Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΝATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε έναν «αγώνα διοικητικής μέριμνας» εναντίον της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται ένας «πόλεμος φθοράς».

Με την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο να πλησιάζει, το ΝΑΤΟ και τα μέλη του δεσμεύονται να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών τους καθώς ο πόλεμος επιταχύνεται γρήγορα σε κλίμακα και φονικότητα και τα οπλοστάσια των νατοϊκών χωρών αδειάζουν με ξέφρενους ρυθμούς (βλ. σχετική ανάρτηση Δεκεμβρίου με τίτλο ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;).
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα πρόθυρα μιας σημαντικής νίκης στην πόλη κλειδί Μπαχμούτ, εν μέσω πληροφοριών ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αυξήσει την χρήση ελικοπτέρων, μαχητικών και βομβαρδιστικών, μια χρήση την οποία μέχρι στιγμής έχει συγκρατήσει. Καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αυξήσει μαζικά την εμπλοκή του στην σύγκρουση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος πάνω από 300.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, από 150.000 που είχε αρχικά, με σχέδια να προσθέσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη. Επίσης η ρωσική εκστρατεία την άνοιξη θα μπορούσε να απλωθεί από τα σύνορα της Λευκορωσίας και να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού στην δυτική Ουκρανία που το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τον στρατό του.

Μιλώντας την Τρίτη στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε:
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και εξαντλεί τα συμμαχικά αποθέματα.
Το τρέχον ποσοστό των δαπανών πυρομαχικών της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερο από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας. Αυτό ασκεί πίεση στις αμυντικές μας βιομηχανίες. Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στην παραγωγική μας ικανότητα. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στην κούρσα των logistics.

Βασικά πυρομαχικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Ναι έχουμε πρόβλημα, αλλά έχουμε μια στρατηγική για να το αντιμετωπίσουμε αυτό.
Η βιομηχανία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή έχοντας περισσότερες βάρδιες, χρησιμοποιώντας περισσότερο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής. Αλλά πραγματικά για να υπάρξει σημαντική αύξηση στην παραγωγή, πρέπει
η βιομηχανία να επενδύσει και να χτίσει νέα εργοστάσια».

Το ΝΑΤΟ από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης έχει στοιχηματίσει ολόκληρο το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία του στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Mark Milley ανακοίνωσε την δέσμευση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να «προχωρήσουν στην επίθεση για να απελευθερώσουν την κατεχόμενη από την Ρωσία Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης του ΝΑΤΟ».
Όμως τα πραγματικά στοιχεία του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι στιγμής διαψεύδουν τα περί «απελευθέρωσης» του στρατηγού Mark Milley. Σύμφωνα με έκθεση της Μοσάντ, στο ουκρανικό έδαφος η ισορροπία δυνάμεων είναι 1 έως 8 υπέρ της Ρωσίας. Υπάρχουν 18.500 νεκροί στην ρωσική πλευρά, σε σύγκριση με 157.000 στην ουκρανική πλευρά.

Στην συνάντηση της Τρίτης στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ υπέγραψαν ένα μυστικό έγγραφο που περιγράφει τις ενέργειες της Συμμαχίας σε περίπτωση ταυτόχρονης εμπλοκής σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης σύμφωνα με το Άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ και, το πιο ενδιαφέρον, γεγονότα που δεν καλύπτονται από αυτή την ρήτρα. Το Άρθρο 5 είναι η περίφημη ρήτρα συλλογικής άμυνας σύμφωνα με την οποία μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της Συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον του Οργανισμού στο σύνολο του, οδηγώντας σε μια κοινή απάντηση στην επίθεση. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές (Bloomberg) οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την ενεργή εμπλοκή κρατών-μελών της Συμμαχίας σε εχθροπραξίες στις οποίες το ΝΑΤΟ δεν θα επικαλεστεί το πέμπτο άρθρο.

Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη αφορά την Ουκρανία. Όσο περισσότερο προχωρούν οι εχθροπραξίες, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι η Δύση είναι παγιδευμένη εκεί: Έχει στηρίξει τα πάντα σε μια στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, κάτι που προφανώς δεν είναι αναμενόμενο. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα πιο σημαντικά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο έχουν γράψει όλο και πιο ανοιχτά ότι ο ουκρανικός στρατός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Καμία αποστολή δυτικού εξοπλισμού δεν μπορεί να τους σώσει από αυτό. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπη στοιχημάτισαν στην ήττα της Ρωσίας από τους Ουκρανούς και απέτυχαν παταγωδώς σε αυτή την πρόγνωση.
Η Δυτική Συμμαχία, όπως εμμέσως παραδέχεται ο Στόλτενμπεργκ, δεν έχει εφεδρείες που θα μπορούσαν άμεσα να καλύψουν τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός που στηρίζεται σε ένα ηγεμονικό σύστημα το οποίο καταρρέει,
μια κατάρρευση την οποία η Συμμαχία δεν μπορεί να σταματήσει και από την οποία δεν έχει την πολυτέλεια να αποσυρθεί. Η μόνη διέξοδος: Να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε. Ενόψει του φθίνοντος αποθέματος κινητοποίησης της Ουκρανίας, πρέπει να αναζητηθούν αλλού νέες τροφές για τα κανόνια. Είναι προφανές πού: Στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο de facto ηγέτης του ΝΑΤΟ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν άμεσο συμφέρον, το οποίο πλέον δεν κρύβουν, να βυθίσουν την Ευρώπη σε πόλεμο φθοράς με την Ρωσία. Ωστόσο, θέλουν να αποφύγουν την δική τους άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με την Μόσχα, καθώς αυτό, πρώτον, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή και, δεύτερον, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Κίνα και στην Νοτιοανατολική Ασία, καθώς εκεί παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για παγκόσμια κυριαρχία.

Έτσι λοιπόν τα σχέδια του ΝΑΤΟ στοχεύουν στην επίλυση αυτού ακριβώς του διλήμματος. Από την μία πλευρά, η Συμμαχία προετοιμάζει διαδικασίες για να αγνοηθεί το πέμπτο άρθρο στην περίπτωση στρατιωτικών ενεργειών στις οποίες εμπλέκονται κράτη μέλη. Από την άλλη, σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεντρώνεται στην «επίτευξη στόχων αμυντικών δαπανών», δηλαδή στην λεηλασία των πλουσιότερων μελών που εδώ και χρόνια αρνούνται πεισματικά να δαπανήσουν το διαβόητο 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες.

Εφόσον αγνοηθεί το άρθρο 5, είναι σαφές ότι κυρίως Πολωνοί αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι θα θυσιαστούν για τα μεγαλεπήβολα σχέδια των αμερικανο-ιμπεριαλιστών για την Δυτική Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον έχει τις ευρωπαϊκές ελίτ και την ηγεσία των ευρωπαϊκών χωρών τόσο αυστηρά υπό έλεγχο που η υπακοή τους είναι εγγυημένη ακόμη και σε αυτό τον αυτοκτονικό δρόμο που έχει χαράξει. Έτσι τα αμερικανικά σχέδια θα ποδηγετήσουν τον λεγόμενο Παλαιό Κόσμο να γίνει τροφή για τα κανόνια στο Ανατολικό Μέτωπο, η δεινή κατάσταση του ουκρανικού στρατού θέτει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω κλιμάκωση της εμπλοκής.

Αποδεικνύεται ότι ο χειρότερος εχθρός της Ευρώπης είναι ο σύμμαχος της πέραν του Ατλαντικού.

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok