ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ-ΕΕ: ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΥΡΩ 

Πρόλογος

Το παράδοξο της συντήρησης της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών στο νόμισμα της ευρωζώνης (ευρώ), όπου σε μια χώρα της, την Ελλάδα, έχει επιβληθεί καθεστώς μη-βιώσιμου χρέους (Χρέος $400 δις – Χρέος προς ΑΕΠ 193.30% για το 2021), εξηγείται με το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Όμως αυτή η εμπιστοσύνη σταμάτησε απότομα με την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream και την έναρξη
της αποβιομηχάνισης της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης.

Ελλάδα & Ευρώ

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο πορτογάλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο (Vítor Constâncio) εξέφραζε την πεποίθηση πως η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί σε τότε συνέντευξή του, στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Börsen-Zeitung. Φυσικά αυτό που εννοούσε ο γραφειοκράτης της ΕΚΤ, μιας τράπεζας που βρίσκεται για βολικό έλεγχο στην Φρανκφούρτη όπου εδρεύει και η Bundesbank, ήταν ότι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ευρώ είχε περάσει μιας και στην Ελλάδα τώρα πια υπήρχε μια πειθήνια κυβέρνηση
των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συντόμως μετά στις 10 Ιανουαρίου 2016 χρίστηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο γερμανόφιλος Κυριάκος Μητσοτάκης καθησυχάζοντας δημόσια τον Φεβρουάριο του 2017 τον Σόιμπλε, την Μέρκελ και τον Ντράγκι σχετικά με την εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδος με κάθε κόστος στο άρμα του γερμανικού στην ουσία ευρώ.

Ο ρόλος της ΕΚΤ, όπως αναφέρεται στον επίσημο διαδικτυακό της τόπο, είναι η διαχείριση του ευρώ, η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και η άσκηση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ένα από τα βασικά καθήκοντα της ΕΚΤ είναι η διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ευρωζώνης καθώς και η αγοραπωλησία νομισμάτων, ώστε να διατηρείται στα επιθυμητά πλαίσια η ισοτιμία των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Όμως στην πραγματικότητα ο ρόλος της ΕΚΤ είναι η συνολική διαχείριση του ευρώ και της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος της Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι κατασκευασμένη ως ένα βολικά υποτιμημένο μάρκο που να ευνοεί
τις εξαγωγές του Βερολίνου. Επιπροσθέτως μιας και το ευρώ είναι ένα νόμισμα fiat, οποιαδήποτε δυσμενής πολιτική μεταβολή στην Ευρώπη επηρεάζει αναλογικά την ισοτιμία του.

Έτσι η Γερμανία δημιουργεί άμεσα όσα ευρώ χρειάζεται η οικονομία της ενώ στην Ελλάδα έχει επιβληθεί το κόλπο της “εσωτερικής υποτίμησης” των προϊόντων μαζί με την υπερφορολόγηση και την μείωση μισθών και συντάξεων. Συγκεκριμένα σήμερα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και το κόλπο του “καλαθιού της νοικοκυράς” προς προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κοινού από την μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει στην χώρα μας.

Μόνο που εδώ προκύπτει ένα παράδοξο που αγγίζει τα όρια του παραλόγου για την συναλλαγματική ισοτιμία
του ευρώ. Πως είναι δυνατόν το ευρώ να παραμένει ανταγωνιστικό στην διεθνή χρηματαγορά έναντι χαρακτηριστικά του δολαρίου και της στερλίνας ενώ στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ευρωζώνης άρα η οικονομία της πρακτικά επηρεάζει την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, έχει επιβληθεί καθεστώς μη βιώσιμου και παράνομου χρέους?

Περαιτέρω ποιός επενδυτής θα αποταμίευε σε ένα νόμισμα όπως το ευρώ που η οικονομία ενός από τα κράτη του (Ελλάδα) είναι σε τεράστια ύφεση καθώς παράλληλα έχει επιβληθεί και ένα τεράστιο χρέος?

Το παραπάνω παράδοξο της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ εξηγείται με το ξεπούλημα όλης της περιουσίας των Ελλήνων, δημόσιας (όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, αεροδρόμια, υδρογονάνθρακες, ορυκτός πλούτος) και ιδιωτικής (όπως εκποίηση κόκκινων δανείων σε κοράκια ξένων και εγχώριων fund, υπερφορολόγηση εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές με αντίστοιχα μείωση συντάξεων και ανοργάνωτη δημόσια υγειονομική περίθαλψη).

Το ξεπούλημα θα συνεχίζεται όσο την εξουσία καταλαμβάνουν πολιτικά κόμματα που δεν νοιάζονται για την ποιότητα την ζωής και την διατήρηση της περιουσίας των Ελλήνων αλλά μόνο για να επιτύχουν τον στόχο της οικονομικής αφαίμαξης τους προς ίδιο όφελος. Για παράδειγμα το 2017 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε αρνητικά για την εξαγορά των δανείων από τους άμεσους οφειλέτες υπέρ των εισπρακτικών εταιριών και πρόσφατα ξέσπασε ένα ακόμη τέτοιο σκάνδαλο με την δραστηριότητα του πρώην πια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση.

Άρα για την Ελλάδα η λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας συνεχίζεται αθόρυβα με το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και όλες τις άλλες ανώνυμες εταιρίες ειδικού σκοπού για την εκποίηση του πλούτου της Ελλάδας να είναι άλλη μια συνηθισμένη καθημερινότητα συντηρώντας την ακριβή συνδρομή της Ελλάδας στην υποστήριξη του ευρώ.

Γερμανία & Ευρώ

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η δολιοφθορά της ανατίναξης των αγωγών Nord Stream που δημιούργησε ένα fait accompli (τετελεσμένο γεγονός) στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Την προηγούμενη περίοδο οι συχνές και πολυπληθείς διαδηλώσεις για το άνοιγμα των αγωγών σε όλη την Ευρώπη πια δεν είχε καμία σημασία μιας και η ανατίναξη των αγωγών, πιθανότατα με βρετανική συνεισφορά, όριζε ένα πεπερασμένο και μη-αναστρέψιμο γεγονός.

Στην ουσία αυτό το γεγονός απαγόρευε πια την επιλογή της Γερμανίας για την παύση των κυρώσεων προς τη Ρωσία μέσω προμήθειας φυσικού αερίου από τους Nord Stream και την απομάκρυνση της από την αμερικανική σφαίρα επιρροής. Επιπροσθέτως αυτή η εξέλιξη δημιούργησε τις συνθήκες για την έναρξη της αποβιομηχάνισης της Γερμανίας, μιας και χωρίς την φθηνή ρωσική ενέργεια οι γερμανικές επιχειρήσεις θα πρέπει είτε να κλείσουν
είτε να μεταφερθούν εκτός Γερμανίας.

Επίσης η μακροπρόθεσμη δυσμενής εξέλιξη είναι ότι η ανατίναξη των Nord Stream οριοθετεί την έναρξη της αποβιομηχάνισης ολόκληρης της Ευρώπης. Πια ο μόνος τρόπος εφοδιασμού της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι μέσω του πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquified Natural Gas – LNG), κάνοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι η τετραπλάσια τιμή του αμερικανικού LNG δεν είναι φιλική κίνηση από τις ΗΠΑ.

Σχετικά με τα παραπάνω είναι άξιο αναφοράς ότι αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως η Βικτόριαν Νούλαντ και ο Άντονυ Μπλίνκεν αλλά και ο ίδιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν “προβλέψει ότι κάτι κακό θα συνέβαινε” στους Nord Stream.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά το νόμισμα της Ενωμένης Ευρώπης επηρεάζεται καταλυτικά κυρίως από τα τεκταινόμενα στην Γαλλία και την Γερμανία. Αυτή τη στιγμή το δολάριο είναι λίγο πιο ισχυρό από το ευρώ με τους περισσότερους currency arbitragers χρηματιστές να συζητούν θέση short στο νόμισμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Επίσης η συναλλαγματική ασφάλεια του ευρώ αποδεδειγμένα δεν επηρεάζεται από την Ελλάδα μιας και η δημόσια και ιδιωτική περιουσία ιδιωτικοποιείται για να πληρωθεί το ρεαλιστικά μη-βιώσιμο χρέος και στην ουσία η συνδρομή για την παραμονή στο ευρώ.

Θεόδωρος Κωστής

———————————————————
Βοήθημα Επεξήγησης Όρων Κειμένου

– Νόμισμα fiat
Ένα νόμισμα fiat υποστηρίζεται μόνο από την υπόσχεση της κυβέρνησης μιας χώρας ότι είναι νόμιμο ανταλλακτικό οικονομικό μέσο, δηλαδή δεν έχει αντίκρισμα σε ένα φυσικό εμπόρευμα ή κάποιο χρηματοοικονομικό μέσο ή αποθέματα χρυσού που θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με αυτό.

Επεξηγηματικά η λατινική λέξη fiat (διαταγή αποδοχής) σημαίνει ότι αυτό το νόμισμα χρησιμοποιείται επειδή οι χρήστες του εμπιστεύονται την αντίστοιχη κυβέρνηση που το κυκλοφορεί ότι θα το δέχεται ως νόμιμο οικονομικό αντίκρισμα, για παράδειγμα για την πληρωμή λογαριασμών, φόρων, συναλλαγές μεταξύ πολιτών κτλ.

Σήμερα τα περισσότερα νομίσματα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο είναι τέτοια νομίσματα fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ, η βρετανική στερλίνα και το ευρώ.

– Εσωτερική Υποτίμηση
Σε χώρες που έχουν κοινό νόμισμα, εσωτερική υποτίμηση της αγοραστικής αξίας συμβαίνει όταν σε μια χώρα υπάρχει μια πτώση ή πάγωμα των μισθών και συντάξεων σε ολόκληρο το εύρος της οικονομίας ενώ αντιθέτως υπάρχει μια αύξηση της τιμής των προϊόντων.

Λέγεται εσωτερική υποτίμηση επειδή αυτή η χώρα δεν έχει την ελευθερία της δημόσιας χρηματιστηριακής υποτίμησης του νομίσματος της για να γίνει η κανονική επανεκκίνηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και έτσι να ξεφύγει από πληθωριστικές τάσεις.

tweet
Insta
Tiktok