ΟΙ ΗΠΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες, απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο, προκαλώντας πανικό στην Ουάσιγκτον και στο Κίεβο. Τα δημοσιευμένα απόρρητα έγγραφα (UkraLeaks) δείχνουν ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ πιο εξαντλημένος από ό, τι αναφέρεται και ότι ο αριθμός των ουκρανικών απωλειών είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι παραδέχεται το Κίεβο και το ΝΑΤΟ. Επίσης, και αυτό φαίνεται να προκαλεί πολλά προβλήματα στο παρασκήνιο, τα έγγραφα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πέραν των αντιπάλων τους κατασκοπεύουν και τους λεγόμενους «συμμάχους» τους, κάτι που είχε αποκαλυφθεί με τα WikiLeaks του Edward Snowden. Προφανώς η κατασκοπεία των συμμάχων συνεχίζεται χωρίς διακοπή, χωρίς να υπάρχει κατακραυγή από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς των ενδιαφερομένων χωρών, γεγονός που δείχνει για άλλη μια φορά προς το συμφέρον ποιου λειτουργούν πραγματικά τα λεγόμενα «αντικειμενικά και ανεξάρτητα» δυτικά «ποιοτικά μέσα ενημέρωσης» και οι κυβερνήσεις της αυτοαποκαλούμενης Δύσης.

Η πρώτη διαρροή στις αρχές Απριλίου αφορούσε κυρίως τις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αν και τα έγγραφα δεν περιέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, περιέχουν μια εκτίμηση της κατάστασης από την 1η Μαρτίου, χρονοδιαγράμματα και ποσότητες παραδόσεων όπλων, χάρτες που δείχνουν την ανάπτυξη και τον αριθμό των στρατευμάτων, τις κινήσεις των ουκρανικών, αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων και αναλυτικές πληροφορίες. Στις 8 Απριλίου υπήρξε μια δεύτερη διαρροή με έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την στρατιωτική διάθεση και διπλωματική κατεύθυνση των δυτικών δυνάμεων και τις διασυνδέσεις αυτών στην Μέση και Άπω Ανατολή.

Σύμφωνα με τα UkraLeaks o ουκρανικός στρατός εκτιμάται ότι είναι «αποδεκατισμένος μετά από ένα χρόνο στρατιωτικών επιχειρήσεων». Όσον αφορά την κατάσταση στην πόλη κλειδί Μπαχμούτ (ρωσικό όνομα Αρτιομόβσκ), στα απόρρητα έγγραφα αναφέρεται ότι «η ηγεσία της Ουκρανίας απέτυχε στην ανάπτυξη επίλεκτων μονάδων στην περιοχή, με αποτέλεσμα την κατάληψη της πόλης και την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων από τους μισθοφόρους της Wagner». Επίσης αναφέρεται ότι «στο τέλος Μαΐου η Ουκρανία θα ξεμείνει από αντιαεροπορικούς πυραύλους σοβιετικού σχεδιασμού που σημαίνει ότι η ουκρανική αεράμυνα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει κύματα ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων».

Όσον αφορά την κατασκοπεία των «συμμάχων» και των αντιπάλων: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν και «ακούν» τις συναντήσεις του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι και είναι ενήμερες για τις στρατιωτικές και διπλωματικές ενέργειες της ηγεσίας του Κιέβου ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με τις διαρροές, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Κίνα δεν θα είναι ουδέτερη σε περίπτωση ουκρανικών επιθέσεων βαθιά στο ρωσικό έδαφος και θα θεωρήσει το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο. Η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ παρακολουθείται επίσης: Σύμφωνα με έκθεση της CIA, η ισραηλινή Μοσάντ κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες εναντίον του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και είναι ο κύριος μοχλός αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι τα έγγραφα αναδεικνύουν ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει καταλήξει στα εξής συμπεράσματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση την Άνοιξη και αποκλείεται το Κίεβο, παρ’ όλες τις δυτικές προμήθειες όπλων, να μπορέσει να συνεχίσει με επιτυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του, κάτι που αναφέρει αναλυτικά και η συστημική Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα: Τα απόρρητα έγγραφα αναφέρουν ότι η στρατηγική της Ουκρανίας είναι να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών στα ανατολικά και να προσπαθήσει να κόψει την «χερσαία γέφυρα» προς την Κριμαία. Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αυξημένη ρωσική άμυνα, σε συνδυασμό με τις «επίμονες ελλείψεις της Ουκρανίας στην εκπαίδευση και τις προμήθειες πυρομαχικών, είναι πιθανό να εμποδίσουν την προέλαση και να επιδεινώσουν τις απώλειες στην επίθεση». Η Washington Post αναφέρει ότι «οι επιθετικές φιλοδοξίες του Κιέβου πιθανότατα δεν ταιριάζουν με τις στρατιωτικές δυνατότητες του». Σύμφωνα με την εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν άσκηση επί Χάρτου, στην οποία συμμετείχαν και Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές. Η άσκηση είχε ως σκοπό να επιδείξει την ανάπτυξη διαφόρων επιθετικών σεναρίων και να διερευνηθούν οι συνέπειες μιας «υπερβολικής διασποράς δυνάμεων». Μετά την άσκηση όλες οι πλευρές θεώρησαν ότι το Κίεβο θα πρέπει να αρχίσει να αναγνωρίζει «τα όρια των επιθετικών δυνατοτήτων του» και να προετοιμάζεται «ανάλογα».

Οι διαρροές των απόρρητων εγγράφων ουσιαστικά ισχυροποιούν αναλύσεις μας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων στις αναρτήσεις ΘΑ ΕΙΝΑΙ «GAME CHANGER» ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ; και ΟΥΚΡΑΝΙA: ΘΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΑΤΟΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ή ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ; είχαμε επισημάνει ότι η Ουκρανία βαδίζει προς μια ήττα και ότι οι απώλειες της αυξάνονται άσκοπα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο παρελθόν.

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok