Σε κάθε φαινόμενο, η αρχή παραμένει η πιο αξιόλογη στιγμή (Τόμας Καρλάιλ)
Ο πολύς κος Καιρίδης ανέλαβε λοιπόν, το υπουργείο Μετανάστευσης.
Ο Δημήτριος Καιρίδης, είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από το 2019, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούνιο του 2023.
Όπως κανείς από εμάς, δεν έχει υπάρξει στο «κενό» πόσο μάλλον στο «πολιτικό κενό», έτσι και ο ικανότατος και ευφραδέστατος κος Καιρίδης, έχει πολιτικές ρίζες και πολιτικές απόψεις, οι οποίες τον ενηλικίωσαν μέχρι της στιγμής που αναλαμβάνει ένα υπουργικό θώκο, ένα δηλαδή γρανάζι από εκείνα που κάνουν την πολιτική μηχανή της χώρας να λειτουργεί.
Τώρα, όποιοι έχουν μηχανολογικές γνώσεις, είναι εύκολο να αντιληφθούν, την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ένα γρανάζι όταν, υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί ή γενικώς λειτουργεί αυθαίρετα από την υπόλοιπη μηχανή. Σε κάθε περίπτωση, επέρχεται μια καταστροφή, το μέγεθος της οποίας είναι ευθέως ανάλογο της βαρύτητος του συγκεκριμένου γραναζιού. Πάντως το αποτέλεσμα είναι σίγουρο: αβαρία.
Ας δούμε λοιπόν, ποιο είναι το πολιτικό στίγμα του δημοφιλέστατου κου Καιρίδη, πριν την εν λόγω υπουργοποίηση του. Είναι ο άνθρωπος που έχει κερδίσει τα 15 λεπτά δημοσιότητός του, σοκάροντας με δηλώσεις του τύπου:
• Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών,μπροστά από την πολυκατοικία μας
• Συμπεριφερόμαστε με ακραίο τρόπο στους Μακεντόσνκι. Τους έχουμε ρίξει στα τέσσερα και τους ζητάμε να αλλάξουν όνομα, σύνταγμα και να κάνουν όλοι δήλωση κοινωνικών φρονημάτων, ότι δεν έχουν βλέψεις.
• Το Κυπριακό κατέστρεψε τις σχέσεις μας με την τουρκία και μας οδήγησε σε χρεοκοπία.
• Είμαστε παιδιά Οθωμανών, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει.
• Το σύνθημα, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, είναι ένας μύθος εθνικιστικός.
• Μύθος η γενοκτονία των Ποντίων.
• Όπως οι Έλληνες έτσι και οι Σκοπιανοί, έτσι και όλοι, είναι τεχνητά έθνη.
• Έχει δικαιώματα η τουρκία στο Αιγαίο.
Βεβαίως και θα μπορούσα να συντρίψω, λέξη προς λέξη, τις παραπάνω ανιστόρητες, στρατευμένες απόψεις ενός κυρίου που ως καθηγητής Πανεπιστημίου «νομιμοποιείται» να λέει όσες ανακρίβειές και αιρετικές απόψεις του επιτρέπει η ιδιάζουσα ιδιοσυγκρασία του. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην χαζομάρα και στην προσωπική εμπαθή άποψη που τελικά τον κάνει να νοιώθει πιο άνετα στην ζωή και να μειώνει τις συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή του, γλυτώνοντας χρήματα. Ποιος είμαι εγώ που θα αρνηθώ τη προσωπική ισορροπία σε όποιον συμπολίτη μας;
Όταν όμως κάποιος άνθρωπος γίνεται πολιτικός κυβερνητικού σχηματισμού και ειδικότερα υπουργός, τότε τα πράγμα αλλάζουν.
Παύει να υπερισχύει η προσωπική «mentalite» κάποιου συμπολίτη μας και αρχίζει να χαράζει ρυτίδες και ρήγματα, στην ιστορική αλήθεια, στην πραγματικότητα και στο εφαρμοσμένο μέλλον, πολιτικό, ιστορικό και κοινωνικό των επόμενων χρόνων.
Υπερβάλλω; Ας δούμε την παρακάτω διαμορφωθείσα κατάσταση.
Ο κ. Καιρίδης ανέλαβε λοιπόν, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Με το καλημέρα, η πρώτη ενέργειά του, ήταν ενδοτική στις τουρκικές απαιτήσεις. Άσχετο με τα όσα είδαμε ότι πρεσβεύει παραπάνω;
Αν πιστεύετε ότι είναι άσχετο, τότε ή εσείς είστε τρομερά επικίνδυνοι αφελείς ή οι τούρκοι έχουν δίκιο στις αλλοπρόσαλλες, δόλιες, επικίνδυνες, εχθρικές, ύπουλες, παράνομες και πανέξυπνες απαιτήσεις τους. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν άλλες πιθανότητες.
Η πρώτη ενέργεια του νέου Υπουργού, ήταν το οριστικό κλείσιμο του καταυλισμού Κούρδων στο Λαύριο. Έναν καταυλισμό που για δεκαετίες οι τούρκοι προπαγανδίζουν πως λειτουργεί σαν τρομοκρατική βάση των Κούρδων εναντίον της τουρκίας και που διαχρονικά ζητούν το κλείσιμό του.
Μετά τη ενέργεια αυτή, ευτυχία ανεκλάλητη έπεσε στην τουρκική πλευρά, που υποδέχθηκε το γεγονός με ευφορία.
Λεπτομέρεια, αλλά σημαντική για την ιστορία είναι ότι, η κίνηση έγινε απόλυτα αιφνιδιαστικά και ενώ υπήρχαν πολύ καλού κλίματος συνομιλίες με τους Κούρδους του καταυλισμού. Ξαφνικά οι δυνάμεις ασφαλείας, επενέβησαν χαράματα στον καταυλισμό και έσπρωξαν κλοτσηδόν έξω, όλους τους εκεί παραμένοντες, χωρίς καν να επιτρέψουν, να πάρουν τα πράγματά τους. Κάτι σαν αυτά που μας διηγούνται οι διεθνείς δημοκράτες για το πογκρόμ της Βαρσοβίας ή και χειρότερα…
Τέλος πάντων, όπως και να έγινε η κίνηση αυτή, δίνει δίκαιο στην τουρκία για τα όσα ισχυρίζεται εδώ και χρόνια και φέρνει τη Ελλάδα για μια ακόμη φορά σε μειονεκτική διπλωματική θέση, διότι να είστε σίγουροι ότι η τουρκία θα επικαλεστεί πόσο δίκαιο είχε, σε πρώτη ευκαιρία.
Αυτά όμως δεν τα έκανε ένας υπουργός με ουδέτερη ή σκεπτικιστική σκέψη, αλλά ένας υπουργός που πολιτεύεται δηλώνοντας πως «είμαστε όλοι παιδιά Οθωμανών».
Υπάρχουν και κάποιοι με πιο μαύρες απόψεις, που ισχυρίζονται ότι αυτές είναι κινήσεις καλής θελήσεως προς την τουρκιά, για την επερχόμενη διαπραγμάτευση των «Πρεσπών του Αιγαίου».
Δεν συμφωνώ με μια τέτοια άποψη. Και ο λόγος είναι ότι δεν πιστεύω πως ένας μορφωμένος και πολυγραφότατος καθηγητής σαν τον κ. Καιρίδη, δεν γνωρίζει βασικές αρχές διαπραγμάτευσης, ώστε να μην ξέρει ότι όποιος υποχωρεί από μόνος του, χάνει…
Πάντως η πρώτη αυτή ενέργεια του υπουργείου με επικεφαλής τον κ. Καιρίδη, δίνει πολύ αρνητικό δείγμα γραφής σε έναν τομέα εξαιρετικά επικίνδυνο και σημαντικό, όπως αυτός της λαθρομετανάστευσης. Όλοι γνωρίζουμε, πόσες φορές έχει απειλήσει η τουρκία την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με στρατιές εκατομμυρίων λαθρομεταναστών και πόσες κρίσεις έχει δημιουργήσει και έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει σε Έβρο και Αιγαίο.
Μια πολιτική ενδοτισμού και υποχώρησης είναι ιστορικά αποτυχημένη. Και μια πολιτική στηριγμένη βασικά σε προσωπικές απόψεις κι όχι στην ορθή εκτίμηση των καταστάσεων είναι άχρηστη. Περιμέναμε λοιπόν από έναν νέο πολιτικό να φέρει κάποια νεόκοπη τακτική.
Με δυο λόγια: δεν είστε υπουργός για να υποχωρείτε σε τουρκικές διεκδικήσεις. Είστε υπουργός για να διαχειριστείτε καταστάσεις προς όφελος της χώρας ΜΑΣ. Όχι της χώρας ΤΟΥΣ.
Όλα τα παραπάνω, μας κάνουν να αμφισβητούμε κάθετα την κρίση του Πρωθυπουργού, αφού διάλεξε να βάλει «τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Θα μου πεις η πρώτη φορά είναι που θα αμφισβητήσουμε την κρίση του Πρωθυπουργού; Όχι, αλλά ως καλοπροαίρετοι άνθρωποι, περιμένουμε πάντα να δούμε κάποιους να ωριμάζουν και να μαθαίνουν από λάθη παρελθόντος.
Έχοντας καταγράψει αυτή την αδυναμία μας, πάμε να ψάξουμε την κοινή ετυμολογική ρίζα του «καλοπροαίρετου» και του «ηλίθιου».
Και εις άλλα με υγεία