ΕΞΥΠΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ 

Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων Holger Douglas στο πόρταλ Tichys Einblick το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) αποφάσισε να επιταχύνει την εγκατάσταση “έξυπνων μετρητών” ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δική μας ανάλυση αξιολογεί υλικό από το παραπάνω άρθρο καθώς επίσης προσθέτει αρκετά περαιτέρω στοιχεία στο θέμα της καταχρηστικής χρήσης του πεδίου των ευφυών μετρητών.
Ευφυείς Μετρητές στην Γερμανία

Επανεκκίνηση της ψηφιοποίησης της ενεργειακής μετάβασης (Νeustart der Digitalisierung der Energiewende) είναι το πομπώδες όνομα του νέου νόμου που πρόσφατα πέρασε η Bundestag με τις ψήφους των κομμάτων του SPD, των Πρασίνων, του FDP και του CDU/CSU ενώ το AfD και το Linke καταψήφισαν αυτή τη νομοθεσία.

Ο νόμος αποσκοπεί στην επιτάχυνση της πώλησης των λεγόμενων “έξυπνων” συστημάτων μέτρησης, η οποία μέχρι στιγμής παραπαίει για βάσιμα τεχνολογικά προβλήματα αλλά και λόγους ιδιωτικότητας των πολιτών. Αναλυτικά αυτά τα διαδικτυακά συστήματα τηλεπικοινωνίας αποτελούνται από το συνδυασμό ενός ηλεκτρονικού μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας με μια μονάδα τηλεπικοινωνίας, τη λεγόμενη πύλη έξυπνων μετρητών (Smart Meter GateWay – SMGW).

Πολιτική Υποστήριξη στην Γερμανία
Αυτός ο νόμος προωθήθηκε από τον γερμανό πολιτικό και αντικαγκελάριο Robert Habeck ο οποίος έχει υποστηρίξει την Alliance 90/The Greens, δηλαδή το κόμμα των Πράσινων, μαζί με την Annalena Baerbock από το 2018 έως το 2022.

Το τωρινό σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών συμβατικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας Landis+Gyr (τύπου Ferraris) με έξυπνους μετρητές, όπως ενδεικτικά έχουν υλοποιηθεί από την εταιρία Ibderdrola, σε κάθε νοικοκυριό που καταναλώνει περισσότερες από έξι χιλιάδες κιλοβατώρες (6000 KWh) ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπροσθέτως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την εγκατάσταση αυτών των ψηφιακών συστημάτων επιτήρησης της μέτρησης κατανάλωσης, έτσι ώστε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να μπορούν δήθεν να εξοικονομούν ενέργεια ή να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερα. Στην πραγματικότητα, όπως θα αναλυθεί εκτενέστερα παρακάτω, ο κύριος σκοπός είναι ο πλήρης έλεγχος της ενεργειακής κατανάλωσης των πολιτών από το κράτος.

Απολυταρχικά & Ολιγαρχικά Καθεστώτα: Οργουελικός Έλεγχος Κατανάλωσης
Οι ψηφιακοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας προορίζονται να μετρήσουν ποιοι καταναλωτές είναι ενεργοποιημένοι επί του παρόντος στο εκάστοτε νοικοκυριό, πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεται και στη συνέχεια να μεταδώσουν αυτές τις πληροφορίες στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ακρίβεια ο όρος “εξυπνος μετρητής¨ σημαίνει ακριβώς αυτή την ενέργεια, την μετάδοση δεδομένων και πληροφοριών για την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο ενός πολίτη στην εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και κατά προέκταση στο κράτος.

Σε αντιπαράθεση οι συμβατικοί μετρητές μπορούν μόνο να μετρήσουν την κατανάλωση και η ανάγνωση των τιμών γίνεται με φυσική επίσκεψη των υπαλλήλων της ηλεκτρικής εταιρίας στην τοποθεσία των καταναλωτών. Άλλη μια δυνατότητα είναι να μεταδώσουν τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου οι καταναλωτές την εκάστοτε κατανάλωση τους στην ηλεκτρική εταιρία. Όμως σε κάθε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει έλεγχος σε πραγματικό χρόνο και για κάθε ώρα και στιγμή του έτους για το τι ακριβώς καταναλώνει κάθε πολίτης.

Αυτή η δυνατότητα θα γίνει διαθέσιμη με τους έξυπνους μετρητές με την περαιτέρω συνδρομή κάποιου λογισμικού που θα εγκαθίσταται σε κάθε ηλεκτρική συσκευή. Ειδικότερα με τους έξυπνους μετρητές η ηλεκτρική εταιρία θα μπορεί να ελέγχει την χρήση των ηλεκτρικών συσκευών σε κάθε σπίτι.

Αναλυτικά για να μπορέσει να λειτουργήσει μια συσκευή θα πρέπει πρώτα να δέχεται την άδεια από την ηλεκτρική εταιρία μέσω των έξυπνων μετρητών μέσω μιας διαδικασίας ενδεικτικά δημόσιου κλειδιού (public key cryptography). Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα καταστεί το ψηφιακό τηλεχειριστήριο της ζωής κάθε πολίτη αφού για να λειτουργήσει κάποια συσκευή θα πρέπει αν της έχεις χορηγηθεί άδεια από την ηλεκτρική εταιρία.

Άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι ότι μέσω των έξυπνων μετρητών τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των πελατών θα μπορούν να διαβιβάζονται σε πολλές ετερόκλητες οντότητες και οργανισμούς, όπως εταιρείες μάρκετινγκ ή ασφαλιστικές εταιρίες. Άλλωστε οι πληροφορίες της χρήσης του ηλεκτρισμού από ένα νοικοκυριό σε πραγματικό χρόνο και σε εικοσιτετράωρη βάση είναι από μόνο του ένα προϊόν.

Χάκερ
Για ένα χάκερ, είτε μεμονωμένο κυβερνοπειρατή είτε στέλεχος μιας ιδιωτικής ή κρατικής ομάδας κυβερνοπολέμου, θα καταστεί εξαιρετικά εύκολο να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω μόνο ενός έξυπνου μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εντολές και ο τρόπος που μεταδίδονται στους κεντρικούς εξυπηρετητές της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν μόνο την πρόσβαση από ένα τέτοιο έξυπνο μετρητή.

Στη συνέχεια ένας χάκερ θα μπορεί να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια στις πόλεις και να συντρίψει την λειτουργία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ ευκολότερο τρόπο από το διάνυσμα επίθεσης του κακόβουλου λογισμικού Stuxnet που προοριζόταν για την επίθεση σε συστήματα Programmable Logic Control (PLC) και Supervisory Control & Data Acquisition (SCADA) που χρησιμοποιούνται και για την υποστήριξη του ηλεκτρικού δικτύου. Υπενθυμίζουμε ότι τέτοιου τύπου κακόβουλα λογισμικά, όπως το Stuxnet, έγιναν ευρέως γνωστά μέσω της κυβερνοεπίθεσης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διαρρήκτες
Η ανάγνωση των καμπυλών κατανάλωσης, για παράδειγμα όταν ένας πολίτης ανάβει το πλυντήριο ρούχων του, σε συνεχή και πραγματικό χρόνο αποκαλύπτει ευκαιρίες για την δραστηριοποίηση διαρρηκτών. Ενδεικτικά η πτώση μιας τέτοιας καμπύλης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλα στοιχεία για να γνωρίζουν πότε οι κάτοικοι του σπιτιού βρίσκονται σε διακοπές ή γενικότερα λείπουν από το σπίτι τους.

Τρομοκρατία
Μια τέτοια πύλη εισόδου στους πολύ ευαίσθητους τομείς του ενεργειακού εφοδιασμού είναι ακόμη πιο ελκυστική για δυνητικούς τρομοκράτες. Στην ουσία αυτή η δραστηριότητα είναι ίδια με τους χάκερ, απλά οι λόγοι που ενεργοποιούν ένα τρομοκράτη είναι η επίτευξη κάποιου πολιτικού στόχου μέσω ενός βίαιου γεγονότος, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή παράλυση μιας χώρας για την περαιτέρω δημιουργία μιας εξέγερσης ή μια γενικότερη κατάλυσης της έννομης τάξης.

Συμπεράσματα
Η επιστημονική πρόοδος επιτρέπει όχι μόνο την χρήση αλλά και την κατάχρηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων σε βάρος των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών και σε μια αργή αλλά σταθερή και εμφανή διολίσθηση προς ένα ολιγαρχικό και απολυταρχικό κράτος.

Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή των πολιτών θα πρέπει πρώτα να υπάγεται σε εκτενή ανοικτή διαβούλευση και η τελική υιοθεσία τους στην κοινωνική δομή θα πρέπει να ασπάζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του κάθε πολίτη.

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok