Η ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΒΑΗΣ ΩΣ 50ης ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ (του Θ.Κωστή)

Σε μια ομιλία του ο καθηγητής John Mearsheimer, γνωστός για την συμβολή του στην θεωρία του Επιθετικού Ρεαλισμού, τόνιζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι το κράτος το οποίο έχει επεκταθεί περισσότερο από κάθε άλλο με όλα τα μέσα, είτε πολιτικής είτε στρατιωτικής φύσεως.

Αναλυτικά ο Mearsheimer έφερε το παράδειγμα της βίαιης προσάρτησης της Χαβάης, ως μια χαρακτηριστική επιθετική και επεκτατική ενέργεια των ΗΠΑ. Επεξηγηματικά οι πρώτοι γνωστοί άποικοι των νησιών της Χαβάης ήταν πολυνησιακοί ταξιδιώτες που εγκαταστάθηκαν εκεί στα μέσα περίπου του όγδοου αιώνα. Όμως στις αρχές του 18ου αιώνα, αμερικανοί έμποροι ανακάλυψαν ότι στην Χαβάη υπήρχε αρκετό σανταλόξυλο (sandalwood) για εκμετάλλευση, το οποίο και εκείνη την εποχή αλλά ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιατρικούς σκοπούς έως την παρασκευή αρωμάτων και την χρησιμοποίηση του στην μαγειρική.

Γενικότερα στην διάρκεια του 19ου αιώνα αμερικανοί ιεραπόστολοι και εργάτες κατέλαβαν τα νησιά και επέφεραν τεράστιες αλλαγές στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της Χαβάης. Χαρακτηριστικά στην δεκαετία του 1830 έγινε η εισαγωγή της βιομηχανίας ζάχαρης στη Χαβάη και ως το 1880 οι απόγονοι αυτών των μεταναστών είχαν αποκτήσει τεράστιες φυτείες ζάχαρης και κοπάδια γελαδιών, γεγονός που τους έδινε μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η παραπάνω επιρροή ενισχύθηκε σημαντικά το 1840, όταν καθιερώθηκε μια συνταγματική μοναρχία που αφαιρούσε από τον Βασιλιά Kamehameha III μεγάλο μέρος της εξουσίας του με νομοθεσία προσανατολισμένη να μετατρέψει τον γηγενή πληθυσμό της νήσου στον αμερικανικό τρόπο ζωής . Πληροφοριακά το σύνταγμα του 1840 ενισχύθηκε σημαντικά σε φιλοαμερικανικές επιρροές από το σύνταγμα του 1852.

Κομβικά σημεία στην προσάρτηση της Χαβάης στις ΗΠΑ συνέβηκαν το 1887 όταν η Χαβάη έδωσε άδεια για την εγκατάσταση μιας ναυτικής βάσεως στο Pearl Harbor και στις 17 Ιανουαρίου 1893, όπου μια ομάδα αμερικανών μεταναστών και φυτευτών ζάχαρης, με την υποστήριξη ενός τμήματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, καθαίρεσαν τη βασίλισσα Λιλι’ουόκαλάνι και ένα χρόνο αργότερα δημιουργήθηκε η Δημοκρατία της Χαβάης ως προτεκτοράτο των ΗΠΑ με πρόεδρο τον γεννημένο στη Χαβάη Sanford B. Dole.

Φυσικά η Χαβάη δεν είναι το μόνο παράδειγμα της αμερικανικής επεκτατικότητας. Οι αμερικανοί είχαν επίσης επιτεθεί στο Μεξικό, καταλαμβάνοντας εδάφη που σήμερα ανήκουν στην Καλιφόρνια, στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό. Επιπροσθέτως οι αμερικανοί είχαν επιτεθεί βόρεια στον Καναδά, με κατάληξη την χάραξη των σημερινών αμερικανοκαναδεζικών συνόρων. Επίσης οι ΗΠΑ έχουν επέμβει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή μέσω CIA, στα πολιτικά γεγονότα αρκετών χώρων της Νότιας Αμερικής.

Βέβαια τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο για την αμερικανική ήπειρο αφού από το 1798 έως σήμερα οι ΗΠΑ έχουν εισβάλλει με κάθε τρόπο σε τριακόσιες ογδόντα περιπτώσεις ανά την υφήλιο.

Συμπερασματικά τα σημερινά δάκρυα των ΗΠΑ για την Ουκρανία είναι κροκοδείλια, μιας και είναι το πιο επεκτατικό και επιθετικό κράτος στον κόσμο. Η Εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διαμαρτύρεται μόνο όταν υπάρχει απτό συμφέρον για το βαθύ κράτος της και ποτέ για ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως συχνά διατείνεται ότι πράττει.

Θεόδωρος Κωστής 

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok