ΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Chongyang του Πανεπιστημίου RENMIN της Κίνας δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση μέσω της οποίας θέτει δέκα συγκεκριμένα ερωτήματα στην αμερικανική δημοκρατία με την ελπίδα να βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα την δημοκρατία και να προωθήσει κοινές αξίες για όλη την ανθρωπότητα, καθώς η δημοκρατία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και όχι μονοπώλιο ορισμένων χωρών.

Είναι παράλογο για μια κυβέρνηση να διεκδικεί μονοπώλιο στον ορισμό ή στο μοντέλο της «δημοκρατίας» για τον εαυτό της. Η δημοκρατία δεν επιβάλλεται, ούτε αποτελεί ρουτίνα διακυβέρνησης ενάντια στην θέληση της πλειοψηφίας ενός λαού.

Ακολουθεί η περίληψη με τα δέκα ερωτήματα της έκθεσης.

1. Είναι η αμερικανική δημοκρατία μια δημοκρατία για την πλειοψηφία ή για την μειοψηφία;
Οι κανόνες περί των μειονοτήτων εξαπλώνονται στις ΗΠΑ σαν καρκίνος, η εξουσία εξυπηρετεί το κεφάλαιο και όλο και περισσότερο πολιτικοί δεν βάζουν ως προτεραιότητα τα πραγματικά συμφέροντα των ψηφοφόρων και αγνοούν την πλειοψηφία. Μπορεί η σημερινή αμερικανική δημοκρατία να χαρακτηριστεί ως κυρίαρχο πολίτευμα της χώρας;

2. Διασφαλίζει τον έλεγχο και την ισορροπία ή οδηγεί σε κατάχρηση εξουσίας;
Οι τακτικές των αμερικανών πολιτικών και κομμάτων υπερβαίνει κατά πολύ εκείνες χολιγουντιανών τηλεοπτικών σειρών (όπως το «House of Cards»), τακτικές που συμβάλλουν στην «υπερπόλωση» της καθημερινής πολιτικής.
Το αποτέλεσμα είναι ο αμερικανικός λαός να μην εμπιστεύεται την κυβέρνηση του.

3. Βελτιώνει η αμερικανική δημοκρατία την ευημερία των ανθρώπων ή αυξάνει τα βάσανα τους;
Μέχρι τέλους του 2021 περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν επηρεαστεί από την επισιτιστική ανασφάλεια, μια αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με το 2019. Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι είναι άστεγοι.
Ο πλούτος των νοικοκυριών δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κατέχει περίπου 43,27 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 14,3 φορές περισσότερο από το 50% των μέσων Αμερικανών φορολογουμένων που κατέχουν 3,03 τρισεκατομμύρια. Οι γερουσιαστές και βουλευτές εξαρτώνται από τα χρήματα του πλουσιότερου 1% και ανταμείβονται από αυτό το 1% ακόμη και όταν αποχωρήσουν από το αξίωμα τους.

4. Υπερασπίζεται ή παρεμποδίζει την ελευθερία;
Η υποκριτική ελευθερία του λόγου ενισχύει το μίσος και τα ακραία συναισθήματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το 64% των Αμερικανών πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατεύθυνση πολιτικής των ΗΠΑ. Η «υπερφορτωμένη» ελευθερία οδηγεί σε έναν πολιτιστικό πόλεμο, σπαταλά πόρους και οδηγεί σε απογοήτευση τους πολίτες που πιστεύουν στα ιδεώδη της δημοκρατίας.

5. Προστατεύει ή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Κάθε χρόνο περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ένοπλη βία, το 20% αυτών είναι παιδιά και έφηβοι. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 35% των αυτοκτονιών με όπλα στον κόσμο. Τα εγκλήματα φυλετικού μίσους έχουν αυξηθεί κατά 150% το 2020 σε σχέση με το 2019.

6. Προωθεί την ενότητα ή την διαίρεση;
Το 41% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν και το 52% των ψηφοφόρων του Τραμπ πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός των κόκκινων και μπλε πολιτειών από την Ένωση θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή για τις σημερινές ΗΠΑ. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βυθιστούν σε έναν «ψυχρό εμφύλιο πόλεμο». Το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι οι Αφροαμερικανοί υφίστανται σοβαρές διακρίσεις έχει αυξηθεί από 19% το 2013 σε 50% το 2021, με την σκιά της δουλείας να εξακολουθεί να υπάρχει στις ΗΠΑ.

7. Πραγματοποιεί όνειρα ή δημιουργεί εφιάλτες;
Οι Αμερικανοί γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ο αριθμός των Αμερικανών που δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση πολιτικής των ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 33% το 2017 σε 50% το 2021. Το 85% των Αμερικανών πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αλλάξει σημαντικά ή να μεταρρυθμιστεί πλήρως. Το 59% πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι παραπλανούν σκόπιμα τους πολίτες.

8. Βελτιώνει την εθνική διακυβέρνηση ή οδηγεί σε συστημική αποτυχία;
Οι μάχες εξουσίας μεταξύ των δυο κομμάτων σε κεντρικό και πολιτειακό επίπεδο οδηγεί σε εσωτερικές τριβές, σε παρεμπόδιση των ομοσπονδιακών αποφάσεων και στην κακή και αργή ολοκλήρωση των έργων υποδομής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της ανακούφισης των πολιτών από φυσικές καταστροφές. Ο μέσος αμερικανός πολίτης έπαψε πλέον να βασίζεται στην κάποτε πανίσχυρη Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ (Federal Emergency Management Agency), στις φυσικές καταστροφές η ιδιωτική πρωτοβουλία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

9. Φέρνει η αμερικανική δημοκρατία ανάπτυξη και ευημερία σε άλλες χώρες ή καταστροφές και αναταραχές;
Περίπου 241.000 Αφγανοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο που ξεκίνησαν το 2002 οι ΗΠΑ. Το 2003 183.000-206.000 Ιρακινοί πολίτες έχουν πέσει θύματα βίας από την εισβολή των ΗΠΑ. Η Υεμένη έχει σήμερα περίπου 20,7 εκατομμύρια ανθρώπους (το 71% του συνολικού πληθυσμού) που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ΗΠΑ είναι ένας πραγματικός «κατασκευαστής προσφύγων» στον κόσμο, οι πόλεμοι που ξεκίνησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν αφήσει τουλάχιστον 37 εκατομμύρια ανθρώπους άπορους και άστεγους.

10. Διατηρεί την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη ή την υπονομεύει;
Έως το 2017, οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει 392 στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο από την ίδρυση τους. Από το 1880 βρίσκονται σε πόλεμο το 92% του χρόνου τους. Διατηρούν περίπου 750 στρατιωτικές βάσεις σε 80 χώρες και αποικίες και δαπανούν περίπου 750 δισεκατομμύρια ανά έτος για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Αυτή η ετήσια δαπάνη είναι περίπου το 40% των συνολικών παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Συμπέρασμα:
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν ιστορικά από νωρίς την σύγχρονη δημοκρατία και ο αμερικανικός λαός αγωνίστηκε σκληρά για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η αμερικανική δημοκρατία σταδιακά έχει αλλάξει.
Στο εσωτερικό έχει γίνει ένα μέσο με το οποίο μερικοί επιδιώκουν προσωπικό όφελος, παραβιάζουν τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και διαλύουν την κοινωνία.
Σε διεθνές πλαίσιο, η αμερικανική δημοκρατία έχει γίνει βιτρίνα και πρόσχημα για να διατηρηθεί η ηγεμονία των ΗΠΑ, για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και για την υπονόμευση της διεθνούς τάξης.

Σημείωση του μεταφραστή:
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας Robert Kagan επεσήμανε με άρθρο του στην Washington Post την τρέχουσα κρίση της αμερικανικής δημοκρατίας:
«Οι ΗΠΑ οδεύουν προς την μεγαλύτερη πολιτική και συνταγματική κρίση από τον Εμφύλιο Πόλεμο, με την πιθανότητα μαζικής βίας, κατάρρευσης ομοσπονδιακών υπηρεσιών και διαίρεσης της χώρας σε πολεμικούς μπλε και κόκκινους θύλακες τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».

Λ. Ιουστινιάνης
(για την επιμέλεια της μετάφρασης)

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok