ΕΜΠΟΡΙO: ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ;

Δραματικές αλλαγές στις συνήθειες των Ευρωπαίων διαπιστώνει και προαναγγέλλει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων μειώνουν τις δαπάνες για είδη καθημερινής χρήσεως συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα την οποία δημοσιεύει, το 71% των καταναλωτών σε έξι βασικές αγορές στην Ευρώπη έχουν ήδη κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ο οποίος φθάνει σε επίπεδα
που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και τέσσερεις δεκαετίες.

Η έκθεση της IRI , εταιρείας ανάλυσης δεδομένων και έρευνας αγοράς, αποκαλύπτει ότι το 55% των καταναλωτών ήδη έχει περικόψει τα απαραίτητα ενώ το 35% βάζει βαθιά το χέρι στις αποταμιεύσεις του και παίρνει δάνεια,
για να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ανάντα Ρόι, η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί λόγω
του υψηλού κόστους εισαγωγών και των ασταθών τιμών ενέργειας.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι, η Ευρωζώνη οδεύει σε ύφεση.

Η σοβαρή «κόπωση από τον πληθωρισμό» που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές προκαλεί μια σειρά από συμπεριφορές οι οποίες δεν έχουν παρατηρηθεί από την δεκαετία του 1970, όπως για παράδειγμα να αγοράζουν τρόφημα τα οποία έχουν περάσει την ημερομηνία λήξεως.

Παρατηρεί επίσης ότι ενώ τα προϊόντα διατροφής εκτός εποχής θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα στους εύπορους πελάτες, στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα θα προσφέρεται «σημαντικά πιο στενή γκάμα προϊόντων».

Επιπλέον, το 47% των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι θα περικόψει τις δαπάνες για φαγητό έξω, σε εστιατόρια και καφέ.

Την ίδια ώρα. η Βρετανική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ύφεση από αρχής καταγραφής των αρχείων της, εκδίδοντας ασυνήθιστα εμφατικές οδηγίες προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε εκ νέου τα επιτόκια κατά 0,75% επιφέροντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 30 ετών Όπως σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η αύξηση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2008 οπότε η κρίση πέραν του Ατλαντικού «μόλυνε» τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν σημαντική επίπτωση στα επιτόκια δανεισμού και στην αγορά κατοικίας.

Η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολλαρίου, ενώ ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών έχοντας φθάσει στο 10,1%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, εάν τα επιτόκια αυξηθούν στο 5,25% η Βρετανία θα βυθιστεί στην μακρύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Των κινήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα πανομοιότυπες κινήσεις από την αμερικανική FED καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η μετατροπή των Ευρωπαίων από παραγωγούς σε καταναλωτές και η ενεργειακή εξάρτησή τους, είναι υπεύθυνη
σε μεγάλο βαθμό για την σημερινή και αυριανή οικονομική κρίση και, για να είμαστε ακριβείς, υπεύθυνοι είναι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι πίστεψαν τις καθησυχαστικές και ενθαρρυντικές εξαγγελίες των πολιτικών οι οποίοι τώρα νίπτουν τας χείρας τους και ωθούν ακόμη περισσότερο την Γηραιά Ήπειρο σε αυτοκτονικές πολιτικές επιλογές.

Ε.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

tweet
Insta
Tiktok