Γιατί δεν πήγαν τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών στη χθεσινή συνάντηση ΕΕ- Ουκρανίας στο Κίεβο

Δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινή «ιστορική συνάντηση» στο Κίεβο, γράφει ο αυστριακός Τύπος.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó, ο οποίος είναι αποδέκτης του Ρωσικού Τάγματος της Φιλίας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο φόρουμ από την αρχή και έστειλε τον αναπληρωτή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krišanis Karinš και ο Πολωνός ομόλογός του Zbigniew Rau δεν εμφανίστηκαν επειδή έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Εκπροσωπήθηκαν από Υφυπουργούς Εξωτερικών.

Για τον επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Tobias Billström, υποστηρίζεται ότι ξέχασε το διαβατήριό του και οι Πολωνο-Ουκρανοί συνοριοφύλακες δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στην Ουκρανία.

Το αυστριακό δημοσίευμα ανέφερε ότι οι πληροφορίες για τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών αντλήθηκαν από διπλωματικές πηγές.

Την 586η ημέρα του πολέμου, 2.000 χλμ. από τις Βρυξέλλες, στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησαν χθες μια άνευ προηγουμένου συνάντηση.

Συναντώνται για πρώτη φορά σε μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ για να δείξουν υποστήριξη στην Ουκρανία, αφού η Ουάσιγκτον αποφάσισε το Σαββατοκύριακο να αποτρέψει ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης, διακόπτοντας τη βοήθεια προς το Κίεβο.

Μετά τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέ Μπορέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε ότι πρόσφερε στην Ουκρανία ένα νέο διμερές οικονομικό πακέτο βοήθειας έως 5 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.

«Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος αυτού του έτους οι χώρες μέλη θα καταλήξουν σε συμφωνία και η βοήθεια θα εγκριθεί», είπε ο Μπορέλ.

Οι Βρυξέλλες ξεμπλοκάρουν τα παγωμένα κονδύλια για τη Βουδαπέστη

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ξεπαγώσουν τα κεφάλαια για την Ουγγαρία προκειμένου να λάβουν τη στήριξη της Βουδαπέστης για την αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης και την παροχή σημαντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε η βρετανική έκδοση “Financial Times”.

Η αποδέσμευση κεφαλαίων 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, θα σήμαινε νίκη για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία αύξηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ έως ότου αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ουγγαρίας σε αυτόν.

Η Επιτροπή σκοπεύει να ξεπαγώσει τα κεφάλαια πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, που επικαλείται η εφημερίδα.

Η πρόοδος στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ουγγαρίας στα κεφάλαια έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν ομόφωνη υποστήριξη για τον αυξημένο προϋπολογισμό της πριν από το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης της συνεχούς οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Η αίσθηση του επείγοντος ενισχύεται επίσης από την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να παρακρατήσει βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός σε ένα νέο νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή έχει προτείνει αύξηση 66 δισ. ευρώ στον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την κάλυψη αυξημένων δαπανών, μέρος της οποίας θα συμβάλει σε ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο για την κάλυψη των δαπανών του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αρκετές χώρες αντιτάχθηκαν στο μέγεθος της προτεινόμενης αύξησης, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Η αύξηση του προϋπολογισμού πρέπει να υποστηριχθεί και από τα 27 κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες συνεισφορές από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

Οποιαδήποτε απόφαση να ξεμπλοκάρει τις πληρωμές στη Βουδαπέστη είναι πιθανό να επισύρει την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει επανειλημμένα πιέσει για σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης του Ορμπάν.

Το Κοινοβούλιο δεν έχει επίσημες εξουσίες να μπλοκάρει τις πληρωμές σε πρωτεύουσες, αλλά θα μπορούσε να καθυστερήσει μια πιθανή συμφωνία για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, σημείωσε η εφημερίδα.

Μια άλλη συνάντηση στο Κίεβο τον Δεκέμβριο

Μια νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει ήδη προγραμματιστεί στο Κίεβο τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, σύμφωνα με την Ukrinform. Αυτό συμφωνήθηκε με τον Ζοζέπ Μπορέλ», έγραψε ο Σμίγκαλ στο Facebook.

Στο φόρουμ θα συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, καθώς και το ευρωπαϊκό μέσο βοήθειας της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.

«Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ακλόνητη ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία», έγραψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

The Hellenic Information Team

———-

σημείωση ΙΣΤΟΣ:
ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ
Στην συνάντηση των ΥπΕξ της Ε.Ε. που έγινε στο Κίεβο (!) σε μια προκλητική κίνηση στήριξης και αντιστάθμισης της διακοπής της βοήθειας απο τις ΗΠΑ, δεν πήγαν 4 υπουργοί… Όμορφες δικαιολογίες ανακαλύφθηκαν, στην προσπάθεια να θολώσει το τοπίο, που ξεκάθαρα πλέον δείχνει ότι το grand-guignol παραμύθι της καημένης Ουκρανίας και κούρασε και κόστισε παραπάνω απο τα προβλεπόμενα…

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok