Στην αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία φαινόταν για πολλούς ότι η Μόσχα με την παράταση του πολέμου θα έπεφτε στην παγίδα της Δύσης, όμως έκτοτε οι εξελίξεις είναι απογοητευτικές για τους εταίρους της ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η Δύση είναι αυτή που έχει πέσει πραγματικά στην παγίδα. Η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία επιτρέπει στην Μόσχα να αποστασιοποιηθεί από την Δύση, αναπτυσσόμενη πρωτίστως από τα δικά της οικονομικά συμφέροντα, και αποδυναμώνει την ΕΕ και τις ΗΠΑ, υπονομεύοντας την βάση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τους δύναμης.
Η πολιτική της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αυτοκτονική, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες γίνονται συστηματικά και μακροπρόθεσμα η περιοχή με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα στερήσει από την ήπειρο την ευκαιρία να αυξήσει την οικονομική της δραστηριότητα, γεγονός που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική σταθερότητα.
Τι εννοούμε με την έκφραση «η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της»;
Ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ ως απόρροια της αντιρωσικής πολιτικής καταγράφει ρεκόρ αύξησης. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Μαΐου αναφέρεται ότι οι τιμές αγαθών σε ετήσιους όρους αυξήθηκαν από 4,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Απρίλιο του 2022 ήταν 7,5%, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ιστορία της. Προβλέπεται ότι στο τέλος του 2022 το ποσοστό πληθωρισμού θα είναι 6,8%, ήτοι δυο φορές υψηλότερο από το έτος «πανδημίας» 2021. Τουτέστιν το μίσος κατά της Ρωσίας η ευρωζώνη το πληρώνει ακριβά.
Η Γερμανία είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πληθωρισμός της τον Μάρτιο ήταν 7,3%, ο υψηλότερος τα τελευταία 40 χρόνια. Τέτοια επίπεδα πληθωρισμού είχαν καταγραφεί στην Γερμανία το 1973-1974 λόγω του πολέμου Γιομ Κιπούρ και το 1981 λόγω του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Ο σημερινός πληθωρισμός οφείλεται στα γεγονότα μέσα και γύρω από τη Ουκρανία και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Όλα στην ηγετική οικονομία της Ευρώπης (βενζίνη, ντίζελ, μαζούτ, άνθρακας, σιτάρι, λιπάσματα, ξυλεία) γίνονται πολύ γρήγορα πολύ ακριβά. Το ίδιο θα συμβεί και στις άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Γερμανία λειτουργεί ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την ίδια στιγμή το συνολικό πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο ανήλθε σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εν ολίγοις, οι Ευρωπαίοι καταστρέφουν τον εαυτό τους και πετάνε τα χρήματα τους για να μπορέσουν να ζήσουν στο έλεος εκείνων που τους παρέχουν ακριβές πηγές ενέργειας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι λαοί της Ευρώπης γίνονται φτωχότεροι και η ήπειρος γεμίζει με παράνομους μετανάστες, μια πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδος είναι μπροστά της, ενώ η ηγετική της ομάδα δεν φαίνεται να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων. Οι Ρώσοι σίγουρα θα επιβιώσουν, γνωρίζοντας ότι εργάζονται για τον εαυτό τους και την χώρα τους, η οποία θα γίνει πλουσιότερη στο ορατό μέλλον, ενώ το μέλλον των Ευρωπαίων δεν έχει καθόλου λαμπρές προοπτικές.
Η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν είναι πολύ καλύτερη. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλό 40 ετών στους 15 μήνες προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Η ύφεση που παρατηρείται στις ΗΠΑ δεν έχει να κάνει τόσο με την Ουκρανία και την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποδυναμώσει την Ρωσία, στην πραγματικότητα σχετίζεται με τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας. Ωστόσο και η Ουκρανία συμβάλλει στην οικονομική κρίση, καθώς «με την βοήθεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο αυξάνεται το κρατικό χρέος και ο πληθωρισμός, με το δολάριο να κινδυνεύει με κατάρρευση», όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Ron Paul στο Κογκρέσο.
Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μεθοδικός και αργός, η Μόσχα δεν βιάζεται. Μετά την παράδοση του Αζόφσταλ όλη η προσοχή της είναι στραμμένη στο Ντονμπάς, το οποίο αναμένεται να γίνει ο τάφος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες. Η Μόσχα αφήνει τις ΗΠΑ και την Δύση στο σύνολο της να αντλήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια από τις οικονομίες τους για να τα πετάξουν στην καταβόθρα του Κιέβου. Όσο περισσότερο η Δύση πυροβολεί τα πόδια της, όσο περισσότερο αποδυναμώνει τον εαυτό της, τόσο πιο αποφασιστικά η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τον υβριδικό πόλεμο που κήρυξε στην Δύση ως απάντηση στις κυρώσεις.
Όλα αυτά που συμβαίνουν θα έχουν για την Ουκρανία καταλυτικό αποτέλεσμα. Η μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και ο χλευασμός της Ρωσίας τιμωρείται. Το 50% της ουκρανικής βιομηχανίας έχει ήδη καταρρεύσει και ένας λιμός βρίσκεται προ των πυλών. Στην χώρα σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει ψωμί, αλλά και τα ζώα δεν θα έχουν τροφή. Πως θα θερμάνουν οι Ουκρανοί τα σπίτια τους τον χειμώνα, χωρίς πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πυρηνικούς σταθμούς; Στα ρωσόφωνα ουκρανικά εδάφη που θα ελέγχονται από την Ρωσία η ζωή θα είναι παράδεισος σε σύγκριση με εκείνα που θα ελέγχει το Κίεβο. Όλοι τότε θα καταλάβουν ότι η υποστήριξη των ολιγαρχών του Κιέβου είναι μια χαμένη και ασύμφορη υπόθεση. Αλλά θα είναι πολύ αργά.
Ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πληγούν από την κρίση που ακόμη δεν τολμούν να σκεφτούν.
Η ΕΕ κινδυνεύει να μην επιβιώσει από το χάος που η ίδια προκάλεσε στον εαυτό της, ενώ η Ουκρανία σίγουρα δεν θα τα καταφέρει, στην ιστορία θα καταγραφεί ως «αναλώσιμο υλικό» ή «παράπλευρη απώλεια» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Λ. Ιουστινιάνης