ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΡΑΜΑ ;

Οι πονηρές ραδιουργίες του Έντι Ράμα εναντίον της Ομογένειας της Β. Ηπείρου και της Ελλάδος απαιτούν αποτελεσματικές απαντήσεις.

Αδιαμφισβήτητα η Ελληνική Ομογένεια της Βόρειας Ηπείρου δέχεται διαχρονική και ανηλεή τρομοκρατία παράλληλα από απλούς αλβανούς πολίτες αλλά και από το ίδιο το αλβανικό κράτος με κύριο αντιπρόσωπο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κατά τις προγραμματικές κοινοβουλευτικές δηλώσεις του, είχε κατονομάσει την Ελλάδα ως την μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Αλβανία έχει διακρατικά προβλήματα. Παράλληλα ο Ράμα είχε προσθέσει παραπλανητικά ότι τα Τίρανα επιθυμούν «αμοιβαία φιλία, αντίστοιχη δέσμευση και διμερή συνεργασία» με την Ελλάδα.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε οι διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς και η συμπεριφορά του αλβανικού στοιχείου στην Ομογένεια της Βορείου Ηπείρου έμεινε στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι Έλληνες Ομογενείς που κατοικούν στις πατρογονικές τους εστίες της Βορείου Ηπείρου συνεχίζουν να διώκονται συστηματικά από αλβανικά κακοποιά και τρομοκρατικά στοιχεία. Από την ανθελληνική μανία του Ταχίρ Βελίου και του “κινήματος για τη ενωμένη Αλβανία” στα καθημερινά περιστατικά βίας από αλβανούς χωρικούς που γειτνιάζουν στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, η αντιμετώπιση των αλβανών προς κάθε ελληνικό στοιχείο έχει παραμείνει εξαιρετικά εχθρική.

Άλλωστε ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι η άσκηση βίας για την επίτευξη πολιτικών στόχων και σε αυτή την περίπτωση οι αλβανοί διαχρονικά εφαρμόζουν βίαιες έως και δολοφονικές μεθόδους για την επιβολή της πολιτικής τους ατζέντας στην Βόρειο Ήπειρο. Ειλικρινά η λίστα των διαχρονικά θρασυτάτων ανθελληνικών ενεργειών από την Αλβανία δεν έχει τέλος. Από τις ανυπόστατες διεκδικήσεις των τσάμηδων ως τις δολοφονίες των Αριστοτέλη Γκούμα στις 12 Αυγούστου 2010 και Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου 2018 η αλβανική επιθετικότητα, είτε από αλβανούς πολίτες είτε από τις αλβανικές αρχές, αυξάνεται συνεχώς με εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.

Δυστυχώς ανέκαθεν οι αντιδράσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με κάθε μεταπολιτευτική κυβέρνηση ήταν είτε χλιαρές είτε ανύπαρκτες στο αλβανικό σχέδιο του ξεριζωμού του Ελληνισμού από την Βόρειο Ήπειρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν στις 23 Οκτωβρίου 2021 η αδιαφορία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης για το διάβημα στο Μαξίμου του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου σχετικά με την έλλειψη δασκάλων στα ελληνικά σχολεία της Β. Ηπείρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” της ίδιας ημερομηνίας το Μαξίμου έκανε τον Αρχιεπίσκοπο να περιμένει 30 λεπτά στο τηλέφωνο με αποτέλεσμα αυτός να το κλείσει οργισμένος.

Επιπροσθέτως οι μεταπολιτευτικές διευθύνσεις του υπουργείου εξωτερικών έχουν αδιαφορήσει και για την αλβανική επεκτατικότητα για εδάφη που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, όπως το θέμα της “μεγάλης Αλβανίας”. Ειδικότερα ένα απίστευτο περιστατικό τέτοιας αδιάφορης συμπεριφοράς ήταν όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Ιουνίου 2016 είχε φωτογραφηθεί στο γραφείο του Ράμα μπροστά από ένα χάρτη που εμφάνιζε ως αλβανικά και εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα.

Είναι εξαιρετικά ατυχές ότι και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει μια αδιάφορη και επιπόλαιη διπλωματία προς την Αλβανία. Αντί να προστρέχει σε φλέγοντα θέματα όπως την ενίσχυση της ομογένειας στην Βόρειο Ήπειρο, οι συναντήσεις του σημερινού Υπουργείου Εξωτερικών περιορίζονται στην προώθηση της επανενεργοποίησης των επιτροπών τουρισμού και περιβάλλοντος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Λογική εξέλιξη των παραπάνω γεγονότων είναι η έξαρση της αλβανικής επιθετικότητας, στα πλαίσια του Πολιτικού Πολέμου, εναντίον της Ελλάδος, όπως:

• οι προσπάθειες αλλοίωσης της απογραφής των ομογενών της Βορείου Ηπείρου

• η συστηματική ισοπέδωση από τις αλβανικές αρχές των Ελληνικών επιχειρήσεων και οικιών στην Χειμάρρα και σε όλες τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου

• η πλήρη απουσία προστασίας από τις αλβανικές αρχές των ομογενών της Β. Ηπείρου σε χειροδικίες και άλλες βίαιες προκλήσεις αλβανών χωρικών

• εξτρεμιστικούς σχεδιασμούς για “μεγάλες αλβανίες” που περιλαμβάνουν ελληνικά εδάφη και προοπτικές ενώσεως της Αλβανίας με το Κόσσοβο

Συμπερασματικά υπάρχει πιεστική ανάγκη εξυγίανσης της εξωτερικής πολιτικής και άσκησης διπλωματίας από την Ελλάδα ιδιαίτερα προς την Αλβανία αλλά δυστυχώς με τις διαδοχικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης αυτό ο σκοπός δεν φαίνεται εξαιρετικά εφικτός.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok