ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Παράλληλα με την άτακτη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, τα μέσα ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, ΣΤΑΡ κ.α.) ξεκίνησαν μια προπαγανδιστική εκστρατεία εγείροντας ανησυχίες για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των πολιτών αυτής της χώρας.

Όμως τα τελευταία πολλά χρόνια τα ίδια συστημικά μέσα και οι πλουτοκράτες χρηματοδότες τους ουδόλως εξέφρασαν αντιρρήσεις ή κριτική όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν περίπου 100.000 ανθρώπους (κυρίως γυναικόπαιδα), έστησαν κρυφές φυλακές βασανιστηρίων, πραγματοποίησαν δολοφονίες με drones και έκλεψαν τους πόρους αυτής της χώρας (όπως το σπανιότατο ορυκτό Θόριο).

Τα διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με ολίγες εξαιρέσεις, προπαγάνδισαν την εισβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2001 ως «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και προώθησαν τον πόλεμο ως «δίκαιη αιτία», υπερακοντίζοντας στο θέμα αυτό τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Όσοι δε αποκάλυψαν και ανέλυσαν τον πραγματικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου, εξοστρακίστηκαν ως φασίστες, ναζί, συνομοσιωλόγοι και συμπαθούντες των Ταλιμπάν.
Τώρα τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν την εισβολή του 2001 και την εικοσαετή κατοχή του Αφγανιστάν να την «πουλήσουν» στην κοινή γνώμη ως μια βοήθεια για «δημοκρατικά» δικαιώματα, η οποία τελικά δεν βρήκε ευήκοα ώτα από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Αυτό εξυπηρετεί δυο σκοπούς: Πρώτον, να ξεπλύνει τα εγκλήματα πολέμου που διενήργησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή και, δεύτερον, να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στην πίεση που θα ασκηθεί από την Δύση στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο πληθυσμό, μια πίεση με πρόσχημα το χιλιοπαιγμένο σενάριο για «ελευθερία», «δικαιώματα γυναικών», «δικαιώματα των γκέι» και άλλα συναφή φληναφήματα.

Τα δυο μέτρα και σταθμά των μέσων ενημέρωσης φαίνονται και από την αντιμετώπιση επί ιδίων ζητημάτων της Σαουδικής Αραβίας. Στην Σαουδική Αραβία, ένας κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ και πολλών δυτικών χωρών, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν ή να εμφανίζονται δημόσια, η μοιχεία είναι έγκλημα που τιμωρείται δια λιθοβολισμού, οι γκέι κρεμιούνται σε γερανούς από τα πόδια μέχρι θανάτου. Καμία από αυτές τις βάρβαρες πρακτικές δεν έχει απασχολήσει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ ή τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης και τους πλουτοκράτες χρηματοδότες τους. Ο σαουδαραβικός πόλεμος στην Υεμένη, ο οποίος κατευθύνεται από δορυφορικές πληροφορίες των ΗΠΑ, έχει κοστίσει την ζωή χιλιάδων γυναικόπαιδων και έχει οδηγήσει σε μαζική πείνα του λαού.
Οι αργυρώνητοι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης σιωπούν, την ίδια στιγμή όμως «ανησυχούν» για τα προβλήματα του αφγανικού λαού, προβλήματα στα οποία γενεσιουργός αιτία είναι η εισβολή και η εικοσαετής κατοχή του Αφγανιστάν.

Η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης είναι εντελώς κυνική και διπρόσωπη. Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ ή σε άλλες πόλεις, δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο τα εγκλήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ την εικοσαετία 2001-2021 σε αυτή την χώρα. Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ αισθάνεται ότι χάνει την επιρροή του στην πλειοψηφία των λαών της γης. Δεν το σώζουν ούτε οι 750 στρατιωτικές βάσεις που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, ούτε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης με τα κυνικά ψέματα τους.
Οι λαοί αρχίζουν να ξυπνούν από τον λήθαργο που τους επέβαλλαν τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης και αρχίζουν να αμφισβητούν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές της «δημοκρατίας», μιας δημοκρατίας που το ‘βαλε στα πόδια στο Αφγανιστάν.

Λ. Ιουστινιάνης 

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok