Αθήνα -Τίρανα: Η εγκατάλειψη της μειονότητας και ο διαρκής χλευασμός του Έντι Ράμα.

Σαν θίασος επί σκηνής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος( ο οποίος πρόσφερε απόλυτη ασυλία στον Ν. Δένδια επί τέσσερα χρόνια ) με κροκοδείλια δάκρυα και με υποκριτική οργή, έκαναν επιθετικές δηλώσεις κατά της Αλβανίας μετά την σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη για “εξαγορά ψήφων”, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Αλβανοί δεν θέλουν Έλληνα δήμαρχο στη Χειμάρρα και την έχουν εξαιρέσει από τη μειονοτική ζώνη, αυτή είναι η ουσία, γι αυτό και ο Ράμα τον απειλούσε. Εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας αργοσβήνει, χωρίς καμία στρατηγική στήριξης από την Ελλάδα, γεγονός που έχει αποθρασύνει τα Τίρανα. Ακόμη και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας που ήταν όρος για να αρχίσει η Αλβανία ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πούλησε στον Ράμα. Ταυτόχρονα ο Αλβανός πρωθυπουργός εδώ και χρόνια, ακολουθεί παρελκυστική τακτική για την επίλυση των ελληνοαλβανικών προβλημάτων. Στο ζήτημα της ΑΟΖ κυριαρχεί ο χλευασμός και τώρα κάνει επίδειξη δύναμης , όχι εις βάρος του Μπελέρη μόνο, αλλά κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και της Αθήνας. Έχει βάθος αυτή η υπόθεση.

Διπλωματία στα μέτρα της Αλβανίας
Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση ως την αιτία σύλληψης γιατί πάντα θα υπάρχει ένα πρόσχημα για να θέτει εμπόδια. Αλλά αυτό δεν είναι το μείζον. Γιατί το κύριο πρόβλημα είναι ότι ο Ράμα αισθάνεται ισχυρός έναντι της Ελλάδας και δεν ανησυχεί ότι μπορεί να έχει συνέπειες προκαλώντας προβλήματα στην ελληνική μειονότητα , χρόνια τώρα. Και αυτό είναι αλήθεια, το επιβεβαιώνουν τα γεγονότα επί σειρά ετών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χλευάζοντας διαρκώς την Αθήνα υπέγραψε μια δήλωση πριν δύο χρόνια, για παραπομπή της ΑΟΖ στη Χάγη και φυσικά δεν την τήρησε και μόνο ο ανεκδιήγητης Νίκος Δένδιας την επικαλείται. Να θυμίσουμε την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 για την ΑΟΖ πάλι από τον Ράμα. Η δήθεν σκληρή αντίδραση του Μητσοτάκη, είναι μνημείο υποκρισίας και μηδενικής διπλωματικής αξίας. Συχνά ο Ράμα βάζει αξιωματούχους της κυβέρνησής του να κάνουν δηλώσεις κατά της προσφυγής στη Χάγη και μάλιστα για να γίνουν πιο περιφρονητικοί έναντι της Αθήνας αναφέρουν ότι στις συζητήσεις για Χάγη θα πρέπει να τεθεί και το ζήτημα των Τσάμηδων!. Αυτόματα μπλοκάρει κάθε συζήτηση. Η Ελλάδα δεν έθεσε τον παραμικρό όρο στην Αλβανία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κανέναν όρο για τον οδικό χάρτη των ελληνοαλβανικών σχέσεων και φυσικά κατέληξε στην απόσυρση του βέτο για να ξεκινήσει η Αλβανία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Ταυτόχρονα η Αθήνα προσφέρει τεχνογνωσία στην Αλβανία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις…

Ας σημειωθεί ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι αυτός που οργάνωσε έκθεση ζωγραφικής του Ράμα στο Ζάππειο προ ολίγων εβδομάδων, προκαλώντας την κοινή λογική . Και τώρα απειλεί δήθεν με συνέπειες τον Ράμα στην ευρωπαική πορεία της Αλβανίας. Παραμύθια της Χαλιμάς. Ο Ράμα δεν δίνει μία για τις υποτιθέμενες απειλές της Αθήνας, γιατί ξέρει ότι ο Μητσοτάκης πάντα υποχωρεί. Πέραν αυτών ο Ράμα γνωρίζει ότι αν η Αθήνα επιχειρήσει να μπλοκάρει τις ευρωαλβανικές συζητήσεις ζητά βοήθεια από Παρίσι, Βερολίνο και άλλες χώρες και αυτόματα η Ελλάδα υποχωρεί. Επί σειρά ετών δεν υπάρχει ούτε μια σοβαρή παρέμβαση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο για την προστασία της μειονότητας, για να εφαρμοστούν αποφάσεις της ΕΕ. Και προφανώς ο Αλβανός πρωθυπουργός με την στάση του και τις δηλώσεις του, προκαλεί

Ο Φρέντι Μπελέρης, υποψήφιος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία για τον δήμο Χιμάρας, παραμένει κρατούμενος, με την κατηγορία για “εξαγορά ψήφων”, κάτι που οι διπλωματικές ελληνικές αρχές διαψεύδουν.
Ο Έντι Ράμα, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου» και απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Οι προβοκάτσιες όμως στην πολιτική ζωή της Αλβανίας είναι κανόνας και όχι εξαίρεση, οπότε αυτό που ζητάει ο Ράμα, ήδη θα έχει σχεδιαστεί πριν την σύλληψη του Μπελέρη.
Όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα Αυλώνα, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας.
Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ενώ ενημέρωσε για την υπόθεση και τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Δήλωση Μητσοτάκη
Από τη Λέσβο, όπου βρίσκεται για προεκλογική περιοδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για την υπόθεση:
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».
Ο πρωθυπουργός επίσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι ενημέρωσε και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Ν. Δένδιας
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η «σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».
Κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Στοκχόλμη, είπε ότι αυτό είναι κάτι που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Τι λένε οι φορείς της μειονότητας
Οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, χαρακτηρίζουν πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου, ενώ διπλωματικές κινήσεις γίνονται και από την Αθήνα.

Γ. Κατρούγκαλος:
Σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε:
«Η σύλληψη και κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας και υποψήφιου Δημάρχου, Φρέντυ Μπελέρυ, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αναμένουμε ότι πέραν του αυτονόητου διαβήματος σε διμερές επίπεδο, η Κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί αποφασιστικά και σε επίπεδο ΕΕ και ΟΑΣΕ. Η στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να είναι έμπρακτη. Δεν αρκούν οι φιέστες».

του Omegapress


tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok