ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ: 68 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΟΠΙΜΗΣ ΛΗΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΡΝΗΣΙΠΑΤΡΙΔΩΝ

Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία ο οργανωμένος εξοντωτικός διωγμός της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά της ζωής και των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία.

Αφορμή έδωσε η βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση. Πραγματική αιτία του διωγμού αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια.
Τα «Σεπτεμβριανά» αποτελούν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που ξεκίνησαν περί τα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εντάθηκαν από την εποχή των Νεότουρκων και ύστερα.

Η πορεία της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης κατά την περίοδο 1923 – 1947
To 1927, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, Ρωμιοί, περιοριζόταν στις 100.000 περίπου άτομα, συν άλλες 26.000 Έλληνες πολίτες που είχαν μετοικήσει στην Πόλη μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ενώ κατά το 1924, μερικούς μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης ο ελληνικός πληθυσμός της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης υπολογιζόταν σε 298.000 άτομα. Όσοι Έλληνες παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη υποτίθεται ότι προστατεύονταν από διάφορες πρόνοιες της Συνθήκης.

Από την επομένη όμως της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης η Τουρκία άρχισε να περιορίζει τα δικαιώματα που παρείχε στους Έλληνες η Συνθήκη, καταπατώντας με απροκάλυπτο τρόπο διάφορα άρθρα της και ασκώντας παντοιοτρόπως ποικίλες πιέσεις. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίδραση από το ελληνικό κράτος, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Ενδεικτικώς και πολύ περιληπτικώς αναφέρονται μερικά μόνον από τα μέτρα που έλαβε το τουρκικό κράτος κατά των Ελλήνων:
Κατά καιρούς αυθαίρετες απελάσεις και δη σημαινόντων προσώπων, απαγόρευση εξασκήσεως πολλών επαγγελμάτων σε Έλληνες, κατασχέσεις περιουσιών, επεμβάσεις στις εκλογές των ελληνικών ιδρυμάτων, παρεμβολή διαφόρων προσκομμάτων στην ομαλή οργάνωση και λειτουργία των εκπαιδευτηρίων και ένα σωρό άλλα. Αποκορύφωμα της τουρκικής εχθρικής πολιτικής κατά της ελληνικής μειονότητας ήταν η στρατολόγηση είκοσι κλάσεων ομογενών, ηλικίας 25 – 45 ετών, το 1941 και η αποστολή τους σε «τάγματα εργασίας» (amele taburlarι) προς πραγματοποίηση εκχιονισμών, εκβραχισμών και έργων οδοποιίας στα βάθη της Τουρκίας, υπό άθλιες καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά μετά την πλήρη επιβολή της τριπλής γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής στην Ελλάδα.

Τέλος, το εξαντλητικότερο μέτρο κατά της ομογένειας υπήρξε η περιβόητη «φορολογία περιουσίας» (varlιk vergisi)«βαρλίκι» για τους ντόπιους Κωνσταντινουπολίτες. Σύμφωνα με αυτόν το νόμο, οι τουρκικές αρχές, με αυθαίρετο τρόπο, όρισαν για τους Έλληνες φόρο που έφθανε να είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος της συνολικής αξίας της περιουσίας τους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν κατέβαλλε τον φόρο εντός δεκαπέντε ημερών, οι έφοροι είχαν δικαίωμα να κατάσχουν κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία του.
Αργοπορία τριάντα ημερών σήμαινε τον εκτοπισμό των «οφειλετών» σε ειδικά στρατόπεδα και εκτέλεση καταναγκαστικών έργων. Αποτέλεσμα αυτού του νόμου υπήρξε η δήμευση πολλών περιουσιών (αφού οι Έλληνες εκλήθησαν να πληρώσουν έως και δεκαπλάσια από τα νομίμως αναλογούντα σ’ αυτούς) ή η πώληση των περιουσιών τους σε Τούρκους έναντι ευτελέστατων τιμημάτων. Επίσης πάρα πολλοί Έλληνες οδηγήθηκαν στην Ανατολία για καταναγκαστικά έργα. Πολλοί εξ αυτών πέθαναν από τις κακουχίες, ενώ όσοι σώθηκαν επέστρεψαν σε άθλια κατάσταση στις αρχές του 1944, και όταν πλέον άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα η ήττα της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γενικώς, η τουρκική κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως έπληξε καίρια τους κοινωνικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς θεσμούς της ελληνικής μειονότητας.

Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδίως μετά το 1947, η Τουρκία αναγκάστηκε να χαλαρώσει τα μέτρα κατά της ελληνικής μειονότητας, καθ’ ότι η Ελλάδα βρέθηκε με το μέρος των νικητών του πολέμου, ενώ η Τουρκία είχε τηρήσει ευμενή ουδετερότητα προς την Γερμανία και βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, ιδίως έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Εξάλλου, μετά την δημιουργία του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Τουρκίας και της Ελλάδος στον οργανισμό αυτό το 1952, οι σχέσεις των δύο χωρών έγιναν σχετικά πιο φιλικές.

Η αναγέννηση της ελληνικής μειονότητας κατά τα έτη 1947 – 1955
Μετά το 1947 βλέπουμε την ελληνική ομογένεια να αναδιοργανώνεται και να ανακάμπτει, εκμεταλλευόμενη μια αναπάντεχη χαλάρωση των ασφυκτικών όρων και συνθηκών της πολιτικής της Άγκυρας έναντι των Ελλήνων. Μέσα σε μια οκταετία περίπου, και παρά τους οποιουσδήποτε περιορισμούς, η ελληνική κοινότητα κατόρθωσε να αναδιοργανώσει επί νέας βάσεως τους διάφορους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, ανασυγκρότησε τα νοσοκομεία και τα φιλανθρωπικά της ιδρύματα και αναβάθμισε την λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια ο αριθμός των μαθητών.

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο η ελληνική κοινότητα, ήταν ο οικονομικός. Εκμεταλλευόμενοι οι Έλληνες την χαλάρωση των μέτρων της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία στρέφονταν ευθέως κατά των περιουσιών και των επιχειρήσεών τους, αλλά και τους νέους νόμους που επέτρεπαν και σε Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετέχουν στις διάφορες αμερικανικές επενδύσεις, κατόρθωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακτήσουν ακόμη και περιουσίες που τους είχαν αφαιρεθεί με τον φόρο περιουσίας (varlιk vergisi), να προοδεύσουν οικονομικώς και να αναδειχθούν σε σημαντικότατο οικονομικό παράγοντα της οικονομικής ζωής της Κωνσταντινουπόλεως. Όλα τα πιο πάνω, βεβαίως, και κυρίως η οικονομική ανάπτυξη της ομογένειας, επέτειναν τα ήδη έντονα εχθρικά αισθήματα των εξαθλιωμένων Τούρκων μουσουλμάνων της Κωνσταντινούπολης εναντίον των Ελλήνων.

Εκείνο που έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο στην κυβέρνηση Αντνάν Μεντερές, αλλά και στον τύπο και στον τουρκικό όχλο να στραφεί απροκαλύπτως εναντίον των Ελλήνων ήταν η ανακίνηση του Κυπριακού ζητήματος το 1954.
Με την υποκίνηση της Βρετανίας η Τουρκία ενεπλάκη ενεργώς στο Κυπριακό ζήτημα, θέτοντας θέμα αν όχι επιστροφής της νήσου στην ίδια, τουλάχιστον διχοτομήσεως, για την προστασία δήθεν της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία βαφτίστηκε «τουρκική» και αναβαθμίστηκε σε «κοινότητα».
Με την καθοδήγηση της τουρκικής κυβέρνησης ιδρύθηκαν και ενισχύθηκαν οικονομικά διάφορες «εθνικές» οργανώσεις, που ευρίσκοντο υπό τον άμεσο έλεγχό της. Οι οργανώσεις αυτές επρόκειτο να έχουν ενεργό συμμετοχή σε «λαϊκές» και «αυθόρμητες» διαδηλώσεις υπέρ των Τουρκοκυπρίων και εναντίον των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης. Η κυριότερη οργάνωση ήταν η «Κιbrιs Türktür Cemiyeti» (Οργάνωση «Η Κύπρος είναι Τουρκική» με ιδρυτή τον ντονμέ (απόγονο εξισλαμισμένων Εβραίων) Χικμέτ Μπιλ.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τους Έλληνες με την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955. Ο τουρκικός τύπος δημοσίευε εμπρηστικά άρθρα, στηλίτευε τον τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα, επειδή δεν καταδίκαζε δημοσίως τον αγώνα της ΕΟΚΑ, διέσπειρε ειδήσεις περί εράνων που διεξήγαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης υπέρ των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου και περί επικείμενης γενικής σφαγής που περίμενε τους Τουρκοκυπρίους στις 28 Αυγούστου 1955.
Στις 24 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Μεντερές προέβη σε εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις ενώπιον υπουργών, βουλευτών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, υιοθετώντας όλα τα μυθεύματα εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Κύπρου. Όλα αυτά ήταν επόμενο να ερεθίζουν έτι περαιτέρω τον τουρκικό όχλο.
Στις 28 Αυγούστου συνέβη ένα γεγονός, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε το προανάκρουσμα των όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν. Την ώρα της Θείας Λειτουργίας είκοσι Τούρκοι, υπό τα απαθή όμματα της αστυνομίας, όρμησαν και λεηλάτησαν τις εκκλησίες Παναγίας Νεοχωρίου και Αγίων Ταξιαρχών Στένης της Πόλης.

Το έναυσμα των γεγονότων της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου 1955
Στις 3 Σεπτεμβρίου η γυναίκα του Τούρκου Προξένου στην Θεσσαλονίκη κάλεσε Έλληνα φωτογράφο και του ζήτησε να φωτογραφήσει τον περίβολο του Προξενείου, το οποίο στεγάζεται δίπλα σε παλιό σπίτι, στο οποίο υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ. Τις φωτογραφίες τις ζήτησε ως «ενθύμιο», διότι την επομένη επρόκειτο να αναχωρήσει για την Τουρκία. Τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείο, η οποία προκάλεσε μικρές μόνον ζημιές σε υαλοπίνακες στην παρακείμενη δήθεν οικία του Κεμάλ.
Η βόμβα, όπως εξακριβώθηκε από τις έρευνες που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές και όπως απεδείχθη αργότερα στην δίκη του Μεντερές, μεταφέρθηκε από την Τουρκία από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου.

Στις 4:00 το απόγευμα η τουρκική εφημερίδα «İstanbul Ekspres» κυκλοφόρησε σε έκτακτη έκδοση και δημοσίευσε τις φωτογραφίες της συζύγου του Τούρκου Προξένου φρικτά παραποιημένες, εις τρόπον ώστε να δίδεται η εντύπωση ότι στο σπίτι του Ατατούρκ, «πατέρα» των Τούρκων, είχε σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη από βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι Έλληνες. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητας οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη, γνωστών με το όνομα «Σεπτεμβριανά του 1955».

Το ανθελληνικό μένος της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου 1955
Μόλις δόθηκε το σύνθημα, ο μαινόμενος τουρκικός όχλος ξεχύθηκε στους δρόμους της Πόλης και άρχισε να λεηλατεί κάθε τι το ελληνικό. Ασφαλώς οι δήθεν «αγανακτισμένοι» Τούρκοι πολίτες δεν έδρασαν αυθόρμητα.
Το σχέδιο είχε σχεδιαστεί προσεκτικότατα και με απόλυτη μυστικότητα. Το σχέδιο είχε αρτιότατα οργανωθεί,
αφού μέρες ή και εβδομάδες πριν στρατολογήθηκαν άτομα από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη,
εκτός των Κωνσταντινουπολιτών Τούρκων, μεταφέρθηκαν με σιδηροδρόμους, ταξί, λεωφορεία και πλοία, εφοδιάστηκαν με ρόπαλα, αξίνες, λοστούς, βενζίνη, δυναμίτιδα, ενώ παρασχέθηκε στους επίδοξους βανδάλους τροφή και κατάλυμα για μία ή δύο ημέρες.
Ακόμη συντάχθηκαν οι κατάλογοι των επικείμενων στόχων σε κάθε συνοικία και σημαδεύτηκαν την κατάλληλη στιγμή τα ελληνικά κτήρια. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν οι αστυνομικοί και στρατιώτες με πολιτικά που θα ελάμβαναν μέρος στη λεηλασία και θα κατηύθυναν το πλήθος, ενώ αργότερα θα έπαιζαν τον ρόλο των ειρηνοποιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της 12 Αυγούστου 2008 της τουρκικής εφημερίδας «Radikal», τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης είχαν οργανωθεί από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi), το οποίο αποτελούσε τον μηχανισμό που είχε στηθεί από το ΝΑΤΟ για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις και ομιλίες ξεκίνησαν κατά τις 4:30 το απόγευμα, ενώ οι πρώτες ταραχές πρέπει να ξεκίνησαν γύρω στις 5:30. Φυσικά, η ώρα έναρξης των τουρκικών επιθέσεων ποίκιλλε από συνοικία σε συνοικία. Επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων και των περιουσιών τους έλαβαν χώρα και στην ευρωπαϊκή και στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στις νήσους Χάλκη και Πρίγκηπο, από Τούρκους που μεταφέρθηκαν εκεί με πλοιάρια. Ο κινούμενος με στρατιωτική πειθαρχία τουρκικός όχλος, ο οποίος ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, κινήθηκε κατά παντός του ελληνικού. Μέσα σε εννέα περίπου ώρες (διότι σε πολλά σημεία οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν και μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου μετά τα μεσάνυκτα) καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2.500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή. Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε δύο περίπου χιλιάδες υπολογίζονται από τους κύκλους της ομογένειας οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200, για ευνόητους λόγους.

Ιδιαίτερο μίσος επεδείχθη κατά των ιερωμένων, αφού πολλοί απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν αγριότατα, άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική», ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε κάποιο ιεροδιάκονο έγινε αναγκαστική περιτομή. Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο ηλικιωμένος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παραφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο απεβίωσε.

Η οικονομική πτυχή των ταραχών
Μέσα σε λίγες ώρες η ελληνική οικονομική δραστηριότητα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, αφού τα σπίτια και οι περιουσίες των περισσότερων Ελλήνων και τα ιδρύματα της ομογένειας λεηλατήθηκαν. Χιλιάδες Έλληνες έμειναν κυριολεκτικώς μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, αφού στα σπίτια τους καταστράφηκαν με πρωτοφανή μανία ή κλάπηκαν τα πάντα, από οικιακά σκεύη και τρόφιμα ως και κρεβάτια, καναπέδες και ακριβά κοσμήματα. 8.700 περίπου άτομα έμειναν άνεργα, αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν είχαν καταστραφεί. Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις τουρκικών και ξένων τραπεζών μιλούσαν για ζημιές της τάξης του ενός ή δύο δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, τον Φεβρουάριο του 1956 η τουρκική κυβέρνηση μείωσε κατά πολύ το ποσό, υπολογίζοντας τις συνολικές ζημιές σε 69.578.744 λίρες Τουρκίας, δηλ. περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών υπολόγισε ότι μόνο οι ζημιές που υπέστησαν οι εκκλησίες ξεπερνούσαν τα 150 εκατομμύρια δολάρια της εποχής. Βρετανοί διπλωμάτες υπολόγισαν τις ζημιές σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης οι ζημιές ανήρχοντο σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο Γάλλος συγγραφέας και καθηγητής στην Σορβόννη François Crouzet στο βιβλίο του Le Conflit de Chypre (Η διένεξη της Κύπρου) υπολογίζει τις ζημιές σε 300 εκατομμύρια δολάρια της εποχής, δηλαδή πολύ περισσότερα του ενός δισεκατομμυρίου σημερινών δολαρίων.

Από το ποσό που υπολόγισε και ενέκρινε η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε τελικώς ποσό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας και μάλιστα ύστερα από πολλούς μήνες, όταν η αξία της τουρκικής λίρας είχε υποτιμηθεί δραματικά. Δηλαδή δόθηκαν αποζημιώσεις μικρότερες του 1% της αξίας των καταστροφών. Πάρα πολλοί δικαιούχοι δεν εισέπραξαν καμία απολύτως αποζημίωση, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις επιχειρηματιών που ενώ έχασαν τα πάντα, και άρα είχαν ζημιά την χρονιά εκείνη, υποχρεώθηκαν να πληρώσουν και φόρο κερδών.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης
Το νατοϊκό Γραφείο Ειδικού Πολέμου αποτελούσε έναν μηχανισμό που είχε στηθεί από την Ατλαντική Συμμαχία για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου στις χώρες της Συμμαχίας. Στην Κωνσταντινούπολη υπηρετούσαν σε αυτό το γραφείο και νατοϊκοί, μη Τούρκοι, αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών της Συμμαχίας.
Το ότι τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου οργανώθηκαν από αυτό το γραφείο το παραδέχονται και οι ίδιοι οι Τούρκοι, μάλιστα αναφέρεται και σε δημοσίευμα της 12ης Αυγούστου 2008 της τουρκικής εφημερίδας «Radikal» (έγινε μνεία ανωτέρω) χωρίς να υπάρξει ποτέ κάποια διάψευση, αλλά έχει αναφερθεί διεξοδικά και στην δίκη του Τούρκου πρωθυπουργού Μεντερές ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας αυτών των γεγονότων.
Εξυπακούεται λοιπόν ότι το ΝΑΤΟ γνώριζε για την οργάνωση ενός οχλοκρατικού σχεδίου στην Κωνσταντινούπολη το οποίο θα είχε ως θύματα πολίτες μειονοτήτων αυτής της πόλης. Τι έπραξε το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του σχεδίου; Απολύτως τίποτε.

Τι έπραξε όμως η τότε ελληνική κυβέρνηση για να αποσοβήσει τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης; Επίσης απολύτως τίποτε. Διότι και η ελληνική κυβέρνηση του Παπάγου το γνώριζε. Μπορεί να μην είχε την πληροφόρηση από το ΝΑΤΟ, αν και απίθανο, είχε όμως την πληροφόρηση τουλάχιστον από το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου πριν ξεκινήσουν οι βιαιότητες του τουρκικού όχλου. Ο Κωνσταντινουπολίτης Δημήτριος Λιναρδής επιστρέφοντας οδικώς το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου από επαγγελματικό ταξίδι από την κωμόπολη Kırklareli (Σαράντα Εκκλησιές) της Ανατολικής Θράκης παρατήρησε σε κομβικά σημεία στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης αφύσικες συναθροίσεις εκατοντάδων Τούρκων οπλισμένων με αξίνες και ρόπαλα και πλακάτ με συνθήματα «Η Κύπρος είναι τουρκική» και «Ανάθεμα στους γκιαούρηδες» (γκιαούρ= άπιστος ή Ρωμιός). Άμα τη αφήξει του στην Πόλη κατευθύνθηκε προς το Ελληνικό προξενείο και ενημέρωσε τον γενικό πρόξενο Άγι Καψαμπέλη. Ο πρόξενος επισήμανε ότι είχε παρόμοια πληροφόρηση και από άλλους Ρωμιούς της Πόλης και ότι είχε ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα μέσω τηλετύπου. Η συζήτηση αυτή διημείφθη στο ελληνικό προξενείο περίπου στις 3:30 μετά μεσημβρία της 6ης Σεπτεμβρίου.

Πρώτο συμπέρασμα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ή τουλάχιστον ήταν υποψιασμένη για τα τεκταινόμενα. Δεύτερο συμπέρασμα, ενώ ήταν ενήμερη δεν έπραξε τίποτε. Και επειδή πολλοί ίσως αναρωτηθούν «μα τι επιτέλους θα μπορούσε να πράξει;», η απάντηση είναι απλή. Αρκούσε η επίδοση διπλωματικής νότας προς το ΝΑΤΟ και την Άγκυρα, ότι σε περίπτωση βιαιοτήτων εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της Πόλης, η Ελλάδα πρώτον θα αναθεωρήσει την ένταξη της στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, δεύτερον ότι θα καταγγελθεί η Συνθήκη της Λωζάννης και οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι της Ελλάδας θα απελαθούν στην Τουρκία, με βάση το άρθρο περί της αριθμητικής ισορροπίας μεταξύ της χριστιανικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελληνικής Θράκης. Την εποχή εκείνη η εκτόξευση αυτής της απειλής θα αρκούσε για να ματαιώσουν οι Τούρκοι τα σχέδια τους πάραυτα.

Η τότε ελληνική κυβέρνηση έπραξε το έσχατο αδίκημα της προδοσίας εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, προφανώς επειδή αυτές τις εντολές είχε πάρει από τα αφεντικά της στο ΝΑΤΟ και στο Λονδίνο, προφανώς επειδή οι τότε υπεύθυνοι αναπληρωτές του βαρέος ασθενούντος πρωθυπουργού, οι αντιπρόεδροι και το φιλόδοξο χαφιεδαριό του ΝΑΤΟ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Στέφανος Στεφανόπουλος, ήταν απασχολημένοι με την διαδοχή του Παπάγου και οι Ρωμιοί της Πόλης δεν ήταν παρά παράπλευρες απώλειες που κανέναν δεν απασχολούσαν εν όψει της ανόδου στην εξουσία του ψευτοεθνάρχη Καραμανλή. Το ίδιο έσχατο αδίκημα της προδοσίας έπραξαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις του 1964 όταν δεν επικαλέστηκαν το προαναφερθέν άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και την καταγγελία αυτής της Συνθήκης ένεκα των απελάσεων και διωγμών από τις εστίες τους των Ρωμιών της Πόλης.

Μετά το πογκρόμ υπήρξαν έντονες συμμαχικές πιέσεις, ιδίως από τον υπουργό Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλλες των ΗΠΑ, ο οποίος κάλεσε κυνικά και τις δύο πλευρές να συμφιλιωθούν. Σημειώνεται ότι, ταυτόχρονα με την έναρξη των ανθελληνικών γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικός όχλος στην Σμύρνη επετέθη και κατέστρεψε το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής που λειτουργούσε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες των Ελλήνων αξιωματικών, λεηλάτησε τα σπίτια τους, προπηλάκισε αρκετούς απ’ αυτούς και βίασε γυναίκες Ελλήνων αξιωματικών του ΝΑΤΟ (βιασμοί για τους οποίους το Αθηναϊκό κράτος ποιεί την νήσσα ως σήμερα).
Μετά τις ανθελληνικές ταραχές η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη της οργάνωσης των επεισοδίων σε «κομμουνιστές πράκτορες», ενώ η αστυνομία συνέλαβε 3.151 άτομα. Τελικώς, παρέμειναν υπό κράτηση τεσσάρων έως έξι μηνών 17 άτομα. Στην δίκη που ακολούθησε στις 24 Ιανουαρίου 1957 το ποινικό δικαστήριο Κωνσταντινουπόλεως αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους.

Η τύχη των πρωταιτίων του πογκρόμ
Από τα μέλη της κυβέρνησης Μεντερές, συμμετοχή στην διοργάνωση του ανθελληνικού πογκρόμ φαίνεται να είχαν, εκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι Μαχμούτ Τζελάλ Μπαγιάρ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μεχμέτ Φουάτ Κιοπρουλού, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ρουστού Ζορλού, Υπουργός Εξωτερικών, Ναμίκ Γκεντίκ, Υπουργός Εσωτερικών, Ετχέμ Μεντερές, Υπουργός Άμυνας και Φαχρεττίν Κερίμ Γκιοκάι, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Στις 27 Μαΐου 1960 ομάδα αξιωματικών υπό τον στρατηγό Τζεμάλ Γκιουρσέλ κατέλαβε την εξουσία στην Τουρκία και οδήγησε σε δίκη 592 μέλη και συνεργάτες του Κόμματος του Μεντερές. Πολλοί απ’ αυτούς δικάστηκαν σε περισσότερες της μιας δίκες. Μια από τις σημαντικότερες δίκες ήταν αυτή για το Πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955. Ο Γκεντίκ αυτοκτόνησε λίγο μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος. Οι Μπαγιάρ και Ετχέμ Μεντερές δεν δικάστηκαν καθόλου για την συμμετοχή τους στην διοργάνωση του πογκρόμ, ενώ ο Κιοπρουλού αθωώθηκε. Ο Γκιοκάι απλώς στερήθηκε των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ένοχοι βρέθηκαν μόνον οι Μεντερές και Ζορλού, γι’ αυτό και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για άλλη, πολύ πιο ασήμαντη υπόθεση, αυτή της κατάχρησης κεφαλαίων, ο Μεντερές καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών και 2 μηνών. Αν και οι Μεντερές και Ζορλού καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών και απαγχονίστηκαν στην νήσο Ιμραλί τον Σεπτέμβριο του 1961, εκείνο που βάρυνε στην θανατική καταδίκη τους ήταν οι κατηγορίες για παραβίαση του Τουρκικού Συντάγματος. Οι Τούρκοι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης, ο θυρωρός του Προξενείου που τοποθέτησε την βόμβα και ο φοιτητής Οκτάι Εγκίν που μετέφερε την βόμβα στην Θεσσαλονίκη αθωώθηκαν. Ο Εγκίν αργότερα διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Κρατικής Ασφαλείας και αργότερα Νομάρχης στην Νεάπολη (Nevşehir) της Καππαδοκίας. Ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Κύπρος είναι Τουρκική» Χικμέτ Μπιλ κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας. Αργότερα απεστάλη από την τουρκική κυβέρνηση ως ακόλουθος τύπου στην Τουρκική Πρεσβεία στην Βηρυτού.

68 χρόνια μετά από τα Σεπτεμβριανά του 1955 το Έθνος μας παραπαίει και διαβιεί μισολιπόθυμο ανάμεσα στις αναθυμιάσεις και την μπόχα ενός αναίσχυντου ψευτορωμέικου. Είμαστε μάρτυρες καθημερινά στο ποδοπάτημα της ελληνικής ιστορίας και στην βεβήλωση των ηρωικών νεκρών μας από την υποτακτική πολιτική και την ξεφτιλισμένη υποκουλτούρα. Ποιο «κράτος» μπορεί να τιμήσει την οδυνηρή σελίδα της ιστορίας μας όταν προπορεύονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο, όταν η Βουλή των Ελλήνων γεμίζει από γραικύλους που εμφανίζουν ως πρόσφυγες τους λαθροεισβολείς που διοχετεύει η Άγκυρα στην πατρίδα μας, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μια ημέρα πριν την επέτειο των Σεπτεμβριανών συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογο του για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου.

Οι εμφορούμενοι από πατριωτικό φρόνημα, ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους νεκρούς και ψυχικά λαβωμένους και αυτής της Αλώσεως, διότι τα Σεπτεμβριανά ήταν μια ακόμη Άλωση. Το χρέος μας είναι «να ξαναθυμηθούμε, να μην πάψουμε να θυμόμαστε, να μάθουμε στα παιδιά μας να θυμούνται», αντιστεκόμενοι στην λήθη που θέλει να επιβάλλει το Αθηναϊκό κράτος των νενέκων και αρνησιπάτριδων.  

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
Insta
Tiktok