Λίγα χρόνια πριν, σύμφωνα με άρθρο της 28ης Σεπτεμβρίου 2017 του www.elassonanews.gr, τα σχολεία της ομογένειας είχαν μείνει χωρίς εκπαιδευτικούς με απόφαση της τότε κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Το κόμμα που έντονα είχε διαμαρτυρηθεί για αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση ήταν της Νέας Δημοκρατίας μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας Χρήστου Κέλλα. Συγκεκριμένα ο Κέλλας ρωτούσε τον τότε υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το θέμα της “υπολειτουργίας των Σχολείων της Ομογένειας με αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας”.
Την παραπάνω ερώτηση στην Βουλή συνυπέγραφε και η τότε τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ και τότε βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως συμπάσχοντας στην “μεγάλη αγανάκτηση των Ελλήνων της ομογένειας, καθώς τα εκεί σχολεία αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στο ρόλο τους” και αναδεικνύοντας “την ολιγωρία από πλευράς Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την διενέργεια των αποσπάσεων στις σχολικές μονάδες εξωτερικού”.
Μεταφερόμαστε στο σήμερα επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας όπου σύμφωνα με άρθρο της 17ης Μαρτίου 2023 του www.ethnos.gr το Υπουργείο Παιδείας με πια ολόκληρη υπουργό του την Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να κλείσει το “Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο” στις Βρυξέλες μέσα σε μία μέρα και χωρίς καμία προειδοποίηση.
Επεξηγηματικά το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών είναι ένα αμιγώς Ελληνικό σχολείο στο Saint Gilles το οποίο έχει περίπου 160 μαθητές σε όλες τις τάξεις, δηλαδή του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Το όνομα του προέρχεται από την σχετική δωρεά στην δεκαετία του 1970 από τον ομογενή Λεωνίδα Κεστεκίδη (1876 – 1954) που ήταν Έλληνας σοκολατοβιομήχανος και ιδρυτής της σοκολατοποιίας Λεωνίδας στο Βέλγιο.
Για την ακρίβεια στις 16 Μαρτίου 2023 οι γονείς των μαθητών που πηγαίνουν στο Κεστεκίδειο σχολείο ενημερώθηκαν ότι το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα και το συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας έκριναν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο, κλήθηκαν άμεσα να εγκαταλείψουν το κτίριο του σχολείου τους και ενημερώθηκαν ότι οι μαθητές του θα υποχρεωθούν σε τηλεδιδασκαλία έως το τέλος του σχολικού έτους.
Ολιγωρία λόγω ανικανότητας ή οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης της Ελληνικής Ομογένειας?
Τον Οκτώβριο του 2022 ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας έκανε αυτοψία στο κτίριο που στεγάζει το Κεστεκίδειο. Έπειτα από την ολοκλήρωση των ελέγχων καταλληλότητας του κτιρίου διαπιστώθηκαν μερικά τεχνικά σημεία στα οποία θα έπρεπε να υπάρξει η σχετική μέριμνα. Όμως οι σχετικές ενέργειες αποκατάστασης της σταθερότητας του κτιρίου δεν πραγματοποιήθηκαν με αποτέλεσμα το κλείσιμο του σχολείου μετά από έξι μήνες.
Επιπροσθέτως τότε στις 15 Οκτωβρίου 2022, η Ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών είχε απευθύνει επιστολή σε όλους τους αρμόδιους (συγκριμένα: Νίκη Κεραμέως, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό με κοινοποίηση στους Διονύσιο Καλαβρέζο, Έλληνα Πρέσβη στο Βέλγιο, Ιωάννη Βράιλα, Πρέσβη, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ και Φωτεινή Κολλάρα, Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία) με τίτλο:
“Τα προβλήματα της Ελληνικής Εκπαίδευσης στο Βέλγιο αποζητούν άμεση λύση” ζητώντας λύσεις για την υποστελέχωση, υποχρηματόδοτηση και γενικότερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων στο Βέλγιο.
Μέσα σε αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας υπήρχε και η ανάγκη της αποκατάστασης του Κεστεκίδειου σχολείου.
Άρα για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η ολιγωρία; Γιατί δεν λύθηκαν τα κτιριακά προβλήματα και γατί ήρθε η αιφνιδιαστική και δυσμενής απόφαση του υπουργείου Παιδείας με σημερινή υπουργό την Νίκη Κεραμέως, που στην αντιπολίτευση ανησυχούσε τόσο πολύ για την εκπαίδευση της Ελληνικής Ομογένειας;
Σε απάντηση των δυσμενών χειρισμών για την Ελληνική Ομογένεια ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών “Κεστεκίδειο” απέστειλε μια επιστολή στις 16 Μαρτίου 2023 όπου εκφράζει την δυσαρέσκεια του επειδή το Υπουργείο επί Κεραμέως από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα δεν έκανε καμία προσπάθεια να βρει λύσεις στα καταγγελλόμενα προβλήματα απαξιώνοντας την ελληνόφωνη παιδεία, που κατά τα άλλα είναι υπέρμαχός της.
Συμπερασματικά είναι απύθμενο το θράσος των εναλλασσόμενων αριστεροδεξιών κομμάτων, που κατηγορούν την εκάστοτε κυβέρνηση για ολιγωρία στα θέματα της Ελληνικής Ομογένειας όταν είναι στην αντιπολίτευση και συνειδητά πράττουν αντίθετα όταν είναι στην κυβέρνηση δυσχεραίνοντας συστηματικά την πρόοδο της Ελληνικής Ομογένειας.
Είναι προφανές ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος θα πρέπει να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της ανθελληνικής μεταπολίτευσης και να επενδύσει την ψήφο του σε κόμματα που πραγματικά θα φροντίζουν για την πρόοδο της Ελληνικής Ομογένειας.
