ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ: Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ;

Τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει εισβολή στην αυτονομημένη ρωσόφωνη Υπερδνειστερία, καθώς στα σύνορα παρατηρούνται κινήσεις Ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων και δυτικών μισθοφόρων. Δεδομένου ότι το Κίεβο δύσκολα μπορεί να περιγραφεί ως ανεξάρτητος παράγοντας, η Μόσχα εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Υπερδνειστερίας θα θεωρηθούν επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει του διεθνούς δικαίου».
Ο λόγος για τον οποίο μια στρατιωτική πρόκληση του Κιέβου είναι τόσο επικίνδυνη έγκειται στο γεγονός ότι η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε πολύ εύκολα να εμπλακεί στρατιωτικά στην βάση ιστορικών αξιώσεων και με σκοπό την προσάρτηση της Μολδαβίας. Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu κατηγορείται από ορισμένους ότι συνεργάζεται κρυφά με το Βουκουρέστι για την επιδίωξη αυτού του σεναρίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και με προβολή την Υπερδνειστερία.

Ιστορικά η επιρροή της Ρωσίας στην Μολδαβία είναι πολύ κυρίαρχη και διαχρονική στην τοπική πολιτική σκηνή και κοινωνία, η πλειοψηφία των Μολδαβών καταναλώνει ρωσικά προϊόντα, διαβάζει ρωσικό τύπο, βλέπει ρωσική τηλεόραση, ενώ η Μόσχα διατηρεί μια στρατιωτική βάση στην Υπερδνειστερία (Transnistria), μια περιοχή που ήδη έχει αποσχιστεί από την υπόλοιπη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στην Μολδαβία κατοικούν διάφορες εθνοτικές ομάδες, σημαντικότερες των οποίων είναι οι Ρουμάνοι, οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι και άλλοι.
Η μια περιοχή δυτικά του Δνείστερου ποταμού, παλαιότερα γνωστή ως Βεσσαραβία, κατοικείται κυρίως από Ρουμάνους/Μολδαβούς που ομιλούν την ρουμανική γλώσσα. Η Βεσσαραβία ανήκε στην Ρουμανία και είχε ενταχθεί στην Μολδαβία με απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν.
Η στενή λωρίδα γης ανατολικά του Δνείστερου, η Υπερδνειστερία, ήταν παλαιότερα μέρος της Ουκρανίας μέχρις ότου ο Στάλιν την προσαρτήσει στην Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Η σημερινή κάτοικοι της Υπερδνειστερίας στην πλειοψηφία τους είναι ρωσόφωνοι, οι οποίοι μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και δια δημοψηφίσματος ζήτησαν την ένταξη τους στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ρωσία για να τους προστατεύσει, αλλά και για να ισχυροποιήσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή απέστειλε ισχυρή στρατιωτική δύναμη που παραμένει έως σήμερα στην Υπερδνειστερία.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας με πρωτεύουσα το Τσιζινάου είναι ένα σχετικά μικρό κράτος με έκταση 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Η Υπερδνειστερία κατοικείται από 500.000 ρωσόφωνους, η μικρή αυτή λωρίδα γης με έκταση 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι λίαν σημαντική γεωστρατηγικά αφού συνορεύει με τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, δεν κείται μακράν της Οδησσού και του Ντονμπάς, ήτοι στην Υπερδνειστερία καταλήγει το ρωσικό-ρωσόφωνο τόξο που ξεκινά από την Κριμαία.

Η Ρουμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει ιστορικές παρακαταθήκες στην Μολδαβία, το Βουκουρέστι έχει αυτοανακηρυχθεί σε αυτόκλητο προστάτη της περιοχής αυτής και ζητά την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η Υπερδνειστερία, με πρωτεύουσα την πόλη Τιρασπόλ, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της έχει ζητήσει επισήμως από την Μόσχα να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με αυτήν της Κριμαίας, εντασσόμενη στην Ρωσική Ομοσπονδία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στην Μολδαβία, η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένη αστάθεια και εντάσεις, καθώς και μια άλλη περιοχή πλην της Υπερδνειστερίας, η ρωσόφωνη Γκαγκαουζία που βρίσκεται στην νότια Μολδαβία, έχει ζητήσει πριν την έναρξη του πολέμου να ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Η στρατιωτικο-στρατηγική δυναμική της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μια σύγκρουση που είναι αναμφισβήτητα ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες υπέρ της Μόσχας.
Ο επικεφαλής της αντιρωσικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι το ντε φάκτο μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου εμπλέκεται σε μια λεγόμενη «υλικοτεχνική κούρσα»/«πόλεμο φθοράς» με την Ρωσία, ένας πόλεμος φθοράς που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο Κίεβο, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί στο έλεος της Μόσχας εάν η Δύση δεν μπορέσει να διατηρήσει το επίπεδο της ένοπλης υποστήριξης της.

Μετά την απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου του Πεκίνου από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, ένα σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να εξετάζει σοβαρά μια επίθεση στην Υπερδνειστερία θέλοντας, πρώτον, να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από την αποτυχία του Κιέβου να κρατήσει την Ρωσία πίσω από την «γραμμή ελέγχου» του Ντονμπάς και, δεύτερον, να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο για να διαιρέσει την στρατιωτική εστίαση της Μόσχας.

Είναι δύσκολο να αναλύσουμε τους στρατιωτικο-στρατηγικούς υπολογισμούς του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ουκρανίας, αλλά υπάρχει μια αξιόπιστη πιθανότητα ο Ζελένσκι να επηρεαστεί για να ακολουθήσει αυτό το σενάριο ακριβώς επειδή είναι τόσο επικίνδυνο. Για να εξηγήσουμε: Έχει ήδη προσπαθήσει να ξεγελάσει το ΝΑΤΟ και να το παρασύρει σε Γ ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού η πλευρά του βομβάρδισε την Πολωνία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αλλά είπε ψέματα ισχυριζόμενος ότι ήταν στην πραγματικότητα η Ρωσία που το έπραξε, με σκοπό να προκαλέσει μια γενική σύγκρουση στην Ευρώπη και να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη από την Δύση.

Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει προηγούμενο και ούτως θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι το Κίεβο εξετάζει σοβαρά την επίθεση στην Υπερδνειστερία, με πρόσχημα μια «false flag operation», με σκοπό αυτή η ενέργεια να αποτελέσει ένα σημείο καμπής στον πόλεμο δια αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία και στην δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς. Θυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, είχε προετοιμάσει το έδαφος, δηλώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Μολδαβία στην άρση της κατοχής της Υπερδνειστερίας από τους Ρώσους».

Το ερώτημα είναι αν θα παίξει ο Ζελένσκι τα ρέστα του και αν οι χορηγοί του θα θελήσουν να συμπαρασυρθούν στα αυτοκτονικά του σχέδια.

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok