Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η επιχείρηση αντίστασης που ξεκίνησε το πρωί της 7ης Οκτωβρίου είναι μια απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού, τις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων στους δρόμους της Δυτικής Όχθης στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, την αρπαγή γης για εποικισμούς, την άρνηση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, την επιβολή εξορίας για περισσότερα από 75 χρόνια, τα βασανιστήρια στους παλαιστίνιους κρατούμενους, τις συνεχιζόμενες εισβολές στο τέμενος Αλ-Άκσα και τα 75 χρόνια σιωνιστικής κατοχής και περισσότερα από 100 χρόνια ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και αποικιοκρατίας σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Η νέα επιχείρηση αντίστασης, που ονομάστηκε «Πλημμύρα Αλ-Άκσα» από τον Μοχάμεντ Νταΐφ, αρχηγό των Ταξιαρχιών Izz el-Din al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, πραγματοποιείται στην 50ή επέτειο του πολέμου του 1973 στον οποίο η Αίγυπτος ανακατέλαβε την κατεχόμενη Χερσόνησο του Σινά από την σιωνιστική κατοχή και στοχεύει να αλλάξει την κατεύθυνση του αγώνα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη με σκοπό την απελευθέρωση.

Η επιχείρηση του Σαββάτου, της οποίας ηγείται η Χαμάς, αλλά φαίνεται να περιλαμβάνει διάφορες μαχητικές ομάδες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν άνευ προηγουμένου από πολλές απόψεις. Θεωρείται ήδη μία από τις χειρότερες αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ στην πρόσφατη ιστορία, καθώς η επιχείρηση αιφνιδίασε το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό. Το πρωί του Σαββάτου, για πρώτη φορά μετά τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας πριν από 16 χρόνια, Παλαιστίνιοι μαχητές της αντίστασης κατάφεραν να σπάσουν τον ισραηλινό συνοριακό φράκτη και να εισέλθουν με τα πόδια στο ισραηλινό έδαφος σε μεγάλους αριθμούς.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν τόσο από ισραηλινούς όσο και από παλαιστινιακούς λογαριασμούς εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείχνουν μασκοφόρους και οπλισμένους Παλαιστίνιους μαχητές να φτάνουν με τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος στην Σντερότ και σε άλλες ισραηλινές πόλεις στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας. Άλλα βίντεο δείχνουν Παλαιστίνιους σε μεγάλους αριθμούς, τόσο σε οχήματα όσο και σε δίκυκλα, να σπάνε ανοίγματα στον συνοριακό φράχτη με την Λωρίδα της Γάζας. Επαγγελματικό βίντεο που κυκλοφόρησε από την Χαμάς στην Γάζα δείχνει τους μαχητές της να πετούν από την Γάζα στο ισραηλινό έδαφος με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς. Άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν από την Χαμάς δείχνουν τα στρατεύματά της να ρίχνουν εκρηκτικά σε ένα ισραηλινό τανκ Merkava στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας. Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν αργότερα έδειχναν Παλαιστίνιους να στέκονται πάνω σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό άρμα μάχης, πανηγυρίζοντας. Σύμφωνα με αναφορές, αρκετά άρματα μάχης συνελήφθησαν μαζί με τους στρατιώτες μέσα. Ισραηλινά ειδησεογραφικά κανάλια ανέφεραν ότι Παλαιστίνιοι μαχητές έφτασαν σε 21 διαφορετικές τοποθεσίες μέσα στο Ισραήλ και ανέφεραν αρκετούς Ισραηλινούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Σε ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις στις οποίες διείσδυσαν Παλαιστίνιοι μαχητές, εμφανίστηκαν εικόνες ένστολων στρατιωτών και Ισραηλινών που κείτονταν νεκροί στο έδαφος. Άλλα πλάνα δείχνουν Παλαιστίνιους μαχητές να μπαίνουν στα σπίτια Ισραηλινών και να ζητούν ταυτότητες ανθρώπων, προφανώς αναζητώντας ένοπλες δυνάμεις. Ενώ επίσημες ισραηλινές πηγές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσουν πόσοι Ισραηλινοί έχουν συλληφθεί, βίντεο από την Λωρίδα της Γάζας φέρεται να δείχνουν σημαντικό αριθμό νεκρών και ζωντανών Ισραηλινών που είχαν συλληφθεί και μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι Ynet ανέφερε ότι όλες οι ισραηλινές αμυντικές γραμμές είχαν παραβιαστεί και ότι ο ισραηλινός στρατός εξακολουθούσε να προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε αρκετές ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των Παλαιστινίων, όταν η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, επιτιθέμενη σε σπίτια, εγκαταστάσεις και υποδομές, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστινίους. Είναι πρόδηλο ότι αυτή η επίθεση έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον ισραηλινό στρατό και τον μηχανισμό ασφαλείας που θα οδηγήσει σε μαζική ισραηλινή απάντηση.

Ο Μοχάμεντ Νταΐφ κάλεσε όλους να ενταχθούν στην αντίσταση, ειδικά όλες τις δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή, τον Λίβανο, την Συρία, το Ιράν και την Υεμένη, καθώς και όλους τους αραβικούς λαούς του Κόλπου, να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι «ο αγώνας για ελευθερία, αξιοπρέπεια και απελευθέρωση». Ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ζήτησε από τους υποστηρικτές της αντίστασης στην εξορία και στην διασπορά, τους συμμάχους των απελευθερωτικών δυνάμεων και κινημάτων και τις επιτροπές αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό παντού, να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ηρωική παλαιστινιακή αντίσταση: «Να υψώσουμε την σημαία της Παλαιστίνης και τα λάβαρα της αντίστασης και να οργανώσουμε λαϊκές, πολιτικές και μιντιακές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις για να αποκαλύψουμε τα σιωνιστικά εγκλήματα εναντίον του λαού μας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η ηρωική παλαιστινιακή αντίσταση άνοιξε ένα κεφάλαιο αγώνων αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας την αυγή της 7ης Οκτωβρίου 2023 και τώρα απαντά σε δεκαετίες επαναλαμβανόμενης σιωνιστικής, αμερικανικής και ευρωπαϊκής επιθετικότητας εναντίον των μαζών του αραβικού και ισλαμικού έθνους μας από τον Ωκεανό έως τον Κόλπο και ενόψει των πολέμων πείνας και πολιορκίας που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι πράκτορές τους εναντίον των λαών μας στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράν».

Αν και οι εξελίξεις είναι γρήγορες, είναι σαφές ότι η παλαιστινιακή αντίσταση είναι αποφασισμένη να επαναπροσδιορίσει το status quo στην περιοχή και να εκθέσει την πραγματικότητα. Τουτέστιν ότι το σιωνιστικό καθεστώς δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην τεχνολογική του δύναμη και τα ιμπεριαλιστικά όπλα για να επιβάλει την κυριαρχία του στον παλαιστινιακό λαό. Στην 50ή επέτειο του πολέμου του 1973, η αντίσταση που ξετυλίγεται από το πρωί της 7ης Οκτωβρίου είναι μια αποφασιστική απόρριψη ολόκληρης της πορείας του Όσλο και της εξομάλυνσης που έχει επιβληθεί στον παλαιστινιακό και αραβικό λαό τα τελευταία 50 χρόνια και δείχνει ένα νέο μονοπάτι με σαφή στόχο: Απελευθέρωση και τίποτα άλλο. Βασίζεται στην απελευθέρωση του νότιου Λιβάνου από την κατοχή υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 2000 και στην καταστολή της σιωνιστικής εισβολής στον Λίβανο το 2006, καθώς και στους διαδοχικούς ηρωικούς αγώνες της παλαιστινιακής αντίστασης σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στην περιοχή βάσης της, στην Λωρίδα της Γάζας. Μπροστά σε όλα τα ισραηλινά εγκλήματα και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το 1948, εγκλήματα που είχαν την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών, εγκλήματα που συνοδεύονταν από διεθνή σιωπή, οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να θέσουν τέλος σε αυτές τις συνθήκες. «Ο εχθρός πρέπει να καταλάβει ότι η εποχή που μπορεί να διαπράττει εγκλήματα ατιμώρητα έχει τελειώσει», ανέφερε στην δήλωσή του ο Νταΐφ.

Η υποκρισία της Δύσης στα τεκταινόμενα είναι συγκλονιστική. Όπως πάντα, οι συμπάθειες των ιμπεριαλιστικών-νατοϊκών δυνάμεων είναι με τους καταπιεστές. Κάθε εκδήλωση αντίστασης από τους καταπιεσμένους χαιρετίζεται με φρενήρεις καταγγελίες κατά των Παλαιστινίων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνοούν το γεγονός ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1948 καθοδηγούνται από απαρτχάιντ εγκληματίες, το μόνο που κάνουν εδώ και 75 χρόνια είναι οι γενοκτονικές πολιτικές εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Η υποκρισία είναι εμφανής και σε σύγκριση με την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν παραλείπουν ποτέ να καταδικάσουν αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» από την Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν τον πόλεμο της Ουκρανίας για την ανάκτηση της Κριμαίας «όσο χρειαστεί». Αλλά ποτέ δεν καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση από το Ισραήλ τεράστιων εκτάσεων παλαιστινιακής γης. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας δεν έχει ισχυρούς ιμπεριαλιστές υποστηρικτές που να τον εξοπλίζουν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έχει το διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου. Καθώς οι Παλαιστίνιοι παίρνουν τα όπλα ενάντια στην κατοχή από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο, γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν συντριπτικές πιθανότητες. Ωστόσο, οι παλαιστινιακές δυνάμεις δεν χαιρετίζονται ως ήρωες όπως οι νεοναζιστές του Αζόφ, αλλά καταγγέλλονται ως τρομοκράτες από τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τα δουλικά μέσα ενημέρωσης των χωρών του ΝΑΤΟ, τα οποία δεν αναφέρουν ότι το ισραηλινό κράτος εδώ και δεκάδες χρόνια έχει επανειλημμένα στοχεύσει και σκοτώσει χιλιάδες αμάχους σε αδιάκριτες επιθέσεις στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης είναι ότι με το κείμενό μας δεν εκφράζουμε την αντίθεσή μας εναντίον των Εβραίων, αλλά καταφερόμαστε εναντίον της παράνομης ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών και της σιωνιστικής πολιτικής του Ισραήλ και των υποστηρικτών του.

Όμως αυτή είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται…

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
Insta
Tiktok