ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Έχετε ήδη ακούσει την ομιλία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία περιέγραψε τις κύριες προοπτικές για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου, το μη αναστρέψιμο και τους αντικειμενικούς λόγους αυτής της διαδικασίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι για πρώτη φορά η νέα ρωσική αντίληψη εξωτερικής πολιτικής καθορίζει συστηματικά τις αρχές μιας πιο δίκαιης και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εφαρμογής της.
Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα τέτοιες διατάξεις θα συμπεριληφθούν και στα εννοιολογικά στρατηγικά έγγραφα άλλων κρατών. Αυτό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ μας – σημαντικούς πολιτικούς επιστήμονες και στοχαστές.

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να αναφερθώ στην επικοινωνιακή και ενημερωτική πτυχή και εν μέρει στις αξίες και το νόημα αυτής της διαδικασίας. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα μέσα ενημέρωσης και οι επικοινωνίες έχουν σήμερα όχι μόνο βασικό ρόλο, αλλά και κρίσιμο ρόλο σε ορισμένους τομείς της ζωής.

Λάβετε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε διαφορετικές πόλεις, χώρες, ηπείρους και ζώνες ώρας και, ταυτόχρονα, επικοινωνούμε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Όλα αυτά έχουν καταστεί δυνατά όχι μόνο λόγω της τεχνολογίας (παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να τονίσω ότι επικοινωνούμε σε μια εθνική πλατφόρμα, όχι σε ένα δυτικό ισοδύναμο), αλλά και λόγω της προθυμίας ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα σε όλο τον κόσμο να επικοινωνούν.
Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει ένα ενιαίο κέντρο διαχείρισης πληροφοριών, όπως φιλοδοξούν ορισμένες δυτικές ελίτ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο η πολυφωνία και ο συμβιβασμός μεταξύ πολλών φωνών είναι δυνατά. Και, όπως και στον «πολύλογο» μας μαζί σας, η φωνή όλων μπορεί και πρέπει να ακουστεί.

Δυστυχώς, δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την αντικειμενικά δίκαιη προσέγγιση. Γνωρίζουμε καλά ότι οι πολιτικές ελίτ στις HΠΑ και την Ευρώπη χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών όχι για τον ευγενή σκοπό της παροχής αντικειμενικής πληροφόρησης σε ένα ευρύ κοινό, αλλά για πρόκληση, προπαγάνδα και μερικές φορές ακόμη και κατήχηση.

Και αυτό χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες και οι παραδόσεις διαφορετικών χωρών και κοινωνιών.
H πολυπολικότητα που βασίζεται στην πραγματική κυριαρχία των λαών και στην πολιτισμική πολυμορφία δεν θα συμβάλει μόνο στην επίλυση των πολιτικών συγκρούσεων, στην οικοδόμηση μιας δίκαιης τάξης για όλους και σε κάθε συμμετέχοντα στις διεθνείς σχέσεις, στην αντιμετώπιση των προσπαθειών εγκαθίδρυσης υπαγορεύσεων και ηγεμονίας, αλλά και στη δημιουργία μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ανεξάρτητων κρατών, τόσο πολιτικά όσο και ιδεολογικά.

Μεταξύ των δεκάδων ομιλητών που συμμετέχουν στην τρέχουσα εκδήλωση, είναι απίθανο να βρεθεί ένας σημαντικός αριθμός που θα υποστήριζε την ατζέντα που προωθείται από νεοφιλελεύθερους κύκλους στη Δύση μέσω των «εξημερωμένων» μέσων ενημέρωσης: αλλαγή των προτύπων φύλου, αντίστροφη διάκριση των ΛΟΑΤ, σκόπιμη συμμετοχή παιδιών και εφήβων στην queer κουλτούρα.

Επιπλέον, όπως δείχνουν οι μελέτες, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τις Κάτω Χώρες και άλλες χώρες της συλλογικότητας της Δύσης, δεν είναι καθόλου χαρούμενοι που τα δημόσια πρόσωπα και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τους επέλεξαν αυτό το θέμα για την αστική και πολιτική τους δραστηριότητα. Φυσικά, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε ή ακόμη και να το δεχτούμε.

Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελευταία συνεδρίαση του Valdai Discussion Club:
η διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών αξιών και των λεγόμενων νεοφιλελεύθερων αξιών είναι ότι είναι μοναδικές σε κάθε περίπτωση, καθώς προέρχονται από την παράδοση μιας συγκεκριμένης κοινωνίας, τον πολιτισμό και την ιστορική της εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να επιβληθούν σε κανέναν – αρκεί να τους σεβαστούμε και να αντιμετωπίσουμε με προσοχή αυτό που επέλεξε κάθε λαός κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε τις παραδοσιακές αξίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία της ανθρωπότητας συμμερίζεται και αποδέχεται αυτή την προσέγγιση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ζητώ από όλους τους συμμετέχοντες στον τρέχοντα διάλογο να υποθέσουν ότι τέτοια γεγονότα έχουν σημαντική συνεργική λειτουργία στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού συστήματος διεθνών σχέσεων.
Έχετε παρατηρήσει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στις δύο «συνόδους κορυφής για τη δημοκρατία» το 2021 και το 2023; Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτές οι σύνοδοι κορυφής δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι όλες οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τους παγκόσμιους ηγέτες που προσκλήθηκαν από τους Αμερικανούς είχαν προηγουμένως εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Και η επίδραση αυτών των γεγονότων στα μέσα ενημέρωσης ήταν, για να είμαι ειλικρινής, εξαιρετικά μέτρια. Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να επιστήσουν τη γενική προσοχή στην πρωτοβουλία τους, αλλά οι άνθρωποι αισθάνονται τον σχεδιασμό και την εξάντληση αυτής της ψευδοδημοκρατίας. Η ιδέα ήταν σαφής: να δείξει ότι ολόκληρος ο κόσμος, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του, υποστηρίζει τις προσεγγίσεις που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ. Αυτό είναι το είδος της «συνέργειας» που η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να επιτύχει.

Φυσικά, το αρχικό τους σχέδιο ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, νομίζω, στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, ακόμη και στη Δύση, η δεύτερη «σύνοδος κορυφής» έλαβε πολύ πιο μετριοπαθή κάλυψη από την πρώτη. Η τάση είναι σαφής.

Τώρα, παρατηρήστε πώς η πρωτοβουλία μας έρχεται σε αντίθεση με αυτό το υπόβαθρο: πραγματικά διεθνής, όχι επιβεβλημένη από τα πάνω, γεννημένη στους πολιτικούς κύκλους πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κινέζους συντρόφους μας και τους φίλους μας από τη Βραζιλία για το εννοιολογικό τους έργο και την τόλμη τους να το προωθήσουν στη διεθνή σκηνή.

Εν κατακλείδι, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσοχή σας και να τονίσω ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τέτοια έργα.

Είμαι πεπεισμένη ότι αναμένονται ακόμη πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες και αναμένουμε με ανυπομονησία την τελική συλλογή εκθέσεων.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο στους συμμετέχοντες και τους ακροατές.

της Maria Zakharova

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok