Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την απόπειρα κατάληψης του ελληνικού σχολικού συγκροτήματος στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας από την αιθιοπική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες στην Ελληνική ομογενειακή κοινότητα.
Αναλυτικά ο υπουργός παιδείας της Αιθιοπίας κατηγορείται ότι προσπάθησε παράτυπα να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχολικού συγκροτήματος, το οποίο λειτουργεί ομαλά εδώ και 80 χρόνια και διοικείται από το Ελληνικό Διοικητικό Συμβούλιο. Ο στόχος πίσω από αυτές τις ενέργειες φαίνεται να είναι μια προσπάθεια ελέγχου των χρημάτων και της περιουσίας της Ελληνικής κοινότητας.
Επεξηγηματικά η κατάσταση εκτυλίχθηκε αρχικά πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ο Αιθίοπας Υπουργός Παιδείας ζήτησε αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο, με στόχο να φέρει το σχολείο υπό κρατικό έλεγχο και να εγκαταστήσει ένα νέο συμβούλιο αποτελούμενο από άτομα ευθυγραμμισμένα με τα συμφέροντά του. Σε απάντηση, η Ελληνική κοινότητα ανέλαβε νομική δράση για να προστατεύσει τα συμφέροντα της και να διατηρήσει την αυτονομία του σχολικού συγκροτήματος.
Επί του παρόντος η υπόθεση εκδικάζεται, αλλά ανησυχητικά περιστατικά έχουν συμβεί ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Για παράδειγμα οι αστυνομικές δυνάμεις της Αιθιοπίας εισέβαλαν πρόσφατα στο συγκρότημα ενώ το σχολείο λειτουργούσε, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στην Ελληνική κοινότητα της διασποράς στην Αιθιοπία ενώ νωρίτερα ένοπλοι είχαν καταλάβει τις εγκαταστάσεις οδηγώντας σε μια τεταμένη αντιπαράθεση. Αυτά τα γεγονότα ανάγκασαν την Ελληνική Πρεσβεία να ζητήσει εξηγήσεις από την αστυνομία, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε μεγάλο εκφοβισμό για να μην προβεί σε διαμαρτυρίες.
Επιπροσθέτως ακούστηκαν πυροβολισμοί, ευτυχώς χωρίς να προκληθεί κάποια σωματική βλάβη, αλλά το περιστατικό έχει αυξήσει τις ανησυχίες ακόμη και μεταξύ των Αιθιόπων γονέων και των μελών της Ελληνικής κοινότητας του σχολείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αιθίοπας Υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες του εξέφρασαν περιφρόνηση για τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει βασικά πρόσωπα της Ελληνικής κοινότητας χωρίς την κατάλληλη αιτιολόγηση.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και διαθέτει οπτικοακουστικά στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Επιπλέον, μια επιστολή που είχε σταλεί στις 25 Μαΐου προειδοποιούσε το Υπουργείο για τον κίνδυνο εθνικοποίησης των σχολικών κτιρίων, εξαλείφοντας ενδεχομένως την Ελληνική παρουσία στην Αιθιοπία μετά από σχεδόν δύο αιώνες.
Η Ελληνική κοινότητα τονίζει ότι το σχολικό συγκρότημα ιδρύθηκε με την αγορά οικοπέδων από Έλληνες κατοίκους και την ανέγερση κτιρίων με γενναιόδωρες δωρεές επιφανών ευεργετών. Επιπλέον, η κοινότητα τονίζει ότι τα έσοδα του σχολείου χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση βασικών ιδρυμάτων όπως η Ελληνική εκκλησία, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο και το νεκροταφείο. Επιπλέον, η κοινότητα παρέχει υποστήριξη σε τουλάχιστον ογδόντα (80) άτομα που έχουν ανάγκη σε μηνιαία βάση. Επιπροσθέτως τα περιουσιακά αυτά στοιχεία αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της παρουσίας της Ελληνικής κοινότητας στην Αιθιοπία.
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να αναλάβει αποφασιστική δράση για την προστασία της διασποράς της στην Αιθιοπία. Πρώτον, οι διπλωματικοί δίαυλοι θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως για να συνεργαστούν με τις αιθιοπικές αρχές και να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με την απόπειρα κατάληψης του σχολικού συγκροτήματος. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να συνεχίσει να θέτει το ζήτημα και να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης που θα σέβεται τα δικαιώματα και την αυτονομία της Ελληνικής κοινότητας.
Επιπλέον η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει διεθνή υποστήριξη μέσω της συνεργασίας με σχετικούς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι οντότητες μπορούν να ασκήσουν διπλωματική πίεση στην Αιθιοπία, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των μειονοτικών ομογενειακών κοινοτήτων και του σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Συμπερασματικά η Ελλάδα πρέπει να δράσει προς την προστασία της ομογένειας της και σε αυτή την περίπτωση ενδεικτικά να διερευνήσει νομικές οδούς για τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής κοινότητας στην Αιθιοπία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την άσκηση νομικής δράσης σε διεθνή δικαστήρια ή τη συνεργασία με τοπικούς Αιθίοπες δικηγόρους που μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της Ελληνικής κοινότητας στο πλαίσιο του αιθιοπικού νομικού συστήματος.
Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελληνική διασπορά στην Αιθιοπία, προσφέροντας υποστήριξη και διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει πόρους και βοήθεια για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των μελών της κοινότητας της Ομογένειας στην Αιθιοπία, καθώς και να διατηρήσει συνεχή διάλογο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους.
Εν κατακλείδι η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει τη δέσμευση της για την προστασία της διασποράς της, χρησιμοποιώντας μια πολύπλευρη προσέγγιση που να συνδυάζει τη διπλωματία, τη νομική δράση, τη διεθνή δέσμευση και την υποστήριξη της πληγείσας ομογενειακής κοινότητας.
Η κατάσταση στην Αιθιοπία χρησιμεύει ως δοκιμασία για την ικανότητα της Ελλάδας να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της διασποράς της στο εξωτερικό και είναι σημαντικό η Ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει αποφασιστική στις προσπάθειές της να διασφαλίσει μια δίκαιη και ισότιμη επίλυση αυτής της διαφοράς.
Το ότι αυτή την περίοδο υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω εκλογών κάνει ακόμη πιο επιτακτική την κατάστρωση μιας υψηλής στρατηγικής για την προστασία την Ομογένειας σε όλη την υφήλιο με συγκεκριμένα ορισμένες πολιτικές που ακόμη και μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να εκτελέσει.