ΑΠΟΧΗ: ΑΥΤΗ Η ΒΡΟΝΤΕΡΗ ΜΟΜΦΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Έχουμε συνηθίσει ή καλύτερα μας έχει συνηθίσει η προπαγάνδα των κομματικών παπαγάλων, να θεωρούμε την αποχή από την κάλπη, αδιαφορία για τα κοινά. Ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο λάθος αυτό,
από τις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές.

Ας πάρουμε τον Δήμο των Αθηνών, μια που θεωρείται ο πρώτος δήμος της χώρας. Η αποχή εδώ έπιασε ποσοστό ρεκόρ, κοντά στο 70%.

Σε εγγεγραμμένους ~450.000 ψήφισαν ~135.000. Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης θα κυβερνά τον Δήμο με τον εξευτελιστικό αριθμό των ~58.000 ψήφων, αποδεικνύοντας έτσι πως καθόλου δεν τον ενδιαφέρει η λαϊκή ετυμηγορία, αλλά μόνον η εξουσία επάνω μας.

Αν ο Μπακογιάννης ήταν ένας πολιτικός που σεβόταν τον Αθηναϊκό λαό, θα αναγνώριζε ότι του έχει γυρίσει την πλάτη και τον απαξιώνει σαν δημοτική αρχή και θα παραιτείτο. Θα έπρεπε να ντρέπεται να αποφασίζει για το σύνολο των δημοτών, με ένα τόσο μικρό -αληθινό- ποσοστό.

Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί ένα μαζικό, τόσο ισχυρό και τόσο εύστοχο χτύπημα των πολιτών, σε ένα σύστημα που επιμένει να τους αγνοεί. Επιμένει να πράττει αντίθετα από την βούληση των Αθηναίων, επιμένει να εξυπηρετεί εισαγόμενες διεθνιστικές ατζέντες, καταστρέφοντας την πόλη αλλά και συκοφαντώντας τους Αθηναίους πολίτες, που ουσιαστικά θυματοποιούνται, για ρατσισμό, μικροψυχία και αυταρχισμό.

Και όσοι βιαστούν να μιλήσουν για ευθύνη των εκλογέων, θα τους προέτρεπα να προσέξουν περισσότερο τα νούμερα και μετά να μιλήσουν.
Στην Αττική,
• Οι πολίτες με συμμετοχή 56,35% εξέλεξαν με 80,55% τον Παππού στον Δήμο Φυλής.
• Οι πολίτες με συμμετοχή 43% επέλεξαν με 77,80% τον Παχατουρίδη στο Περιστέρι.
• Οι πολίτες με συμμετοχή 50% επέλεξαν τον Παπανικολάου με 83,75% στην Γλυφάδα.
• Οι πολίτες με συμμετοχή 47% επέλεξαν τον Κωνσταντέλλο με 71,5% στην Βάρη.
• Οι πολίτες με συμμετοχή 53% επέλεξαν με 70% τον Κονδύλη στον Άλιμο
και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί με πολλά άλλα παραδείγματα.

Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μια αποχή είναι λογική, εφόσον η εκλογή φαινόταν βέβαιη από την αρχή.

Συνεπώς, δεν απέχουν γενικά, αόριστα και αδιάφορα οι πολίτες από τις εκλογές. Οι εκλογείς επιβράβευσαν τις δημοτικές αρχές που έχουν δείξει σεβασμό στον ρόλο τους. Που έχουν επιδείξει έργο και έχουν ουσιαστικά προσπαθήσει. Και οι εκλογείς γύρισαν την πλάτη, στους αποτυχημένους, στους πλάνους, στους κληρονόμους και στους πειρατές της εξουσίας.

Απόλυτα αντιλαμβάνομαι εκείνους που, βλέποντας μπροστά τους ένα σύνολο συνδυασμών, για τους οποίους ξέρουν καλά, ότι αποτελούνται από επαγγελματίες πολιτικούς, από νάρκισσους και εξουσιομανείς, αποφασίζουν να τους απαξιώσουν με την αποχή τους από μια διαδικασία φαύλη και πονηρή.

Ποιος είναι τελικά ο πιο αδιάφορος για τα κοινά; Ο πολίτης που αρνείται να ψηφίσει υποψηφίους που βρίσκονται σε συνδυασμό, μόνο λόγο της κομματικής ιδιότητας, ή αυτοί οι υποψήφιοι που επιζητούν την διοίκηση των Δήμων μόνο διότι τους τοποθέτησε εκεί το κόμμα τους;

Είναι αλήθεια ότι επι του πρακτέου, αυτές οι εκλεγμένες αρχές θα κυβερνήσουν με πολύ χαμηλά ποσοστά. Όμως πια θα ήταν η εναλλακτική; Να τους δώσουμε μεγάλα ποσοστά κι ας μην τους θέλουμε; Πως εξυπηρετείται η «δημοκρατία» από μιαν εκβιασμένη ψηφοφορία;

Τουλάχιστον τώρα, όλοι βλέπουν ότι η εξουσία τους είναι ανήθικη, αφού δεν εκπροσωπούν καμία πλειοψηφία.
Η «δημοκρατική» εντολή τους είναι επίπλαστη. Εκπροσωπούν μόνο τα κομματικά στελέχη που τους ψήφισαν και που αυτά ακόμη, είναι ολιγάριθμα.

Και αυτό ίσως κάποτε, να ξεγυμνώσει τελείως αυτό το «καθεστώς της δημοκρατίας των διαδικασιών» και
όχι δημοκρατίας των πολιτών. Και κάποια στιγμή το σύνολο του λαού, ίσως να καταφέρει να δει την εξουσία επάνω του, για αυτό που πραγματικά είναι, μια εκδιδόμενη κακομούτσουνη κομματική σκλάβα.

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θεωρώ ότι είναι από τις ελάχιστες, που οι πολίτες εκφράστηκαν με καθαρότητα και διαύγεια. Έστειλαν ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα στα κομματικά στρατόπεδα, με το οποίο τα ανακήρυξαν όλα, ξεπερασμένα και παρωχημένα. Θα καταφέρουν τα κόμματα να αναδιπλωθούν και να αντιδράσουν;

Εδώ είναι η ομορφιά του θέματος. Δεν θα τα καταφέρουν διότι, εκτός από πεπαλαιωμένα είναι και ανίκανα. Απαρτίζονται από το χαμηλότερο επίπεδο της κοινωνίας.

Η αποχή στις δημοτικές εκλογές του 2023, είναι μια ελπίδα.

του Αχιλλέως Ξανθάκη

tweet
Insta
Tiktok