Ανελέητη η δίωξη της Ελληνικής Γλώσσας στην Τουρκία

Πριν λίγες μέρες στην Τουρκία ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων από την τουρκική εξωτερική πολιτική του πολιτικού πολέμου εναντίον της Ελλάδος η εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», γεγονός άλλωστε αναμενόμενο και χαρακτηριστικό της διαχρονικής “ελληνοτουρκικής φιλίας”. Όμως ενάντια σε κάθε τουρκική καταστολή σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του καταπιεσμένου πληθυσμού που διαμένει στα εδάφη που κατέχει σήμερα η Τουρκία που νιώθουν Έλληνες, είναι Έλληνες και θέλουν να μπορούν να μιλούν ελευθέρως την μητρική τους γλώσσα παρά την τουρκική καταπίεση.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 ακυρωνόταν η διαδικτυακή εκδήλωση για την “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας” στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο του skai.gr, η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε διοργανωθεί από τα πανεπιστήμια της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Ανδριανούπολης με την συμπαράσταση της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα. Επεξηγηματικά η παραπάνω εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων από την τουρκική εξωτερική πολιτική εναντίον της Ελλάδος.

Αναλυτικά στην εναντίωση αυτής της διαδικτυακής εκδήλωσης πρωτοστάτησε ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο διαβόητος της ονείρωξης περί φανταστικής «Γαλάζιας Πατρίδας». Επιπροσθέτως στην ορχήστρα της προσπάθειας για την ακύρωση της εκδήλωσης είχαν συμβάλλει και οργανωμένες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα όπως το twitter και διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως η Yeni Akit και η Dirilis Postasi. Συγκεκριμένα τα τουρκικά πρωτοσέλιδα κατηγορούσαν για ντροπή τα πανεπιστημιακά του ιδρύματα και αναρωτιόντουσαν αν αυτά είναι τουρκικά και για αυτό το “σκάνδαλο” δηλαδή της αναφοράς στην Ελληνική Γλώσσα ποιός θα πάρει θέση.

Ειδικότερα με περισσό θράσος οι παραπάνω ηθοποιοί και φερέφωνα της διαχρονικής τουρκικής επιθετικότητας εύρισκαν και την ευκαιρία να προπαγανδίσουν ότι «την ώρα που οι Έλληνες καταπιέζουν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και προσπαθούν να τους εξαφανίσουν, κάποιοι διοργανώνουν “Ημέρες Ελληνικής Γλώσσας”». Αντιθέτως στην πραγματικότητα είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι διαχρονικά συμβαίνει το αντίθετο, στις περιοχές που καταλήφθηκαν από τους τούρκους έχει καταπιεστεί και εξαφανιστεί με περισσή προκατάληψη το Ελληνικό έμψυχο και πνευματικό στοιχείο.

Ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτή την ακύρωση της εκδήλωσης ήταν η στάση του Πανεπιστήμιου της Άγκυρας, όπου ανέφερε πως «η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που είχε προγραμματιστεί στα πλαίσια επιστημονικής δραστηριότητας, ακυρώθηκε επειδή δημιουργήθηκε μια λανθασμένη εντύπωση στον σκοπό της».

Η μετάφραση αυτής της δήλωσης είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικτυακή εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων από την τουρκική εξωτερική πολιτική του πολιτικού πολέμου εναντίον της Ελλάδος. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία του υβριδικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει εδώ και πολλά χρόνια εναντίον της Ελλάδος kai ένα από τα πιο δυνατά βέλη στην φαρέτρα του υβριδικού πολέμου είναι η Γλώσσα.

Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν κανάλια που παίζουν προπαγανδιστικές τουρκικές σειρές στην τουρκική γλώσσα κατά ρητή απαίτηση των τούρκων παραγωγών και οι ηθοποιοί τους είναι ελεύθεροι να έρθουν και να περιοδεύσουν στην Ελλάδα, αντιθέτως στην Τουρκία απαγορεύονται έστω και διαδικτυακές εκδηλώσεις για την Ελληνική Γλώσσα. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν τμήματα τουρκικών σπουδών στα πανεπιστήμια, στην Τουρκία διορίζονται ως πρυτάνεις μη-ακαδημαϊκά άτομα πιστά στο καθεστώς Ερντογάν. Ενώ στην Ελλάδα κτίζονται επίσημα τζαμιά στον Βοτανικό, στην Τουρκία η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί. Ενώ στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης (Ξάνθη, 15/3/2019) έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να βάλει την τουρκική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία, σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο για τα παιδιά της Μειονότητας, στην Τουρκία καταστέλλεται ακόμη και μια απλή διαδικτυακή εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα.

Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης απόκειται στις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς πρόσφατη η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ειδικότερα από το καλοκαίρι του 2020 ως σήμερα οφείλεται στην εγκληματική για την Εθνική Ασφάλεια δουλοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε τον Ερντογάν να αλωνίζει μόνος του διεξάγοντας κανονική προπαγάνδα και πολιτικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας στην Ροδόπη και την Θράκη σήμερα έρχεται η Νέα Δημοκρατία κάτω από τις “μειλίχιες συμβουλές του ΕΛΙΑΜΕΠ” να σύρει την Ελλάδα σε σίγουρα καταστροφικές διερευνητικές συναντήσεις.

Συμπερασματικά η Ελλάδα χρειάζεται να απαντήσει σθεναρά στον πολιτικό πόλεμο που της διεξάγει η Τουρκία σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Όμως για να συμβεί αυτό το εξαιρετικά θετικό για τα Εθνικά Συμφέροντα γεγονός θα πρέπει ακριβώς να εκλείψει η νοοτροπία και η ισχύς της μεταπολίτευσης στην καθημερινότητα του Έλληνα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok