ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΟΥ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Στο τέλος της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η 59η Σύνοδος Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Conference, MSC) με κύρια θέματα την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνέπειες της, την διατλαντική συνεργασία και την κλιματική αλλαγή. Στην ετήσια Σύνοδο συμμετείχαν πολλοί ηγέτες της Δύσης, οι οποίοι για μια ακόμη φορά διατράνωσαν την απόλυτη υποταγή τους στην πολεμοκάπηλη πολιτική της Ουάσιγκτον και στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Η Σύνοδος Ασφαλείας του Μονάχου ορίζει τον εαυτό της ως εξής:
«Η MSC επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων διευκολύνοντας έναν συνεχή, επιμελημένο και ανεπίσημο διάλογο εντός της διεθνούς κοινότητας ασφαλείας. Σήμερα, η MSC είναι το κορυφαίο φόρουμ παγκοσμίως για συζητήσεις σχετικά με τη διεθνή πολιτική ασφάλειας.
Η MSC βλέπει τα συνέδρια της ως μια ανεξάρτητη «αγορά ιδεών» όπου αναπτύσσονται προτάσεις και λύσεις και ανταλλάσσονται απόψεις. Παρέχει μια πλατφόρμα για επίσημες και ανεπίσημες διπλωματικές πρωτοβουλίες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κινδύνων ασφαλείας στον κόσμο».

Όμως για ποιόν «ανεξάρτητο» οργανισμό μιλάμε, όταν οι διοργανωτές και οι χρηματοδότες της Συνόδου ανήκουν ανεξαιρέτως όλοι στις ίδιες ομάδες συμφερόντων;

Επιπλέον, η MSC γράφει για τον εαυτό της ότι διευκολύνει τον διάλογο και προσφέρει «μια πλατφόρμα για επίσημες και ανεπίσημες διπλωματικές πρωτοβουλίες». Αλλά εν τοις πράγμασι ισχύει το αντίθετο, γιατί αν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε να είχε προσκληθεί η Ρωσία και να διευκολυνθεί ένας διάλογος για «επίσημες και ανεπίσημες διπλωματικές πρωτοβουλίες» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία. Όμως οι εκπρόσωποι της Ρωσίας αποκλείστηκαν με σκαιότατο τρόπο, οπότε ένας πιθανός διάλογος αποτράπηκε εκ των προτέρων και δεν κατέστη δυνατός. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της MSC Christoph Heusgen: «Είμαστε πολύ καλοί για να προσφέρουμε σε αυτούς τους εγκληματίες πολέμου στο Κρεμλίνο μια σκηνή για την προπαγάνδα τους στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου».

Στην 59η Σύνοδο διασαλπίστηκε και το θέμα της «ανθρώπινης ασφάλειας» για το οποίο MSC δηλώνει:
«Η προοπτική της ανθρώπινης ασφάλειας τοποθετεί τους ανθρώπους στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής ασφάλειας. Επικεντρώνεται σε μη παραδοσιακές προκλήσεις ασφάλειας για την ευημερία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, όπως η πρόσβαση τους σε πόρους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, των υπηρεσιών υγείας και της εκπαίδευσης, τα ατομικά και συλλογικά τους δικαιώματα και οι προοπτικές ανάπτυξης τους».

Οποία υπέροχα λόγια. Εν τούτοις μεταξύ των υποστηρικτών-χρηματοδοτών της MSC δεν υπάρχουν οργανώσεις, για παράδειγμα, για καθαρό και δωρεάν πόσιμο νερό για τις φτωχότερες χώρες και τους ανθρώπους στον κόσμο. Υπάρχουν όμως μεταξύ των χρηματοδοτών της MSC εταιρείες που κερδίζουν χρήματα από το νερό και τα τρόφιμα. Όσον αφορά το θέμα της «εκπαίδευσης», η «πρόσβαση σε πόρους» αφορά την χρηματοδότηση και την εισαγωγή στα σχολικά προγράμματα πολιτικών ζητημάτων, όπως «ΛΟΑΤ» και «κλιματική αλλαγή», και την κατήχηση των παιδιών από μικρή ηλικία με τις επιθυμητές αφηγήσεις.

Θα παρουσιάσουμε ακολούθως τους κύριους χρηματοδότες της 59ης Συνόδου, αποδεικνύοντας ότι όλοι τους ανήκουν στις ίδιες ομάδες συμφερόντων.

Χρηματοδότες είναι τα αμερικανικά think-tank Atlantic Council of United States, Chatham House of United States, Center for Strategic and International Studies CSIS (το πιο ισχυρό λόμπι της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας), European Council on Foreign Relations. Τα τέσσερα αυτά think-tank δείχνουν τον σαφή προσανατολισμό της MSC στα συμφέροντα των ΗΠΑ και εκθέτουν την Σύνοδο ως δήθεν ανεξάρτητο οργανισμό, κάτι που έγινε σαφές και από τις ομιλίες των ηγετών της Δύσης στο τέλος της εβδομάδας (θα παρουσιάσουμε στην συνέχεια).

Στον κατάλογο των χορηγών της MSC συμπεριλαμβάνονται εταιρείες όπλων όπως η Airbus, Lockheed Martin, MBDA, Rheinmetall και Saab, οι οποίες κερδίζουν δισεκατομμύρια από τον πόλεμο της Ουκρανίας και οι οποίες πρέπει να ήταν πολύ ικανοποιημένες που Ρώσοι εκπρόσωποι δεν προσκλήθηκαν στην MSC, καθώς όσο διάστημα εμποδίζονται οι συνομιλίες με την Ρωσία και παρατείνεται ο πόλεμος, αυτές οι εταιρείες οπλικών συστημάτων εξασφαλίζουν σημαντικότατες παραγγελίες.

Άλλοι χρηματοδότες της MSC είναι το Ίδρυμα Bill & Μelinda Gates, το Rockefeller Brothers Fund, το Wellcome Trust (ένα βρετανικό ίδρυμα που ειδικεύεται σε «θέματα υγείας» και προωθεί τον παγκόσμιο εμβολιασμό) και το Ίδρυμα Open Society Foundation του George Soros. Ένας άλλος κύριος χορηγός της MSC είναι η Palantir Technologies, μια εταιρεία που ιδρύθηκε με κεφάλαια της CIA και είναι γνωστή λόγω των προγραμμάτων κατασκοπείας της. Έτσι η προσήλωση της Συνόδου στους στόχους των πιο ισχυρών δυτικών ολιγαρχών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών γίνεται αυταπόδεικτη.

Στον κατάλογο των χορηγών είναι επίσης και η Breakthrough Energy του Bill Gates, κάτι που δείχνει ότι η MSC ενδιαφέρεται για την προώθηση προγραμμάτων χρηματοδότησης τρισεκατομμυρίων δολαρίων των δυτικών κρατών για την υποτιθέμενη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Breakthrough Energy είναι ένα επενδυτικό ταμείο που παρέχει επιχειρηματικά κεφάλαια σε εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας. Επομένως, δεν πρόκειται για δωρεές ή υποστήριξη της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά ξεκάθαρα για χρήματα. Ο Gates επενδύει σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες μέσω του επενδυτικού ταμείου Breakthrough Energy και αν είναι επιτυχείς, μπορεί να αυξήσει γρήγορα την επένδυση του εκατονταπλάσια μόλις μια νεοφυής επιχείρηση εισέλθει στο χρηματιστήριο. Αυτό που πωλείται στους ανθρώπους ως «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επιχειρηματικό μοντέλο, που λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας των συστημικών μέσων ενημέρωσης γύρω από το θέμα του κλίματος, έχει προκύψει μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Gates και τους συν-επενδυτές του (Jeff Bezos, Richard Branson, Mark Zuckerberg, George Soros) να έχουν εξασφαλίσει τις καλύτερες θέσεις εκκίνησης. Παρεμπιπτόντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ήταν ομιλητής στην 59η Σύνοδο, έκανε την Breakthrough Energy επίσημο εταίρο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ τον Ιούνιο 2021 και έφτιαξε ένα ωραίο, μικρό διαφημιστικό βίντεο με τον «χορηγό» της Bill Gates.

Στην συνέχεια ας δούμε τις δηλώσεις των κύριων ομιλητών της 59ης Συνόδου.

Ο καγκελάριος Σολτς είναι της άποψης ότι οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο δεν παρατείνουν την σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στο επικείμενο τέλος της:
«Δεν είναι οι παραδόσεις όπλων μας που παρατείνουν τον πόλεμο. Ισχύει το αντίθετο», υποσχόμενος και πάλι να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. «Η ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης της Ουκρανίας και της αποφυγής μιας κλιμάκωσης πρέπει να συνεχίσει να διατηρείται».
Ο Σολτς διαβεβαίωσε επίσης ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και θα κινηθεί προς τον στόχο του ΝΑΤΟ για δύο τοις εκατό του ΑΕΠ, κάτι που συνάδει απόλυτα με την σχετική απαίτηση των ΗΠΑ για την επίτευξη στόχων αμυντικών δαπανών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θεώρησε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για διάλογο με την Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με την συμμετοχή της Ρωσίας. Κατά την γνώμη του, η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «συνέπεια του γεγονότος ότι σχεδόν κανείς στην Ευρώπη δεν έχει λάβει υπόψη τα αποτελέσματα του Ψυχρού Πολέμου». Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει διάσκεψη για την αεράμυνα στην Ευρώπη με την συμμετοχή της βιομηχανίας όπλων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Ο Μακρόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «επανεξοπλιστούν» και να επενδύσουν στην άμυνα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει στην Ουκρανία μια προνομιακή πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. Επεσήμανε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία ως μέρος ενός συνασπισμού με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι πρόθυμη να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 επειδή η Πολωνία έχει λίγα από αυτά, αν και στο άμεσο μέλλον πρέπει να τα αυξήσει.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις αναφέρθηκε στην ομιλία της στην ρωσο-κινεζική σχέση: «Ανησυχούμε ότι το Πεκίνο έχει εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Μόσχα από την αρχή του πολέμου. Κοιτάζοντας το μέλλον, οποιαδήποτε κίνηση της Κίνας να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στην Ρωσία θα ανταμείψει μόνο την επιθετικότητα αυτής, θα συνέχιζε την δολοφονία και θα υπονόμευε περαιτέρω μια τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Κατηγόρησε επίσης την Ρωσία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» λέγοντας: «Ας συμφωνήσουμε όλοι εκ μέρους όλων των θυμάτων του πολέμου. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν είπε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν με την αμυντική βιομηχανία για να κλιμακώσουν την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τα χρησιμοποιεί πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα αντικαταστήσει η Ευρώπη. Τόνισε ότι «ο ελεύθερος κόσμος δεν θα δεχθεί ποτέ τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του Πούτιν και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του». Προφανώς η φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακούσει τίποτε για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Συρία και σε τόσες άλλες περιοχές της υφηλίου τα τελευταία τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

Αν και με μια πρώτη ματιά, το Συνέδριο ασχολήθηκε κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ουσιαστικά πρόκειται για περισσότερα, ήτοι τον αγώνα εξουσίας μεταξύ των κρατών που υπερασπίζονται την παλιά, κυριαρχούμενη από τις ΗΠΑ παγκόσμια τάξη, η οποία στην Δύση συχνά επαινείται ως μια υποτιθέμενη «βασισμένη σε κανόνες» τάξη εναντίον αυτών που θέλουν να αποτινάξουν την δυτική κυριαρχία. Σε αυτές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την Έκθεση Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Report, ένα είδος φυλλαδίου που συνοδεύει την MSC), η Ρωσία και η Κίνα. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «η πιο κατάφωρη επίθεση στην τάξη που βασίζεται σε κανόνες», σύμφωνα με την Έκθεση Ασφαλείας, μια επίθεση που απορρίπτει όλες τις προσπάθειες παγκόσμιας κυριαρχίας της Δύσης ως «ρεβιζιονιστικές» με αποκρουστική πρόθεση. Οι συγγραφείς του Munich Security Report επιδοκιμάζουν ένα άρθρο από το βρετανικό περιοδικό New Statesman, το οποίο πέρυσι δήλωσε ότι μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα ήταν «ένα ισχυρό σύμβολο μιας νέας, μετα-δυτικής εποχής», ένα σύμβολο της «κατάρρευσης της παλιάς τάξης». Από αυτό απορρέει η απαίτηση ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον χάσει. Υπό αυτή την έννοια, η Σύνοδος Ασφαλείας του Μονάχου επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία ως ένα πόλεμο μεταξύ δυο συστημάτων, του μονοπολικού εναντίον του πολυπολικού.

Η 59η Σύνοδος Ασφαλείας του Μονάχου είναι πρωτίστως μια οργάνωση πίεσης για την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην γεωπολιτική σκηνή, μια οργάνωση πίεσης του λόμπι της βιομηχανίας όπλων. Δεν τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις με την Ρωσία ή την Κίνα, αλλά για την ανυποχώρητη επιδίωξη των αμερικανικών συμφερόντων, τα οποία στην Ευρώπη αναφέρονται ευγενικά ως «διατλαντικά» συμφέροντα, έτσι ώστε να μην είναι τόσο αισθητό ότι τα ευρωπαϊκά κράτη είναι στην πραγματικότητα μόνο εντολοδόχοι των ΗΠΑ. Είναι μια Σύνοδος αυτο-παρουσίασης και αυτο-εξυπηρέτησης του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών του στόχων.

Έχουν ρωτηθεί οι πολίτες της Δύσης αν συμφωνούν με όλα αυτά, αν θέλουν να εγκαταλείψουν την ευημερία και τις ελευθερίες τους υπέρ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης;

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok