Η τρομερή καταστροφή από τις πλημμύρες στη Δυτική Γερμανία συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στις τάξεις εκείνων των πολιτών που καταπίνουν αμάσητα τα ρεπορτάζ και τις «αναλύσεις» περί ευθύνης της κλιματικής αλλαγής για την καταστροφή. Αφού οι πλημμύρες αρχικά ερμηνεύτηκαν αντανακλαστικά από ακτιβιστές και πολιτικούς ως προϊόν της κλιματικής αλλαγής, οι απόψεις έχουν πλέον μεταστραφεί, αφού είναι αυταπόδεικτο ότι για την καταστροφή ευθύνεται η έντονη βροχή και η ανικανότητα της Γερμανικής κυβέρνησης και των περιφερειακών διοικήσεων να αντιδράσουν αποφασιστικά σε ένα γεγονός που είχε προαναγγελθεί από τους μετεωρολόγους τέσσερις ημέρες πριν την καταστροφή.
Το πρόβλημα των πλημμυρών από έντονες βροχοπτώσεις, που ειρήσθω εν παρόδω υπήρχαν και στην εποχή των δεινοσαύρων, δεν λύνεται με κινδυνολογίες περί της κλιματικής αλλαγής, αλλά με τις έγκαιρες και συνετές ενέργειες. Οι υποτιθέμενοι κίνδυνοι κατά το έτος 2100 δεν μπορεί να είναι σημαντικότεροι από την μείωση του κινδύνου καταστροφής που είναι απόρροια των πραγματικών κινδύνων το έτος 2021. Οι πολιτικοί ας φροντίσουν για τα πραγματικά προβλήματα αντί να θεωρητικοποιούν μια επίδειξη εικόνας τρόμου για το κλίμα του μακρινού μέλλοντος.
Ακολουθεί μια αναδημοσίευση άρθρου σχετικά με το θέμα των τελευταίων ημερών και την κινδυνολογία για την κλιματική αλλαγή:
Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε τι είναι καιρός και τι είναι κλίμα. Ο καιρός είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μια δεδομένη στιγμή και σε συγκεκριμένο μέρος. Ο καιρός έχει άμεση επίδραση στην κατάσταση των ανθρώπων και των ζώων. Τα δεδομένα του καιρού μπορούν να μετρηθούν και να καταγραφούν. Δεν υπάρχει μέσος καιρός και μέσος παγκόσμιος καιρός. Από την άλλη πλευρά, το κλίμα είναι μια στατιστική άποψη των καιρικών δεδομένων του παρελθόντος. Τα στατιστικά στοιχεία (το κλίμα) δεν επηρεάζουν ποτέ τα δεδομένα (τον καιρό).
Παρεμπιπτόντως ούτε η «επιστήμη του κλίματος» υπάρχει, οι αυτόνομα διορισμένοι επιστήμονες του κλίματος προέρχονται από διαφόρους τομείς της επιστήμης. Η δε αναφορά όρων όπως «προστασία του κλίματος» ή «διάσωση του κλίματος» είναι ανοησίες, καθώς το κλίμα είναι μια στατιστική άποψη των δεδομένων, τουτέστιν οι προστάτες του κλίματος δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλουν να σώσουν ή να διατηρήσουν, μήπως τα στατιστικά δεδομένα;
Εν προοιμίω πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ιδεολογικό, αν και τείνει να γίνει με τις παρεμβάσεις σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο από συγκεκριμένους ιδεολογικούς χώρους, καθώς μια λάθος θεωρία για την κλιματική αλλαγή ή μεταβολή δεν μπορεί να γίνει σωστή εάν της χορηγήσουμε ιδεολογικό περίβλημα και μερικά σχολιαρόπαιδα όπως η Greta Thunberg που διαδηλώνουν.
Η κλιματική αλλαγή ή μεταβολή είναι μεν ένα αναμφισβήτητο γεγονός, όμως αυτή η αλλαγή δεν οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση.
Μια μελέτη των ερευνητών V.V. Zharkova, S.J. Shepherd, S.I. Zharkov και E. Popova των Πανεπιστημίων Northumbria, Bradford, Hull και Moscow με τίτλο «Oscillations of the Βaseline of Solar Magnetic Field and Solar Irradiance on a Millennial Timescale», η οποία βασίζεται στο κλιματικό μοντέλο της ηλιακής δραστηριότητας, τον μαγνητισμό και τους τροχιακούς κύκλους του ήλιου, αποδεικνύει ότι η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και άρα στην δραστηριότητα του ανθρώπου πάνω στην γη.
Μια άλλη μελέτη με τίτλο «Oregon Petition» την οποία προσυπογράφουν 10.000 διακεκριμένοι επιστήμονες των ΗΠΑ και άλλων χωρών αντικρούει και αμφισβητεί τις θέσεις του «Πρωτοκόλλου Κιότο» στο οποίο βασίστηκε η «Συμφωνία των Παρισίων» για την κλιματική αλλαγή. Στον επιστημονικό πυρήνα της «Αναφοράς Όρεγκον» εκτιμάται ότι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο (CH4) και άλλα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου ουδόλως προκαλούν την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη και δεν οδηγούν σε καταστροφική υπερθέρμανση της γήινης ατμόσφαιρας. Επίσης διατείνονται οι επιστήμονες στην «Oregon Petition» ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην πανίδα και χλωρίδα της γης. Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποδεικνύουν ότι η γη βρίσκεται σε μια φάση αύξησης της βιομάζας, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην αύξηση της περιεκτικότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ενώ o μέσος πολίτης βομβαρδίζεται καθημερινά από τα τηλεοπτικά δίκτυα με «καταστροφικές» ειδήσεις και εικόνες για τις πλημμύρες και για το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, παραλείπονται από τα ίδια ΜΜΕ επιστημονικές αξιολογήσεις της NASA που αναφέρουν ότι οι πάγοι στην Ανταρκτική Θάλασσα επεκτείνονται και έχουν φθάσει στην μέγιστη τους αύξηση από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1987.
Γεγονός είναι ότι ουδείς σήμερα δύναται να εξηγήσει με απόλυτη επιστημονική ακρίβεια τα αίτια της μείωσης ή αύξησης των πάγων στους πόλους της γης. Από την άλλη πλευρά το λιώσιμο των παγετώνων δεν προσδιορίζει απαραίτητα μια δραματική αλλαγή στο κλίμα, καθώς τέτοια φαινόμενα έχουν σημειωθεί πολλές φορές στις περιόδους της γήινης ζωής, φαινόμενα που είχαν αναστρέψιμη φορά. Οι κλιματικές αλλαγές στην γη, όπως η αρχή και το τέλος της εποχής των παγετώνων, επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ηλιακή δραστηριότητα, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις αναλύσεις και τα δεδομένα των υποστηρικτών του «Πρωτοκόλλου του Κιότο» και της «Συμφωνίας των Παρισίων» για την κλιματική αλλαγή, καθώς και από τους αυτόκλητους υπερασπιστές του κλίματος.
Γεγονός είναι επίσης ότι παρ’ όλη την πληθώρα δεδομένων και μεταβλητών, ουδείς μπορεί να διατυπώσει επιστημονικά μια πρόγνωση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού δεν υφίσταται καμία άμεση συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της θερμοκρασίας της γης. Σε γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον πυρήνα του παγετώνα της Γροιλανδίας συσχετίσθηκαν η θερμοκρασία της γης με τα δεδομένα του διοξειδίου του άνθρακα για τα τελευταία 11.000 χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν ότι η καμπύλη του διοξειδίου του άνθρακα ουδόλως μπορεί να συσχετισθεί με την καμπύλη της θερμοκρασίας του πλανήτη μας.
Μη αμφισβητήσιμο είναι ότι κατά την «μινωική περίοδο» πριν από 3.500 χρόνια η θερμοκρασία της γης ήταν κατά μέσο όρο 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την σημερινή, ενώ κατά την «ρωμαϊκή περίοδο» πριν από 2.000 χρόνια η θερμοκρασία ήταν κατά 3 βαθμούς υψηλότερη από τον σημερινό μέσο όρο. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτές τις περιόδους ο παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και η συναυτουργία της «βιομηχανικής επανάστασης» ή του «ανθρώπινου παράγοντα» δεν υπήρχε και άρα δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την άνοδο της θερμοκρασίας.
Άξιον παρατήρησης είναι επίσης ότι οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επηρεάζονται κατά 3,5% από την δραστηριότητα των ανθρώπων, ενώ το υπόλοιπο 96,5% επηρεάζεται από την φυσιολογική κυκλοφορία της γήινης βιομάζας. Άξιον μνημόνευσης είναι επίσης ότι τα πάνω από 500 ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη μας παράγουν 30 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ότι όλες οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η περιεκτικότητα του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα είναι 0,04%, δηλαδή ο άνθρωπος επηρεάζει το 3,5% του 0,04% της ατμόσφαιρας της γης. Η πιθανότερη αιτία λοιπόν της αύξησης της θερμοκρασίας της γης σύμφωνα με την «Αναφορά Όρεγκον» και την μελέτη «Oscillations of the Βaseline of Solar Magnetic Field and Solar Irradiance on a Millennial Timescale» οφείλεται στην ηλιακή δραστηριότητα, ο ήλιος και τα κοσμικά σωματίδια που εκπέμπει έχει άμεση σχέση με την αύξηση ή μείωση του μέσου όρου της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας.
Η κλιματική αλλαγή και η επιστημονική έρευνα επ’ αυτής δεν είναι ιδεολογικό θέμα, αν και κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν με τις υστερικές τους αναφορές για το τέλος του κόσμου και άλλα συναφή τρομακτικά σκηνικά. Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι αυτή η υστερία βοηθάει για να προωθηθούν δυναμικά οι εναλλακτικές μορφές καυσίμων και ενέργειας που αποκρύπτουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Το εμπόριο με τίτλους αξιόχαρτων ή παραγώγων CO2 των τραπεζών Goldman Sachs και Black Rock αποφέρει τεράστια κέρδη στα διεθνή τοκογλυφικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή κλίματος του ΟΗΕ IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) χρηματοδοτείται από το «Rockefeller Brothers Fund».
Προφανώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα ευθύνης. Ωστόσο, η αλλαγή του κλίματος προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από ένα περίπλοκο συνδυασμό φυσικών φαινομένων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και που ουδεμία σχέση έχουν με ανθρώπινη παρέμβαση ή με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Γ. Λιναρδής