ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: (ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ) ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ DZHAMBAZKI ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ “ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Δυστυχώς, επικοινωνώ μαζί σας σε σχέση με μια ακόμη περίπτωση σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας».

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η κατηγορηματική άρνηση του δικαιώματος να καταμετρηθεί η βουλγαρική κοινότητα στην τρέχουσα απογραφή. Έχω λάβει πολλές καταγγελίες σχετικά με αυτήν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βουλγάρων στην «Βόρεια Μακεδονία».

Ωστόσο, σήμερα δεν θα μιλήσω για τους ζωντανούς, αλλά μάλλον για εκείνους που εγκατέλειψαν αυτόν τον κόσμο. Η επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης είναι κατάπτυστη. Η επίθεση στους νεκρούς είναι διεφθαρμένη, μοχθηρή και κακιά. Το περιστατικό στο οποίο αναφέρομαι συνέβη στο χωριό Κλέπαχ, στο Δήμο Πρίντεζης της «Βόρειας Μακεδονίας», στην αυλή της εκκλησίας «Άγιος Αρχάγγελος Μιχαήλ».

Η παλαιότερη αναμνηστική στήλη προς τιμήν του Βέλκο Σκοχιβίρσκι, ηγέτη της Βουλγαρικής αντίστασης εναντίον των Οθωμανών, αντικαταστάθηκε από μια νέα. Το πρόβλημα είναι ότι, η νέα δεν έχει καμία σχέση με την αρχική ! Τα ονόματα αλλάζουν για να συμμορφωθούν με τον νέο γλωσσικό κανόνα στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κατοχής.

Όταν δημοσιογράφοι του Βουλγαρικού τηλεοπτικού σταθμού BTV πήγαν να διερευνήσουν το ζήτημα, οι ντόπιοι τους επιτέθηκαν. Μου είπε ένας από τους δημοσιογράφους, ο οποίος ήταν παρών, ότι η βίαιη επίθεση έγινε με πέτρες και ξύλα. Είναι επικίνδυνο να αλλάξουμε και να κατασκευάσουμε ιστορία.

Είναι κατάπτυστο να αλλάζεις την ταυτότητα των ανθρώπων που είναι ήδη νεκροί. Ωστόσο, είναι απεχθές να επιτίθενται σε δημοσιογράφους που απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό συμβαίνει σε μια χώρα, η οποία φιλοδοξεί να είναι μέλος της ΕΕ. Επιπλέον, αυτό συμβαίνει σε μια χώρα, η οποία επί του παρόντος ισχυρίζεται ότι το μόνο εμπόδιο είναι η άρνηση της Βουλγαρίας. Αυτό συμβαίνει σε μια χώρα, της οποίας η εθνική πολιτική καταστολής κατά των Βουλγάρων είναι συνεπής και καλά τεκμηριωμένη.

Επιμένω ότι στη θέση σας ως μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να καταδικάσετε με τον ισχυρότερο δυνατό όρο τις διαδοχικές επιθέσεις κατά των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι καθήκον σας και προσδοκώ να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα κρατών μελών, όπως η Βουλγαρία.

Angel Dzhambazki M.E.P.

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok