ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Θέλοντας να αντιμετωπίσουν την αποτυχία της στρατιωτικής αντεπίθεσης του Κιέβου, ευρισκόμενες σε απελπιστική θέση στην σκακιέρα του πολέμου και στρυμωγμένες στη γωνία λόγω των λανθασμένων υπολογισμών της, η κυβέρνηση Μπάιντεν την Παρασκευή δήλωσε ότι θα στείλει πυρομαχικά διασποράς στους πληρεξούσιους
της, στην Ουκρανία.

Τα πυρομαχικά διασποράς ή οι βόμβες διασποράς ενσωματώνουν μικρά βομβίδια που προγραμματίζονται να εκραγούν στον αέρα (εγκαιροφλεγή) ή στο έδαφος (κρουσιφλεγή) ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (βραδυφλεγή). Οι βόμβες αυτές ενσωματώνουν δεκάδες έως εκατοντάδες μικρά βομβίδια, κάθε ένα από τα οποία εκρήγνυται εκσφενδονίζοντας εκατοντάδες θραύσματα που είναι ικανά να διατρήσουν έως και τεθωρακισμένα οχήματα. Τα βραδυφλεγή βομβίδια εκρήγνυνται σε ανύποπτο χρόνο για τους εχθρούς, αλλά και για τους αμάχους, προκαλώντας τραυματισμούς και θανάτους και λόγω αυτού οι βραδυφλεγείς βόμβες διασποράς εμπίπτουν στην κατηγορία των ναρκών κατά προσωπικού και απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης περί Πυρομαχικών Διασποράς που έχει υιοθετηθεί το 2008 από 116 χώρες και τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2010.

Ο στόχος της απόφασης που δεν μπορεί προφανώς να αντιστρέψει την έκβαση του πολέμου, ανεξάρτητα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στους αμάχους, είναι να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες.
Είναι το ίδιο εγκληματικό σκεπτικό που οδήγησε στο παρελθόν στην χρήση του Agent Orange και του Napalm στο Βιετνάμ με τα γνωστά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς γνωρίζει ότι τα πυρομαχικά διασποράς
δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο για την Ουκρανία. Το μόνο που θα πετύχουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι, καθώς οι βόμβες διασκορπίζουν ευρέως τα φορτία τους και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί θα είναι κατάρα στην ουκρανική γεωργική γη για πολύ καιρό ακόμα, όπου κι αν αυτά χρησιμοποιηθούν.

Θυμίζουμε ότι λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, η Ουάσιγκτον κατήγγειλε την Ρωσία για την χρήση βομβών διασποράς, κάτι που ουδέποτε αποδείχθηκε (η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στην Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους). Τώρα οι ΗΠΑ στέλνουν διεθνώς απαγορευμένα πυρομαχικά στην Ουκρανία, ένα γεγονός που προκαλεί σοκ ακόμη και στα δυτικά φιλο-ουκρανικά κορυφαία μέσα ενημέρωσης.
Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι «ήταν απαραίτητη επειδή τα πυρομαχικά τελειώνουν». Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δικαιολόγησε την απόφαση να στείλουν πυρομαχικά διασποράς ως μέσο αποτροπής στρατιωτικής καταστροφής της Ουκρανίας:
«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος βλάβης αμάχων εάν τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης διαρρήξουν τις ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη και υποτάξουν περισσότερους Ουκρανούς πολίτες. Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο βλάβης αμάχων από πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, αλλά έπρεπε να το εξισορροπήσουμε αυτό με τον κίνδυνο ότι η Ουκρανία μπορεί να μην έχει πλέον επαρκή πυρομαχικά πυροβολικού».

Ο Σάλιβαν έκανε αυτή την δήλωση μετά από ένα μήνα αφότου η Ουκρανία ξεκίνησε την εαρινή επίθεσή της, την οποία ο αμερικανικός Τύπος είχε χαρακτηρίσει ως «φινάλε νίκης για την Ουκρανία». Αντ ‘αυτού, η επίθεση έχει προκαλέσει μια αιματηρή πανωλεθρία για το Κίεβο και πολύ μακριά από το να προκαλέσει μια συντριπτική ήττα στην Ρωσία.

Γεγονός είναι ότι η επίθεση των Ουκρανών έχει αποτύχει εντελώς, οι μονάδες που εκπαιδεύτηκαν από την Δύση έχουν τεράστιες απώλειες. Τα όπλα που προμήθευσε η Δύση καταστράφηκαν μαζικά, όλο και περισσότερα οπλικά συστήματα παραδίδονται, αλλά κανένα από αυτά δεν επιφέρει την ανατροπή. Και τώρα πυρομαχικά διασποράς.
Οι Ρώσοι έχουν τα περισσότερα πυρομαχικά αυτού του είδους παγκοσμίως και μπορούν και θα τα χρησιμοποιήσουν μόλις το κάνουν πρώτα οι Ουκρανοί, άρα το Κίεβο σύρεται από τις ΗΠΑ σε μια απελπιστική θέση από την οποία η μόνη διέξοδος θα είναι η διαπραγμάτευση με όρους ήττας ή πανωλεθρίας, κάτι που επισημάναμε σε πρόσφατη ανάρτησή μας με τίτλο «ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΔΥΣΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ZUGZWANG».

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok