Πολιτικός Πόλεμος είναι η χρήση όλων των διαθέσιμων πολιτικών & επικοινωνιακών μέσων από ένα κράτος για την καταπολέμηση ενός άλλου κράτους ή πολιτικής οντότητας. Ειδικότερα τα μέσα του πολιτικού πολέμου θα μπορούσαν εν συντομία να χαρακτηριστούν ως έξυπνα, πονηρά, νόμιμα, ανήθικα, παράνομα, φανερά και μυστικά. Δηλαδή βασικός σκοπός του Πολιτικού Πολέμου είναι ο εξαναγκασμός και η εξασθένιση του αντιπάλου στα κύρια πεδία της λειτουργίας του σε επίπεδο κράτους ή οργανισμού, όπως η ιδεολογία, η διπλωματία, η οικονομία και η εμπορική πολιτική.
Στην έννοια του Πολιτικού Πολέμου δεν συμπεριλαμβάνεται η χρήση στρατιωτικών επεμβάσεων, προφανώς αυτές οι ενέργειες ανήκουν στον συνήθη όρο του συμβατικού πολέμου. Όμως για την επίτευξη των σκοπών του Πολιτικού Πολέμου μπορεί να γίνει χρήση ήπιας στρατιωτικής ισχύος, όπως επίδειξη σημαίας ή προσωρινή εισβολή και οπισθοχώρηση από την ΑΟΖ ενός αντιπάλου. Δηλαδή η ήπια στρατιωτική ισχύς στα παραπάνω πλαίσια γίνεται για λόγους πίεσης προς τον αντίπαλο, όμως χωρίς πραγματική αποφασιστικότητα από τον επιτιθέμενο για περαιτέρω στρατιωτική εξέλιξη της διένεξης. Με απλά λόγια ο Πολιτικός Πόλεμος είναι η προσπάθεια κατανίκησης του αντιπάλου χωρίς πλήρη και άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.
Δυστυχώς η Αλβανία, τα Σκόπια και η Τουρκία διεξάγουν εναντίον της Ελλάδος εδώ και χρόνια ένα σφοδρό Πολιτικό Πόλεμο χωρίς να βρίσκουν την κατάλληλη απάντηση. Σε αυτό το κείμενο θα αναλύσουμε ειδικότερα τις σχετικές ενέργειες της Αλβανίας που επηρεάζουν αρνητικά τα ελληνικά συμφέροντα μέσα στα πλαίσια του Πολιτικού Πολέμου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταπόντισης των ελληνικών συμφερόντων στην Βόρειο Ήπειρο ήταν οι πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία. Αναλυτικά οι Έλληνες ομογενείς εξασφάλισαν μόνο δύο έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική επιρροή στην Αλβανία μειώνεται συστηματικά.
Ο κύριος λόγος αυτής της μείωσης είναι δυστυχώς η παντελής έλλειψη υποστήριξης από το ελληνικό κράτος. Επιπροσθέτως αυτή η εγκατάλειψη από το ελληνικό κράτος του ελληνισμού στην Βόρειο Ήπειρο και στο νησί Σάσσων γίνεται συστηματικά από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια οι ενέργειες υπονόμευσης της ελληνικότητας της Βορείου Ηπείρου έχουν εκτραχυνθεί πιο πολύ στον ύπουλο τομέα. Επεξηγηματικά στις τελευταίες αλβανικές εκλογές είχε θεσπιστεί καραντίνα σε όσους ομογενείς πήγαιναν από την Ελλάδα στην Αλβανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις πατρογονικές τους εστίες, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ψήφου τους.
Σε αυτό το σημείο έχει γίνει φανερό ότι ο Πολιτικός Πόλεμος δεν είναι απλά διπλωματικές ενέργειες. Για την ακρίβεια είναι όλες αυτές οι πράξεις που με κάθε συμβατικό ή και δόλιο τρόπο προσπαθούν να επιτύχουν το αποτέλεσμα του πειθαναγκασμού του αντιπάλου. Σε αυτά τα πλαίσια οι ελληνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αναδεικνύουν όλα αυτές τις πονηρές και δόλιες μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όπως τις παράνομες κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο πόρισμα για την στυγνή δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Όμως η Ελλάδα περιτριγυρίζεται από κατακτητικούς και δόλιους λαούς που ανέκαθεν προσπαθούσαν να κατακτήσουν ένα κομμάτι από την επικράτεια της. Δυστυχώς η Αλβανία είναι μια τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα το απίστευτο ζήτημα των τσάμηδων συζητάει για μια “μεγάλη αλβανία” που συμπεριλαμβάνει την Ελληνική Ήπειρο. Συμπληρωματικά, δυστυχώς για την Ελλάδα, το αλβανικό κράτος υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες ή δεν τιμωρεί αλβανούς υπηκόους που σκοτώνουν Έλληνες στην Αλβανία επειδή μίλησαν Ελληνικά (δολοφονία του 35χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα, στη Χειμάρρα, από ομάδα τριών Αλβανών).
Συμπερασματικά η Ελλάδα θα πρέπει να προβάλλει την ισχύ του Πολιτικού Πολέμου προς όλες τις χώρες που επιβουλεύονται την εδαφική της ακεραιότητα. Είναι σημαντικό θέμα γεωπολιτικής επιβίωσης.
Θεόδωρος Κωστής