ΟΙ ΔΥΤΙΚEΣ «ΑΞΙΕΣ» ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεκαπέντε μήνες από την έναρξη του πολέμου και η δυτική προπαγάνδα εξακολουθεί να απεικονίζει ως θρίαμβο αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι ένα λουτρό αίματος για την Ουκρανία, ενώ η προπαγάνδα του Κιέβου που είναι κατά κύριο λόγο εκτός τόπου και χρόνου, πλάθει μύθους γεγονότων με μερικές φορές διασκεδαστικές συνθέσεις,
αν δεν ήταν τόσο συντριπτικά παράλογες. Ιδιαίτερα η προπαγάνδα του Κιέβου είναι μια ευτελής εκτροπή που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο μόνο και μόνο για να φανεί αποτελεσματική στο μέτωπο της αφήγησης και της επανάκτησης υποστήριξης. Πόσους ακόμη φτωχούς Ουκρανούς σκοπεύει να στείλει ο Ζελένσκι σε βέβαιο θάνατο; Και πόσο καιρό ακόμη τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, και της Δύσης, θα συνεχίσουν να λειτουργούν
ως υποκατάστημα για την ουκρανική πολεμική προπαγάνδα;

Εν τω μεταξύ ο παιδαριώδης Ζελένσκι, ο φωτεινός σηματοδότης της «ελευθερίας» και «δημοκρατίας», ταξιδεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποσπώντας πολύ αβέβαιες υποσχέσεις βοήθειας και οι δυτικές δυνάμεις γεμίζουν την Ουκρανία με έναν ζωολογικό κήπο ασυμβίβαστων όπλων και vintage οπλικών συστημάτων.
Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στην Ουκρανία και ποιες οι συνέπειες για την Δύση και τις «αξίες» της;

Όποιος βασίζεται στα συστημικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν θα καταλάβει εύκολα τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία, καθώς δεν περνάει μέρα που να μην λέγεται στο ελληνικό κοινό πώς οι ανώτεροι, εξελιγμένοι δυτικοί εξοπλισμοί θα ανατρέψουν τελικά τα δεδομένα του πολέμου.
Ωστόσο, δεν λένε τίποτε για τις εκτιμώμενες απώλειες 300.000 Ουκρανών στρατιωτών και τους τραυματίες που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 600.000, δεν υπαινίσσονται καν το θέμα. Αντ΄ αυτού μας δίνουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καλά είναι όλα αυτά τα σχεδόν αρχαία όπλα που τα νατοϊκά κράτη προμηθεύουν στους Ουκρανούς. Αυτά τα άρματα μάχης που υποτίθεται ότι βρίσκουν τον δρόμο τους ανέπαφα προς την πρώτη γραμμή, από τα αμερικανικά Abrams ως τα γερμανικά Leopard-2 και τα βρετανικά Challenger-2, τα οποία σχεδιάστηκαν τουλάχιστον πριν από μισό αιώνα και απέχουν πολύ από το να είναι «θαυματουργά όπλα», έννοια που υποστηρίζουν διάφοροι «ειδικοί» απόστρατοι, τακτικοί θαμώνες στα παράθυρα τηλεοπτικών εκπομπών που έχουν ως μόνο μέλημα την αντιρωσική προπαγάνδα, με το αζημίωτο βέβαια και κατόπιν άνωθεν εντολών.

Οι μικρές παρτίδες μαχητικών F-16 που ίσως παραδοθούν στην Ουκρανία είναι επίσης μισού αιώνα, όπως και οι πύραυλοι Patriot. Το να πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να νικήσουν τον ρωσικό στρατό με απαρχαιωμένα όπλα αγγίζει τα όρια της τρέλας, επειδή ο ρωσικός εξοπλισμός είναι πιο σύγχρονος, πιο αποτελεσματικός και ανώτερος, μερικές φορές σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη και πιο πρόσφατα δυτικά όπλα, όπως τα HIMARS, είναι ξεπερασμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ρωσικά. Θυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί υποτελείς τους έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες συγκρούσεις, ποτέ όμως εναντίον ενός ομότιμου εχθρού, αλλά πάντα εναντίον «ξυπόλητων» αντιπάλων που περιφρονούσαν και χλεύαζαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όπως οι Ταλιμπάν από τους οποίους όμως πήραν ένα γερό μάθημα, όπως και από τους Βιετκόνγκ. Οι προσδοκίες σχετικά με την απόδοση του υλικού που παραδίδεται στους Ουκρανούς είναι εξωφρενικά υπερβολικές και εντελώς αβάσιμες, αλλά ο μέσος ακροατής ή τηλεθεατής ειδήσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να κατανοήσει αυτό το βασικό γεγονός.

Στην Ελλάδα, όλοι εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι για την απόλυτη υπεροχή της Δύσης στην επιστήμη,
τις τέχνες, την εκπαίδευση, την έρευνα, την ιατρική και φυσικά την στρατιωτική τεχνολογία.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα με το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 της Lockheed Martin. Αυτό το «παντός καιρού stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων» ξεκίνησε ως έργο στην δεκαετία του 1980, ωριμάζοντας στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αρχικά γνωστό ως JSF (Joint Strike Fighter), έκανε την πρώτη του πτήση μόλις το 2006.
Από την αρχή, το F-35 μαστιζόταν από τόσα πολλά και τόσο σοβαρά ελαττώματα και βλάβες που είναι θαύμα που μπορεί πραγματικά να απογειωθεί και να πετάξει. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι έγινε το καλύτερο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, το καλύτερο μαχητικό-βομβαρδιστικό, το καλύτερο αναγνωριστικό αεροπλάνο, αόρατο στα εχθρικά ραντάρ. Με άλλα λόγια, είναι ένα υπερόπλο όπως υπάρχει μόνο στην επιστημονική φαντασία.
Τελικά, ποτέ πριν δεν υπήρξε αεροσκάφος που να ταλανίζεται τόσο πολύ από ένα περίπλοκο σύνολο προβλημάτων. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την έναρξη του προγράμματος, το F-35 δεν είναι σε θέση να εκτελέσει ικανοποιητικά κανένα από τα καθήκοντα για τα οποία σχεδιάστηκε. Έτσι, το F-35 είναι ένα κατάλληλο σύμβολο για την μάλλον μέτρια κατάσταση του ΝΑΤΟ και της δυτικής στρατιωτικής τεχνολογίας. Υπό μια ευρύτερη έννοια, το F-35 συμβολίζει επίσης την βιωσιμότητα του νεοφιλελευθερισμού, καθώς η αποτυχία του έργου είναι αποτέλεσμα της ύβρεως, της έπαρσης, της τεχνολογικής ανικανότητας, της άγνοιας και της πραγματικά μαζικής διαφθοράς που μαστίζει την Δύση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας αληθινός πόλεμος. Λόγω της διάρκειάς του, της ανάπτυξης δυνάμεων,
των απωλειών και της έντασης των μαχών, είναι ο πρώτος πραγματικός πόλεμος μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ του 1980-1988. Προφανώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι διαφορετικός, καθώς συγκρούονται δύο από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, δηλαδή οι ΗΠΑ (μέσω του ΝΑΤΟ) και η Ρωσία. Επομένως, αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης ερμηνεύεται υπό το φως αυτής της ανταγωνιστικής σχέσης και τα συμπεράσματα χρησιμοποιούνται με την σειρά τους για ευρύτερες αναλύσεις. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι οι πόλεμοι ήταν πάντα καταλύτες, επιταχύνοντας διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, το συμπέρασμα από τον πόλεμο είναι ότι οι θεμελιώδεις αδυναμίες της Δύσης γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Είναι μάταιο να προσπαθήσει η Δύση να διορθώσει αυτά τα ελαττώματα και τις αδυναμίες, επειδή είναι ενσωματωμένα στο ίδιο το DNA του συστήματος. Η διαφθορά που είναι το αιώνιο επακόλουθο της πολιτικής πάντα και παντού, αυτή η διαφθορά είναι πιο σοβαρή στην Δύση, για τον απλό λόγο ότι έχει αγκαλιάσει τον νεοφιλελευθερισμό.
Ως εκ τούτου, το χρήμα έχει γίνει το ένα και μοναδικό μέτρο σύγκρισης, διότι έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος ολόκληρου του συστήματος. Χρήματα, αλλά όχι αρχές, όχι ιδέες, όχι ιδανικά, όχι θρησκεία, όχι αξίες, απλά χρήματα. Οι δυτικές «αξίες» στις οποίες αναφέρονται πολλοί, όπως η δημοκρατία και οι πολιτικές ελευθερίες, δεν είναι παρά κούφια λόγια. Άλλες «αξίες» όπως η «ένταξη» των LGBT, δεν είναι αξίες, αλλά στην πραγματικότητα ψυχιατρικές καταστάσεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, εργαλεία για τον έλεγχο των αφελών και ηλιθίων.
Η απουσία πραγματικών αξιών μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί στην Δύση οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την «κλιματική αλλαγή» από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι πιστοί της κλιματικής αλλαγής δεν συνειδητοποιούν ότι η Δύση δεν έχει πλέον αξίες και ότι είναι χρήσιμοι ηλίθιοι στην καλύτερη περίπτωση. Η Δύση είναι καταδικασμένη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην Δύση δεν το γνωρίζουν.

Όπως έχουν τα πράγματα στο δεύτερο έτος του πολέμου στην Ουκρανία, γίνεται σαφές ότι είναι κάτι περισσότερο από έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Η σύγκρουση περιλαμβάνει δύο ριζικά διαφορετικούς αντιπάλους: Ο ένας έχει αξίες, ο άλλος όχι. Ο ένας έχει μια ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία και μια σαφή αίσθηση της ιστορίας, ο άλλος ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα και το κέρδος. Ο ένας αγαπά τις ανθρώπινες αξίες και την αλήθεια, ο άλλος πιστεύει ότι τα ψέματα και η προπαγάνδα είναι ικανά να καλύψουν την αλήθεια.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο έντονες θα εμφανίζονται αυτές οι διαφορές και τόσο περισσότερες διαφορές θα προκύπτουν. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο γρήγορα το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.
θα καταρρεύσουν, και μαζί τους ολόκληρη η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εισαγάγει μια «Μεγάλη Επαναφορά», μόνο που αυτή θα είναι διαφορετική από εκείνη του WEF του Klaus Schwab.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
Insta
Tiktok