Στις 23 Ιουλίου 2021 άτομα άγνωστης ταυτότητας και ιδιότητας σύλησαν το μνημείο των ηρώων πεσόντων του Ελληνικού Στρατού στον Ελληνο-Ιταλικό πολέμο του 1940 που βρίσκεται στο χωριό Βοδίνο της Δρόπολης και αφαίρεσαν τα οστά των τριών Ελλήνων στρατιωτών που είχαν βρει εκεί ανάπαυση. Σύμφωνα με πληροφορίες του himara.gr oι θαμμένοι ήρωες ήταν οι Ιωάννης Μπουραντάς από το Κομπότι της Άρτας, ο Στέφανος Γραβιάς από την Σγάρα Καταρράκτη Άρτας και ο Χρήστος Στάμος από την Άγναντα της Άρτας.
Αυτή η υπόθεση πρέπει σοβαρά να απασχολεί την Ελληνική Ομογένεια στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και κάθε Έλληνα σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης σε μέγιστο βαθμό αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το πόρταλ dropolinews.gr, το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή του χωριού εμφανίστηκαν αρκετά άτομα τα οποία δήλωναν ως μέλη της “Κοινής Επιτροπής Αναζήτησης Οστών” και ζητούσαν την απομάκρυνση των οστών τριών στρατιωτών.
Φυσικά το παράλογο και βέβηλο αίτημα τους απορρίφθηκε από τους ομογενείς Έλληνες του χωριού, οι οποίοι ευλαβικά φροντίζουν όλα αυτά τα χρόνια το μνημείο που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία του χωριού. Όμως μετά από αυτή την άρνηση, το πρωί της Παρασκευής, 23 Ιουλίου, οι κάτοικοι βρήκαν το μνημείο ανοιχτό και παρατήρησαν την έλλειψη οστών.
Πληροφοριακά η παραπάνω διακρατική επιτροπή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συγκροτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2009 έπειτα από συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την «αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των πεσόντων στρατιωτικών» στην Βόρειο Ήπειρο και η αρχική συμφωνία περιελάμβανε την κατασκευή δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες.
Αναλυτικά οι πεσόντες Έλληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41 στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου είναι επισήμως 7976 και αρκετοί παραμένουν μέχρι και σήμερα άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Δηλαδή μέχρι σήμερα έχει γίνει δεκτός ένας πολύ μικρός αριθμός Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στα παραπάνω κοιμητήρια, προφανώς λόγω εσκεμμένης κωλυσιεργίας των αλβανών.
Είναι αποδεδειγμένη η εχθρική αντιμετώπιση που έχουν δεχτεί τα παραπάνω στρατιωτικά κοιμητήρια από αλβανικά κρατικά και παρακρατικά στοιχεία. Για παράδειγμα ο Εμβέρ Χότζας είχε κτίσει αθλητικές εγκαταστάσεις σε περιοχή επάνω στον ομαδικό τάφο στην Πρεμετή με τους χίλιους εξακόσιους πεσόντες του έπους του 1940 και όλα τα κοιμητήρια δέχονται ανα καιρούς επιθέσεις από χυδαία αλβανικά παρακρατικά στοιχεία, όπως τοποθέτηση άγνωστων πακέτων έξω από κοιμητήρια προς εκφοβισμό.
Η τρομοκρατία του αλβανικού κράτους προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι εξακολουθητική και κυμαίνεται από πράξεις δίωξης Ομογενών έως δολοφονικές ενέργειες.
Αναλυτικά:
1. Το 2018 αλβανικό δικαστήριο καταδίκασε τον ομογενή Μόντη Κολίλα, αντιπροέδρο του σωματείου «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» (ΚΑΒΗ) λόγω της παρουσίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου στα πλαίσια εορτασμού της 104ης Επετείου Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, όπου και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
2. Ο Αριστοτέλης Γκούμας από τη Χειμάρρα δολοφονήθηκε το 2010 από αλβανούς παρακρατικούς εξτρεμιστές επειδή μιλούσε ελληνικά στο κατάστημα του στην Βόρειο Ήπειρο. Η αλβανική αστυνομία επέδειξε απροθυμία για την σύλληψη των αλβανών δολοφόνων και μόνο μετά από γενική τοπική και διεθνή κατακραυγή ξεκίνησε να θεωρεί το περιστατικό ως ανθρωποκτονία.
3. Aνήμερα της Eθνικής Eορτής της 28ης Οκτωβρίου, το 2018 ο Έλληνας ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεφτε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες στην περιοχή του Αργυρόκαστρου, γεγονός που αξίζει να αφιερωθεί ένα ξεχωριστό άρθρο.
Συμπερασματικά η σύληση των ταφών των Ελλήνων ηρώων του Έπους του ’40 είναι τρομοκρατική πράξη που αποσκοπεί στην εξαφάνιση κάθε ίχνους του γηγενούς Ελληνικού στοιχείου στην Βόρειο Ήπειρο.
Αποδεδειγμένα το αλβανικό κράτος αλλά και παρακρατικά αλβανικά εγκληματικά στοιχεία ασκούν τρομοκρατία στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, μιας Ομογένειας γηγενούς που οι αλβανοί άρπαξαν τον εδαφικό έλεγχο λόγω αλλότριων διεθνών συμφερόντων. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στην Βόρειο Ήπειρο ακριβώς βασιζόμενη στα αμέτρητα γεγονότα της τρομοκρατικής βίας που συνεχώς δέχεται η Ελληνική Ομογένεια.
Θόδωρος Κωστής