Καθόλου δεν με έχουν πείσει οι διάφορες Κασσάνδρες, ότι το επερχόμενο 5G, θα «ψήσει» τους εγκεφάλους μας, θα βγάλει πράσινες ουρές στα παιδιά μας και άλλα τέτοια δήθεν ψαγμένα αντιστασιακά αλλά εν τέλει, οπισθοδρομικά.
Τα πάντα σε αυτό τον κόσμο είναι θέμα ορθολογικής χρήσεως. Για παράδειγμα, ο «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» αλλά βέβαια το αλκοόλ εθίζει και ο αλκοολισμός καταστρέφει την υγεία και την οικογένεια.
Τα ίδια περί ψησίματος εγκεφάλων και καρκινογενέσεων κλπ. έλεγαν και πριν τριάντα χρόνια, όταν μπήκε η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας στην ζωή μας. Και τότε παρουσιάζονταν «μελέτες ειδικών» που απεκάλυπταν την διεθνή συνωμοσία. Έτσι όπως υπάρχουν σήμερα ομάδες πολιτών εναντίον των ανεμογεννητριών έτσι υπήρχαν τότε εναντίον των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κάτι που έχει ατονήσει στις μέρες μας και σχεδόν κανείς δεν ασχολείται.
Προσωπικά πιστεύω σε συγκεκριμένες διεθνείς συνωμοσίες. Καταλαβαίνω όμως ότι το μεγάλο παράσιτο, υποδαυλίζει κάποιες δήθεν συνωμοσίες για να μας παραπλανά και να μην ασχολούμαστε με τις πραγματικές.
Η πρόχειρη πληροφόρηση, η έλλειψη γνώσης για κάθε τέτοιο ζήτημα, η άρνηση ορθής ενημέρωσης, αυτά είναι τα προβλήματα. Γιατί δημιουργούν παραπλάνηση σχετικά με τους αληθινούς κινδύνους.
Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι αυτός της πράσινης ουράς, αλλά εκείνος της κακής χρήσης.
Της χρήσης χωρίς λόγο, χωρίς στόχο και εν τέλει της αποβλάκωσης των μαζών από την χρήση τεχνολογίας που φρενάρει την ανάπτυξη της προσωπικότητος, αφαιρεί την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και την αντικαθιστά με την δεξιότητα «κοινωνικών δικτύων», social media.
Κι όταν δεν έχουμε ορθή ενημέρωση για τα συν και τα πλην μιας καλπάζουσας τεχνολογίας, τότε είμαστε έκθετοι σε καρκινογενέσεις της κοινωνίας κι όχι της φυσιολογίας.
Επίσης, χρειάζεται ικανή ενημέρωση κι επαγρύπνηση, για τους τρόπους που χρησιμοποιεί το «βαθύ κράτος» αυτές τις εξελιγμένες τεχνολογίες, για να μας κατευθύνει, ελέγχει και αποπροσανατολίζει ως πολίτες. Σε αυτά φροντίστε να ενημερωθείτε και αφήστε τις επιστημονικές πραγματείες περί πράσινων ουρών.
Η τεχνολογία 5G πράγματι ένας σταθμός. Το κυριότερο που θα αλλάξει, είναι οι ταχύτητες ανταλλαγής πληροφοριών και αυτό θα δώσει την δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιούμε μέσω του τηλεφώνου μας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα είναι χρήσιμες, αλλά και πάρα πολλές θα είναι άχρηστες.
Σημειώστε ότι, ενώ η ταχύτητα των δικτύων 4ης γενιάς 4G είναι της τάξης των 100 Mbps με δυνατότητα βελτίωσης στα 500Mbps, η 5η γενιά θα μπορεί να παρέχει ταχύτητα άνω του 1 Gbps.
Δια μέσου των τελευταίων ετών οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία από το μετάβαση των δικτύων 2G-3G σε εκείνα των 4G. Και η χρήση των «έξυπνων» κινητών, έφτασε σε τέτοιους βαθμούς, που η μετάβαση στο επόμενο στάδιο 5G, είναι και λογική και χρήσιμη.
Το πέρασμα σε δίκτυα 5G αναμένεται να φέρει πλέον, μαζική διασύνδεση «έξυπνων συσκευών» στον επαγγελματικό αλλά και στον οικιακό χώρο, αλλά και «έξυπνες» εφαρμογές στις εθνικές οδούς, στα οχήματα, «έξυπνα» ενεργειακά δίκτυα, «έξυπνες» εφαρμογές στην υγεία, «έξυπνη» γεωργία, εμπόριο και τραπεζικές συναλλαγές.
Οι τεχνολογικές προδιαγραφές και ανάγκες των νέων δικτύων, όπως για παράδειγμα το ότι κρίνεται αναγκαία η βελτιστοποίηση του δικτύου, που έχει χτιστεί με βάση τις τεχνολογίες της προηγούμενης 20ετίας αλλά και η ανάγκη υλοποίησης μικροκυψελών, σίγουρα θα ανεβάσουν το κόστος στην αρχή, και ίσως περάσει χρόνος έως ότου γίνει προσιτό για κάθε καταναλωτή.
Επανερχόμαστε λοιπόν, στην αρχική μας θέση, ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε άλογα και άχρηστα, αλλά πρέπει να έχουμε ενημέρωση και να κάνουμε την προσωπική μας τεχνολογική αναβάθμιση, όταν το απαιτούν οι ανάγκες μας κι όχι όταν μας το επιβάλλει το μάρκετινγκ και η διαφήμιση.
Η τεχνολογία είναι εδώ. Είναι μέρος της ζωής μας. Το σύστημα, για το οποίο τόσες αμφιβολίες έχουμε ότι ενδιαφέρεται για το καλό μας, την χρησιμοποιεί.
Η δική μας παραπληροφόρηση, άρνηση ενημέρωσης και ο δισταγμός να την χρησιμοποιήσουμε κι εμείς προς όφελός μας (στον βαθμό του εφικτού) μας καθιστά πιο εύκολη λεία.
Αχιλλέας Ξανθάκης