ΟΥΚΡΑΝΙΑ : ΤΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η αυτοαποκαλούμενη Δύση πολέμησε έναν στρατιωτικό αντίπαλο με συμβατικό τρόπο, αν και σε αυτή την περίπτωση εμμέσως, δεδομένου ότι πολεμά την Ρωσία μέσω του ουκρανικού πληρεξουσίου της. Οι ΗΠΑ σκόπευαν να μετατρέψουν την πρώην σοβιετική δημοκρατία σε πλατφόρμα για να απειλήσουν την Ρωσία με συμβατικά, υβριδικά και μη συμβατικά μέσα, αναγκάζοντάς την
να κάνει όλο και περισσότερες παραχωρήσεις στο γεωπολιτικό σκηνικό, αλλά προφανώς απέτυχαν.

Η Ουκρανία συνεργάστηκε με το ΝΑΤΟ για τον σκοπό αυτό ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πριν ένα χρόνο περίπου, συμπεριλαμβανομένης της κρυφής στέγασης βάσεων του νατοϊκού μπλοκ, καθώς και κοινών προγραμμάτων βιολογικών και πυρηνικών όπλων, ενώ όλα έπρεπε να επιταχυνθούν με τις επιθέσεις των Ουκρανών στο ρωσόφωνο Ντονμπάς στις αρχές του 2022. Η Μόσχα πρόλαβε οριακά την πρώτη κίνηση των αντιπάλων της όταν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δύση δεν ήθελε να λύσει
τα προβλήματά της με ειρηνικά μέσα, αφού είχε απορρίψει τα αιτήματα ασφαλείας της Ρωσίας.

Το τελευταίο διάστημα η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ αντεπίθεση του Κιέβου έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου, καθώς όλοι ανυπομονούν να δουν αν θα απωθήσει την Ρωσία από το έδαφος που η Ουκρανία διεκδικεί
ως δικό της. Η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποστήριξη του Κιέβου από την Δύση, ενώ η διαφαινόμενη αποτυχία να ανταποκριθεί το Κίεβο στις προσδοκίες θα οδηγήσει στον αναγκαστικό περιορισμό της επίθεσης και στην έναρξη των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, όταν εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές. Και τα δύο αποτελέσματα είναι σημαντικά, αλλά αυτό που πολλοί παρατηρητές έχουν παραβλέψει είναι η ιστορική σημασία αυτής της εκστρατείας.

Το ότι τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν έγινε σαφές όταν οι New York Times ανέφεραν ότι οι Ουκρανοί μαχητές φορούν συνήθως νεοναζιστικά σύμβολα (ως τώρα το αρνούνταν) και όταν η Washington Post ανέφερε ότι
οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για τα σχέδια δολιοφθοράς του αγωγού Nord Stream μήνες νωρίτερα.
Οι προπαγανδιστές δεν θα μιλήσουν ποτέ για όλη την ιστορία, δηλαδή ότι τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης και ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ οργάνωσαν το βιομηχανικό σαμποτάζ.
Μόλις πριν από ένα χρόνο δεν θα ήταν ρεαλιστικό για αυτούς να είναι τόσο ειλικρινείς, όταν η ψυχολογική επιχείρηση της Ουκρανίας θεωρήθηκε από τους διαχειριστές της αφήγησης ως κάτι που δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση. Τώρα, με την πτώση του Μπαχμούτ και την περαιτέρω εξάντληση των ουκρανικών πόρων στην περιβόητη αντεπίθεση, έχει γίνει προφανές ότι η Ουκρανία θα καταλήξει προς τα μέσα
του καλοκαιριού σε μια καταστροφή για το ΝΑΤΟ.

Το πόσο επιζήμια θα είναι αυτή η απώλεια για το ΝΑΤΟ εξαρτάται από το πόσο καλά εκτίθεται ο τρόπος με τον οποίο η φιλο-ουκρανική πλευρά είπε ψέματα για τις δυνατότητές της. Εάν οι υπεύθυνοι για την αναφορά καταφέρουν να περιορίσουν τις ζημιές, μπορούν τουλάχιστον να αποτρέψουν μια άλλη καταστροφή. Αυτό που είναι προφανές είναι ένα σενάριο στο οποίο οι αμερικανο-ιμπεριαλιστές περιμένουν εκείνη την στιγμή που η προσοχή να μην είναι πλέον τόσο επικεντρωμένη στην Ουκρανία και στην συνέχεια να σταματήσουν να υποστηρίζουν το από καιρό αποτυχημένο σχέδιο του Κιέβου για την ανάκτηση των εδαφών του.
Όταν συμβεί αυτό, τα σκοτεινά κέντρα της Ουάσιγκτον θα ξεκινήσουν την επόμενη φάση της προσπάθειάς τους, που είναι η αντιστροφή της ανόδου της πολυπολικότητας. Μια φάση που οι «στρατηγοί» του deep state θα προσεγγίσουν όχι από θέση θριάμβου, αφού ο πόλεμος δια αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας έχει αποτύχει τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, αλλά από θέση απελπισίας. Δεδομένων των παράλογα επικίνδυνων φιλοδοξιών που συνεπάγεται αυτή η επόμενη φάση, είναι σαφές ότι η αμερικανική μονοπολικότητα δεν έχει πλέον σίγουρες επιλογές για να σταματήσει την παρακμή της.
Η επιλογή της αποδυνάμωσης του εταίρου της Ρωσίας, της Κίνας, και η τρομακτική πτυχή ενός πολέμου ΗΠΑ-Κίνας ανατρέπεται από την γιγαντιαία οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική ανάπτυξη της τελευταίας. Αυτό που πέτυχαν οι Νίξον-Κίσινγκερ πριν 50 χρόνια με τον Μάο Τσε Τουνγκ έχει αντιστραφεί, καθώς Μόσχα και Πεκίνο βρίσκονται μαζί στην διεθνή σκηνή και προκαλούν τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να απομακρύνεται από την περίφημη «παγίδα του Θουκυδίδη», μια παγίδα από την οποία μάλλον δεν θα έβγαινε ζωντανή.

Ούτως σε αυτή την επικείμενη φάση, η Ουάσιγκτον κηρύσσει υβριδικό πόλεμο σε όλες τις χώρες BRICS και σε μικρότερα ταλαντευόμενα κράτη που σχεδιάζουν ανασημασιοδότηση της πολιτικής των (swing states), όπως η Τουρκία, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία. Είναι βέβαιο ότι το πιο βραχυπρόθεσμο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι να στοχεύσει τις χώρες BRICS και αυτά τα «swing states», αμερικανικά think tanks έχουν ήδη διατυπώσει αυτή την στρατηγική. Το πιθανώς πιο μακροπρόθεσμο μέρος της στρατηγικής στοχεύει στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από την παρατήρηση της συμπεριφοράς της Ουάσιγκτον απέναντι στα ευρωπαϊκά «swing states» όπως η Σερβία, αλλά και η Γαλλία η οποία διατύπωσε την προθυμία της να συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στην Νότια Αφρική τον Αύγουστο.

Εάν τα ταλαντευόμενα κράτη δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, θα ξεκινήσει μια κατασκευασμένη προπαγάνδα θηριωδίας, η υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και προσπάθειες για στρατιωτικές επεμβάσεις, σενάρια που επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ. Θα επιδιωχθεί η μετατροπή χωρών όπως η Βραζιλία και η Ινδία σε χώρες όπως η Αιθιοπία και η Μιανμάρ, όπου τμήματα της χώρας έχουν κατακτηθεί από ξενοκίνητους παράγοντες αποσταθεροποίησης. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι χώρες να γίνουν αποτυχημένα κράτη όπου ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά και η εγκληματική βία είναι τεράστια.

Η Αιθιοπία κατάφερε να περιορίσει αυτές τις προσπάθειες δημιουργίας χάους και να εμποδίσει την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εθνοτικά κυριαρχούμενη τρομοκρατική ομάδα TPLF (Tigray People’s Liberation Front) και να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας. Η ιστορία της Αιθιοπίας να επιβιώσει από τον υβριδικό πόλεμο της Ουάσιγκτον και να συνεχίσει την υποστηριζόμενη από την Κίνα ανάπτυξή της δείχνει ότι πολλοί από τους μελλοντικούς στόχους της Ουάσιγκτον δεν θα συντριβούν εάν τους ασκηθεί πίεση. Ούτε η Ρωσία ηττήθηκε ως αποτέλεσμα του πολέμου δια αντιπροσώπων. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για εκείνες τις χώρες που έχουν την κοινωνική συνοχή και την δύναμη να αποτρέψουν τον εμφύλιο πόλεμο. Χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία μπορούν να αντισταθούν στον υβριδικό πόλεμο. Ένα μεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών χωρών είναι σήμερα πιο ευάλωτες.

Η Ευρώπη είναι ιστορικά το μέρος του κόσμου με τα περισσότερα προηγούμενα εμφάνισης πολέμων. Στα 5.000 χρόνια ιστορίας των συγκρούσεων, η Ευρώπη έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση τόπων όπου έχουν διεξαχθεί μάχες. Ακόμη και αν αποφευχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, καθώς η Κίνα και η Ρωσία έχουν επεκτείνει την αμυντική τους ικανότητα εναντίον των ΗΠΑ, ο πόλεμος θα μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Αν όχι με την μορφή συγκρούσεων μεταξύ χωρών, τότε με την μορφή εμφυλίων πολέμων που εξαπολύονται από τρομοκράτες αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ή πολέμων που διεξάγονται από καθεστώτα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ εναντίον των ίδιων των πληθυσμών τους. Το βλέπουμε αυτό στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ένα τρομοκρατικό καθεστώς που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ εντείνει την βίαιη καταστολή των Σέρβων.

Σχετικά με το τεχνητό κρατίδιο του Κοσσυφοπεδίου (Κόσοβο κατά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ). Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο δείχνει ότι ο ισχυρισμός του ότι θέλει να διατηρήσει την σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ψέμα.
Δείχνει επίσης ότι ο μόνος λόγος που η Ουάσιγκτον είναι φιλική προς την Σερβία οφείλεται στο ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να εξαπολύσει πόλεμο στην περιοχή (η εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη έχει αυτό τον σκοπό, προφανώς δεν έχει τον ρόλο αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας). Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον εξοπλισμό των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, είτε για να διεξαχθεί πόλεμος κατά της Σερβίας είτε για να μετατραπεί η καταπίεση των Σέρβων σε γενοκτονία.
Έως την στιγμή που η Ουκρανία θα έχει τελειώσει ως εργαλείο για να βλάψει το ρωσο-κινεζικό μπλοκ και η Ουάσιγκτον θα έχει ξεκινήσει τον υβριδικό της πόλεμο εναντίον των swing states, ένα βαριά οπλισμένο και φανατικό αλβανικό καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο θα χρησιμεύσει ως χρήσιμη αντικατάσταση του πραξικοπηματικού καθεστώτος της Ουκρανίας. Ο σκοπός του Κοσσυφοπεδίου δεν θα είναι να αποσταθεροποιήσει την Ρωσία, κάτι που έχει αποδειχθεί ανέφικτο, αλλά να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, το μέρος του πλανήτη που η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να χάσει. Και μια χαοτική Ευρώπη είναι καλύτερη για την Ουάσιγκτον από μια σταθερή Ευρώπη που πιθανώς θα ξεκινήσει πάλι επαφές με το ρωσο-κινεζικό μπλοκ.

Ας επανέλθουμε στα τεκταινόμενα της Ουκρανίας.

Η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ αντεπίθεση του Κιέβου εκτυλίσσεται σε καταστροφή, κάτι που ακόμη και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αναγκάζονται να παραδεχθούν αφού δεν μπορούν πλέον να αμφισβητήσουν
τα γεγονότα.
Το CNN αποκάλυψε ότι το Κίεβο έχασε περίπου το 15% των αμερικανικών ΤΟΜΑ Bradley την πρώτη εβδομάδα,
ενώ το Forbes ανέφερε ότι σχεδόν όλα των γερμανικά άρματα μάχης Leopard καταστράφηκαν. Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι το 25-30% όλου του νατοϊκού εξοπλισμού έχει χαθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, το μόνο που απομένει στο Κίεβο είναι να ξεκινήσει συνομιλίες προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών με την Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός κορεατικού τύπου, αλλά αυτό πιθανότατα θα συμβεί μόνο όταν εξαντληθούν όλες οι
άλλες επιλογές.
Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση της σύγκρουσης στην Λευκορωσία, την Μολδαβία, καθώς και την συμφωνία
για μια στρατιωτική επέμβαση υπό την ηγεσία της Πολωνίας. Ωστόσο, αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί
να καταλήξει σε πυρηνικό εκβιασμό, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πετύχει. Η Ρωσία δεν θα συνθηκολογήσει στον εκβιασμό, καθώς είναι περισσότερο από ικανή να εγγυηθεί την πλήρη καταστροφή της Δύσης, εάν αυτή τολμήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων επαρχιών
της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Οι ρωσικοί υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal, οι ευέλικτες υπερ-υπερηχητικές πυρηνικές κεφαλές Avangard που θέτει σε τροχιά ο διηπειρωτικός πύραυλος RS-28 Sarmat, ο κινητός διηπειρωτικός πύραυλος RS-24 Yars που φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές με στόχευση ανεξάρτητων στόχων μπορούν να διαπεράσουν την λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα άμυνας» των ΗΠΑ, οπότε για ΗΠΑ/ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ελπίδα ότι θα αποτρέψουν την «αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή» εάν οι πολεμοκάπηλοι του deep state αποφασίσουν να χτυπήσουν πρώτοι.
Το βέβαιο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου θα πραγματοποιηθούν μόνο όταν η Ρωσία εδραιωθεί ακόμη περισσότερο στα ρωσόφωνα εδάφη που κατέκτησε από την Ουκρανία και εφόσον βεβαιωθεί ότι
οι ΗΠΑ θα τερματίσουν την περικύκλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Έτσι οδηγούμεθα στο προαναφερθέν σενάριο, ήτοι της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να αντιστρέψει την άνοδο της πολυπολικότητας και την αποδολαριοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου, με άλλα λόγια την γεωπολιτική κυριαρχία του ρωσο-κινεζικού μπλοκ.
Δεν θα στοιχηματίζαμε υπέρ των ΗΠΑ.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok