνικής δημοκρατίας στην περιοχή και στην Ευρώπη και παράδειγμα σεβασμού των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι’ αυτό δικαίως η χώρα μας εκλαμβάνεται ως μια μίνι Ευρώπη.

Δείξαμε στην περιοχή, την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων στη χώρα, για αιώνες στην ιστορία, αλλά και σήμερα, και ο αμοιβαίος σεβασμός διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών είναι πλούτος και πλεονέκτημα.

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ασκεί τις ευρωπαϊκές αξίες και αξίζει να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πολίτες και το κράτος έχουν μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να επιτύχουν τον ευρωπαϊκό τους στόχο έως το 2030. Οι πολίτες αξίζουν να είναι ευρωπαίοι πολίτες”.

Αναφέρεται ακόμη, ότι η κυβέρνηση αναμένει εποικοδομητική συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο, καλή πίστη από όλους τους εκπροσώπους του λαού και επίτευξη διακομματικής αρμονίας για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών ως μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές θα ακολουθήσει μια δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη με την ΕΕ έως τον Δεκέμβριο του 2023 και έναρξη του ανοίγματος των επιμέρους κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

«Η κυβέρνηση καλεί σε λογική και συνείδηση ​​της υπάρχουσας δυναμικής, μέσω της οποίας το κράτος έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την πολυετή απομόνωση και τελικά να συνειδητοποιήσει τις ευρωπαϊκές προοπτικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

The Hellenic Information Team

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok