ΓΕΩΡΓΙΑ: ΔΥΤΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Στις 6 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στην Τιφλίδα (Tbilisi) της Γεωργίας υπήρξε μια σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στα πλαίσια της συζητήσεως ενός νομοσχέδιου για τους “ξένους πράκτορες”.

Ο προτεινόμενος νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως “ξένοι πράκτορες” και να υποβληθούν στην παρακολούθηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γεωργίας. Σε αντίθετη περίπτωση οι οργανώσεις που θα αρνηθούν την εγγραφή τους θα αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα και πιθανή παύση των δραστηριοτήτων τους.

Αναλυτικά πριν μόνο λίγες μέρες, στις 14 Φεβρουαρίου 2023, μια κοινοβουλευτική παράταξη που σχηματίστηκε από τα μέλη που αποχώρησαν από το γενικώς φιλοδυτικό κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” αλλά παρέμειναν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρότεινε το προαναφερόμενο νομοσχέδιο περί διαφάνειας της ξένης επιρροής που θα μπορέσει σε καταλυτικό βαθμό να αναγνωρίσει ποιές οντότητες έχουν οικονομική ενίσχυση από ξένα συμφέροντα.

Επεξηγηματικά το νομοσχέδιο ορίζει τις «ξένες δυνάμεις» ως ξένες κυβερνητικές υπηρεσίες, πολίτες και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν συσταθεί βάσει της γεωργιανής νομοθεσίας καθώς και άλλα σχετικά ιδρύματα, ενώσεις, εταιρείες, συνδικάτα και άλλους οργανισμούς ή ενώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτά τα πλαίσια το σχετικό σχέδιο νόμου απαιτεί από μη κυβερνητικές ομάδες και έντυπα, διαδικτυακά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα που λαμβάνουν το είκοσι τοις εκατό ή περισσότερο των ετήσιων εσόδων τους από μια “ξένη δύναμη” να εγγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γεωργίας. Επιπροσθέτως η έννοια των παραπάνω εσόδων περιλαμβάνει είτε οικονομική υποστήριξη είτε εισφορές σε είδος.

Σύμφωνα με επόμενο δημοσίευμα του Reuters, μια μέρα μετά στις 7 Μαρτίου 2023, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στους δρόμους της Τιφλίδας όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην αστυνομία δείχνοντας την αντίδραση τους στην κατακύρωση του νομοσχεδίου περί ξένων πρακτόρων.

Για την ακρίβεια οι διαδηλωτές φοβούνται ότι αυτό το σχέδιο νόμου θα μπορούσε να βλάψει τις ελπίδες της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι αυτή η νομοθεσία αντιπροσωπεύει μια αυταρχική αλλαγή και ότι οι αρχές της βασίζονται στη παρόμοια νομοθεσία του 2012 στη γειτονική Ρωσία.

Η κλιμάκωση των διαδηλώσεων σε οδομαχίες με την γεωργιανή αστυνομία συνέβη επειδή υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από το κοινοβούλιο της Γεωργίας σε αυτή τη νομοθεσία που θα μπορεί να ανακαλύψει ποιές οργανώσεις είναι υποχείρια είτε των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, είτε ενδεικτικά του Τζορτζ Σόρος είτε ακόμη και των δύο.

Σε πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η γεννημένη στην Γαλλία Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili αλλά και πρώην γαλλίδα διπλωμάτης, δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο σε αυτό τον νόμο αν περάσει το γραφείο της και έκφρασε την υποστήριξη της στους διαδηλωτές.

Η δική μας ανάλυση είναι ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να κτυπήσουν τα νότια σύνορα της Ρωσίας με δύο τρόπους, είτε από την Ουκρανία είτε από την Γεωργία. Αρχικώς είχε προτιμηθεί η οδός από την Γεωργία με τον αυξανόμενο δυτικό επηρεασμό να οδηγεί στον Ρωσσο-Γεωργιανό Πόλεμο του 2008, όπου η Γεωργία νικήθηκε σε στρατιωτικό επίπεδο και η Ρωσία μπόρεσε να υποστηρίξει την αυτονόμηση της Αμπχάζιας και της Νότιας Οσετίας.

Το σχέδιο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι παλιό και δοκιμασμένο, περιλαμβάνει την χρηματοδότηση οντοτήτων, για παράδειγμα μη-κυβερνητικών οργανώσεων, σε χώρες εφαλτήρια κατά της Ρωσίας, όπως ακριβώς η Ουκρανία και η Γεωργία. Άλλωστε ο Τζορτζ Σόρος είχε επέμβει με ισχυρή χρηματοδότηση στην “Τριανταφυλλένια Επανάσταση – Rose Revolution” του 2003 στην Γεωργία βάζοντας τέλος στην κυβέρνηση του Eduard Shevardnadze και έχει δηλώσει ότι θα έχει αποτύχει ο ίδιος σε περίπτωση που επιτύχει ο Πούτιν στη Ουκρανία.

Επιπροσθέτως ο ελληνικός λαός έμαθε από έγγραφα που διέρρευσαν μέσω DC Leaks και όχι από κάποια χρήσιμη νομοθεσία ότι ο Τζορτζ Σόρος είχε προβεί σε γενναιόδωρες επιχορηγήσεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης έτσι ώστε να προωθηθεί το πορτοκαλί πραξικόπημα στην Ουκρανία.

Τώρα η άμυνα της ρωσικής αντικατασκοπείας είναι η εισαγωγή νομοθεσιών που ξεσκεπάζουν αυτές τις οντότητες που έχουν ως κύριο σκοπό την πολιτική αναταραχή στις χώρες που βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της. όπως οι δύο παραπάνω. Περαιτέρω η απάντηση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών σε αυτή την ενέργεια της Ρωσίας είναι η καταγγελία των νομοθεσιών για “ξένους πράκτορες” ως περιορισμό του ελεύθερου λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό βέβαια όσο αυτά συμβαίνουν μακριά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χαρακτηριστικά αρκετά ρωσικά κανάλια έχουν βίαια σιωπήσει από την λογοκριτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπερασματικά μέσω ενός αντικειμενικού φακού είναι θεωρητικά ευεργετικό για ένα λαό να γνωρίζει και να μπορεί να ελέγχει νομοθετικά ποιές οντότητες χρηματοδοτούνται αδρά από ξένες δυνάμεις, είτε κρατικές όπως οι ξένες μυστικές υπηρεσίες είτε ιδιωτικές όπως η “Ανοικτή Κοινωνία” του Τζορτζ Σόρος.

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok