ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ SOFTWARE ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διεθνές σκάνδαλο έχει ξεσπάσει, με την αποκάλυψη ότι μια Ισραηλινή εταιρία, παρακολουθεί περισσότερους από 50.000 επιλεγμένους «στόχους» σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία υποστηρίζει ότι το λογισμικό στοχεύει «τρομοκράτες», όμως οι «στόχοι» που αναγνωρίστηκαν είναι δημοσιογράφοι, νομικοί, πολιτικοί και «ακτιβιστές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λογισμικό παρακολούθησης χρησιμοποιήθηκε για πειρατεία δημοσιογράφων, κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών και ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα προκύπτουν από συνεργατική έρευνα που διενεργήθηκε από 17 διεθνείς οργανισμούς ΜΜΕ.

Η έρευνα της Guardian και 16 άλλων οργανώσεων ΜΜΕ υποδηλώνει εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής spyware της NSO, Pegasus, το οποίο η εταιρεία επιμένει ότι προορίζεται μόνο για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών.

Το Pegasus είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που μολύνει iPhones και συσκευές Android για να επιτρέψει στους χειριστές του εργαλείου να εξάγουν μηνύματα, φωτογραφίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να καταγράφουν κλήσεις και να ενεργοποιούν κρυφά μικρόφωνα.

Η διαρροή περιέχει μια λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνου σε τουλάχιστον 50 χώρες, που έχουν αναγνωριστεί ως εκείνοι των ανθρώπων που ενδιαφέρουν τους πελάτες της NSO από το 2016. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε τόσο σε απόπειρες όσο και σε επιτυχημένες δραστηριότητες παρακολούθησης παρέχεται από τον Ισραηλινό Όμιλο NSO.

Με το όνομα “Πήγασος”, το λογισμικό κατασκοπείας επιτρέπει σχεδόν πλήρη πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, έχοντας πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα δεδομένα του. Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να μετατρέψει το τηλέφωνο σε συσκευή παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο κατάλογος περιλαμβάνει περισσότερους από 180 δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων συντακτών, δημοσιογράφων και στελεχών σε μερικά από τα πιο ισχυρά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επηρεαζόμενα ΜΜΕ περιλαμβάνουν το Reuters, τους Financial Times, τους New York Times, το Associated Press, το CNN, τον Economist και πολλά άλλα.

Η κοινοπραξία ΜΜΕ που διερευνά την υπόθεση ισχυρίζεται ότι έχει αναλύσει τα δεδομένα και έχει εντοπίσει τουλάχιστον 10 κυβερνήσεις που πιστεύεται ότι είναι πελάτες του Ομίλου NSO, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Pegasus. Οι χώρες, όπως αναφέρονται, είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Ρουάντα, η Σαουδική Αραβία, η Ουγγαρία, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, πολλοί από τους αριθμούς φαίνεται να είναι αυτοί των μελών της βασιλικής οικογένειας, υποδηλώνοντας ότι ο πελάτης της NSO στη χώρα θέλει να κρατήσει σε στενή παρακολούθηση, την οικογένεια.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στον κατάλογο, και ο κατάλογος στόχων στη χώρα περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 δικηγόρους, έναν αντιπολιτευόμενο πολιτικό και τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους, εκτός από τους προφανείς νόμιμους στόχους εθνικής ασφάλειας ή ποινικών ερευνών.

Ο Όμιλος NSO απέρριψε τα ευρήματα της ερευνητικής κοινοπραξίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελείται από ψευδείς κατηγορίες, γεμάτες “λανθασμένες υποθέσεις και ανεξήγητες θεωρίες”.

Παρότι 17 διεθνείς ΜΜΕ οργανισμοί αποκαλύπτουν το σκάνδαλο, εντύπωση προκαλεί ότι η δημοσιότητα είναι για το θέμα είναι δυσανάλογα μικρή. Θα με θυμηθείτε όταν τίποτε ουσιαστικό δεν θα γίνει και η είδηση θα σβήσει. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ανάλογο με αυτό που οι αγγλοσάξονες λένε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Υπάρχει δηλαδή ένας ελέφαντας στο σαλόνι μας και όλοι κάνουν ότι δεν τον βλέπουν.

Σκεφθείτε. Όταν μια εταιρία από το Ισραήλ, για λογαριασμό τουλάχιστον 10 κυβερνήσεων παρακολουθεί όποιον θέλει, παραβιάζοντας βασικά πολιτικά και νομικά δικαιώματα απλώς χαρακτηρίζοντας το θύμα ως «πιθανό τρομοκράτη», σκεφθείτε τι μπορούν να κάνουν, υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κλπ. αλλά και τιτάνιες εταιρίες όπως η Microsoft, η Google κλπ. 

Η παγκοσμιοποίηση με καρότο την ασφάλεια και μαστίγιο την τρομοκρατία, ακυρώνει την ελευθερία και εξαϋλώνει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, μετατρέποντας τον πλανήτη σε ένα τεράστιο κατασκοπευτικό κόμβο.

Ένα πολύ δυσοίωνο, σκοτεινό και αμφίβολο μέλλον προδιαγράφεται όταν εκείνοι που υποτίθεται πως μας προστατεύουν, αποδεικνύονται να είναι εκείνοι, από τους οποίους πρέπει να προστατευτούμε.

Αχιλλέας Ξανθάκης

tweet
Insta
Tiktok